Bir vatandaşta tüm organların yer değiştirmesine bağlı siroz hastalığı vakası Giresun Sendromu olarak anılmaya başladı.
GİRESUN SENDROMU NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?
Dünya tıp literatüründe dikkat çeken bir vaka olarak kaydedilen Giresun'da, tüm organların yer değiştirmesi sonucu gelişen siroz hastalığı, "Giresun Sendromu" adıyla anılmaya başlandı. İlk kez Giresun'da görülen bu hastalık, dünyada eşine rastlanmadığı için bu şekilde isimlendirildi.
Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, yaptığı açıklamada, bu hastalığın daha önce dünyada tanımlanmadığını vurgulayarak, "Dünyada ilk defa organları ters yerleşmiş bir hastada kalp yetmezliğine bağlı siroz tespit ettik. Bu vakayı ulusal ve uluslararası kongrelerde hakem onayı ile tıp literatürüne kazandırdık ve 'Giresun Sendromu' adını verdik" dedi.
Dülger, organların ters yerleşiminin nadir görüldüğünü ancak bu vakada tüm organların yer değiştirdiğini ve bunun yanında sirozun da geliştiğini belirtti. "Bu hastalar normal aktivitelerini gerçekleştiremiyor, yürüyemiyor ve yaşam süreleri kısalıyor. Karaciğer fonksiyonlarındaki bozulmalar zamanla daha belirgin hale geliyor ve uygun tedavi yapılmadığında hastalık hayati tehlike arz edebilir. Siroz geliştiğinde hastalar on ila on iki yıl içinde karaciğer nakline ihtiyaç duyabiliyor. Bazıları nakil yaptırabiliyor, bazıları ise yaşam beklentileri daha kısa oluyor. Uygun tedavi edilmezse bu hastalık grubu hayati tehlike oluşturabilir. Uzun yıllar belirtiler fark edilmeden yaşanabiliyor, ancak bir süre sonra karaciğer fonksiyonlarında bozulmalar ortaya çıkıyor ve müdahale gerektiriyor. Biz, hem kalp hem de karaciğer açısından gerekli tedavi sürecine başladık. Şu anda hastamızın durumu iyi." şeklinde konuştu.