Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
İstanbul Ticaret Odası, KOBİ’lere gıda alanında satın alma süreçleri hakkında ‘Gıda ve Hızlı Tüketim Ürünleri Satın Alma’ eğitimlerine başladı.
Online ortamda başlayan eğitimlere 100’u aşkın sektör temsilcilerinin katılımıyla bu konular anlatıldı. Dünya üzerinde gıda ve tüketim ürünlerinin genel değişim süreçlerinin konuşulduğu eğitimde, sektörün neler yapması gerektiği de anlatıldı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi ortaklığında yapılan ve üç hafta sürecek eğitimlere ilk hafta İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Yıldırım ve Migros Satın Alma Müdürü Sedat Çolak konuşmacı olarak katıldı.
SEKTÖR NEREDE HATA YAPIYOR
Sektörde birçok tedarikçiyle çalışmanın sorun olacağını söyleyen Migros Satın Alma Müdürü Sedat Çolak, satın alma uzmanlarının ürünlerin tüketiciye ulaşana kadar ki sorumluluğunun arttığını belirtti. Satın alma birimlerinin artık birer pazarlamacı, reklamcı ve Ar-Ge uzmanı gözüyle ürünleri incelemesi gerektiğini İfade eden Çolak şöyle konuştu: “Sektörde en büyük hatayı biz satın almacılar yapıyoruz. Birçok tedarikçi ile çalışmamız yakın zamanda büyük sorunlar oluşturabilir. Gıda ve hızlı tüketim ürünlerinde bu tedarikçi ağı ‘verimli tedarikçi ağına’ dönüştürülmesi gerekiyor.” Çorba ile başlayan hızlı tüketim alışkanlığına artık her ürünün dahil olduğunu söyleyen Çolak, Firmaların özelikle private label (marketin özel markası) ürünlerde sektörü iyi analiz edip her ürünü hızlı tüketime dahil edilmesi gerektiğini belirtti. Yakın zamanda mutfakta aşçı robotların belirli harçlarla yemekler yapacağını söyleyen Çolak, bu sürecinde iyi takip edilmesi gerektiğini vurguladı.
GIDADA HIZLI TÜKETİM TRENDİ
Prof. Dr. Figen Yıldırım ise satın alma alışkanlıkları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Prof. Yıldırım, yeni ekonomiyle birlikte hızlı tüketim ürünlerinin de artığını belirtti. Yeni ekonomi kaynaklarının üretilmesiyle tüm gıda ürünlerinin pazarlama ve reklam alışkanlıklarını değiştirdiğini söyleyen Yıldırım sözlerine şunları ilave etti: “Dünyada hızlı tüketim ürünlerinde yükselen bir trend var. Pandemiyle birlikte herkesin satın alma ve tüketim süreci de değişti.”
Ürünlerde veri analizi, raporlama ve reklam süreçlerinin hızlı tüketim ürünlerine katkı veriyor diyen Yıldırım, satın alma birimlerinin her anlamda diğer departmanlarla birleştiğini vurguladı.
FİYAT GÜVEN HIZ
Eğitimlerde satın alma yönetimi, bütçe- raporlama, fiyat yönetimi ve fiyat müzakere konuları da ele alındı. Satınalma süreçlerinin değiştiği de vurgulayan Çolak, şunları söyledi: “E- ticaret ile birlikte gıda sektöründe rakipler arttı. Müşteri odaklı çalışan firmalar öncelikli olarak hız, güven ve fiyat endeksli çalışmaya başladı. Bu durumda sürekli müşteriyi beraberinde getirdi. Perakende satışlarda oluşan müşteri ilişkileri e-ticarette bu şekilde sağlanmış oldu. Bu tabi maliyetleri artırdı ve fiyat yönetimi konusun da satın alma departmanlarına büyük bir yük bindirdi” dedi.
VERİMLİ TEDARİK İÇİN 4 ADIM
* Az sayıda tedarikçi ile uzun vadeli ticari ilişki
* Tedarikçi ağının yerel ve küresel şekilde kurulması
* Sözleşme yönetimi ve tedarikçi geliştirme
* Tedarikçi katılım sistemi oluşturma
HIZLI TÜKETİM ÜRÜNLERİ
İşlenmiş gıdalar: Peynir çeşitleri, tahıllar, makarna vb.
Hazır yemekler: Yemeye hazır, paketli yemekler vb.
İçecekler: Şişelenmiş su, enerji içecekleri ve meyve suları vb.
Unlu mamuller: Kurabiye, poğaça, simit vb.
Dondurulmuş gıdalar ve kuru ürünler: Dondurulmuş gıda, meyve ve sebzeler
03 Mayıs 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe