Gıdada yeni düzen! Milyonları ilgilendiriyor: Artık zorunlu oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı, gıdada tağşiş ve etiket denetlemelerini sürdürüyor. Bakanlık yetkilileri, gıda etiketlerinin denetimiyle ilgili, “Ürüne indirim etiketi yerleştirmek için o ürünün fiyatının son bir ayın en düşük seviyesinde olması gerekiyor” uyarısında bulundu.

Giriş: 02.12.2024 - 10:10
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdada tağşiş yapanların listesini 2 Ekim’den bu yana anlık olarak yayınlıyor. Önceden uzun aralıklarla yayınlanan denetim listelerinin anlık olarak açıklanması, hem tüketiciyi hem de gıda sektöründe kurallara uygun üretim yapan firmaları korumayı amaçlıyor. Böylece söz konusu uygulamayla haksız rekabetin önüne geçileceği öngörülüyor. Bu gelişmeler ve gıda sektörünün durumu, İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen ‘Gıda İhtisas ve Perakende ve Hızlı Tüketim İhtisas Komiteleri Toplantısı’nda ele alındı. 

 

ÇİN’E EĞİLMELİYİZ 

Toplantının açılış konuşmasını, İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer gerçekleştirdi. Özer, gıda sektörünün özellikle Çin’i markajına alması gerektiğini ifade ederek, “Uzak ülke dediğimiz ülkelere bizden daha uzak ülkeler gıda ihracatı gerçekleştiriyor. Uzakdoğu için bizim bakanlık kurmamız lazım. Çin gidip görmedikçe anlaşılmayacak bir ülke. Onlar da gerek Avrupa’nın gerek ABD’nin kendilerine bakışından dolayı bize karşı çok ılımlılar. Bu ılımlı rüzgarı arkamıza almamız lazım” diye konuştu. 

 

BİR AYIN EN DÜŞÜĞÜ 

Toplantıda gıda sektöründe yaşanan denetimler de ele alındı. Ticaret Bakanlığı’nca yapılan sunumlarda gıda denetimlerinde daha fazla personel istihdam edildiği ve bu uygulamanın tüketiciyle birlikte sektörü de korumayı amaçladığı dile getirildi. Ayrıca bir ürüne indirim etiketi yerleştirmek için o ürünün fiyatının son bir ayın en düşük seviyesinde olması gerektiği de ifade edildi. Döner, iskender ve hamburger içerisinde yer alan köfte için gramaj bilgisinin menüde yer almasının zorunlu hale getirildiği de Bakanlık kararı olarak duyuruldu. Ticaret İl Müdürlükleri tarafından bu alanda da denetleme yapılacağı, işletmelerin cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları açısından bu konuya dikkat etmeleri gerektiği belirtildi.  

 

TÜKETİM TARİHİ FARKI 

Toplantıda, gıda israfı konusuna da değinildi. Bu alanda farkındalık oluşturmak amacıyla yapılan afiş çalışmalarının nerelere yerleştirilmesi gerektiği istişare edildi. Sektör temsilcileri, marketlere ve bazı paketli gıdaların üzerine bu uyarıların asılmasının tüketicide daha yoğun bir farkındalık oluşturacağını ifade etti. Ayrıca son tüketim tarihi ile tavsiye edilen tüketim tarihi arasındaki farkın tüketici nezdinde bilinmesinin de bu alandaki israfın önüne geçeceği bilgisi paylaşıldı. 

 

YEŞİL BAYRAK ÖNERİSİ 

Gıda israfı konusunda restoranların da sürece dahil edilerek daha hızlı yol kat edilebileceği, toplantıda konuşulan konular arasında yer aldı. Lokantalarda her menünün farklı gramajlarda tüketiciye tercih hakkı verilerek sunulmasının da israfı önleyebileceği belirtildi. Ayrıca ürünleri belli oranda geri dönüştürerek kullanan ve daha az atık çıkmasını sağlayan restoranlara yeşil bayrak verilebileceği, tüketicinin de bu alanda farkındalık kazanacağı dile getirildi. 

 

EN İYİ DENETÇİ TÜKETİCİ 

Toplantıda haksız fiyat artırımı ile ilgili denetimler de gündeme geldi. Sektör temsilcileri, bir ürünün fiyatının hiçbir şekilde piyasanın çok üzerinde satılamayacağını, ortalama bir fiyatın belirlendiğini ve bu anlamda en iyi denetçinin tüketici olduğunu dile getirdi. Tarladaki bir ürünle marketteki bir ürün arasındaki fiyat farkının depolama, lojistik gibi unsurların etkisiyle farklı olduğu belirtilirken, ürüne çok yüksek bir fiyat konulduğu takdirde zaten tüketicinin bunu çok kolay fark edeceği ve ürünün satılamayacağı ifade edildi.