tatil-sepeti

Gıda sektörü, KDV oranlarıyla ilgili kafa karışıklığına çözüm bulunmasını istiyor. Sektörün beklentisi, KDV’nin hangi durumlarda yüzde 1 veya yüzde 10 olduğu konusunun netleştirilmesi.


 

HABER: MESUDE DEMİRHAN

 

Vergi, İş Sağlığı ve Fiyat Denetimleri Semineri, İstanbul Ticaret Odası Eminönü Merkez Bina’da gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer’in, oturum başkanlığını ise İTO Baklava, Pasta ve Şekerli Mamüller Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Yıldırım’ın yaptığı seminere, İTO Meclis ve Komite Üyeleri ile sektör temsilcileri katıldı. Seminerde, Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Vergi Dairesi Denetim Koordinasyon Müdürü İsmail Saylağ, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Burak Yılmaz ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Destek Hizmetleri Müdür Yardımcısı Osman Şavkan, sunumlarıyla katılımcıları bilgilendirdi.

 

YOL HARİTASI OLACAK

 

İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, gıdanın en temel ihtiyaç olduğunu belirterek, sektördeki vergi, iş sağlığı ve fiyat denetimi gibi güncel durumların hep birlikte ele alınacağını söyledi. Milyonlarca insanın sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gıda sektöründeki her gelişmenin büyük önem taşıdığını ifade eden Özer, “Özellikle son dönemdeki vergilendirme konusunda mevzuat düzenlemeleri, artan fiyat denetimleri ve sıkı iş güvenliği prosedürlerinin, sektördeki bilgilendirme ve istişare ihtiyacını artırdığını gözlemliyoruz. Bu nedenle uzmanlarımızın vereceği bilgiler, hem bizleri aydınlatacak hem de bu kanun ve uygulamaların pratikteki yansımalarını kendilerine iletme imkanımız olacak. Ayrıca burada paylaşılan deneyimler, İTO’nun sektöre ilişkin hazırlayacağı yol haritalarına önemli katkı sunacak” dedi. 

 

KDV’DE KAFA KARIŞIKLIĞI

 

İTO Baklava, Pasta ve Şekerli Mamüller Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Yıldırım, gıda ile ilgili hizmet veren sektörlerde 1 Mayıs’tan itibaren KDV’nin yüzde 10 olduğunu hatırlattı. Yayımlanan tebliğde kafa karışıklığına sebep olacak maddelerin olduğunu dile getiren Yıldırım, tebliğin tam olarak anlaşılmadığını ve uygulamanın nasıl olacağı konusunda tereddütler olduğunu anlattı. 

 

Yıldırım, şöyle devam etti: “Söz konusu tebliğ, maalesef açıklayıcı olmadı. Çok acele yapılmış, STK’lardan ve meslek örgütlerinden görüş alınmadan hazırlanmış. Bunu netleştirmek ve sorularımıza cevap bulmak için böyle bir toplantı düzenlemek istedik. Böylece biz de hata yapmayalım; çünkü vergi cezası büyük oluyor. Verginin hangi durumlarda yüzde 1 veya yüzde 10 olduğu konusunda ciddi bir karışıklık yaşanıyor. Masa, sandalye hizmeti vermeyen, sadece paket satışı yapan işletmelere uygulanacak KDV’nin yüzde 1 olacağı söylendi. Ama bir tane masa, sandalye olmayacak. Sadece paket satışı yapacak. Şimdi bu uygulamayı bile birçok firma tam anlayamadı. Yüzde 10’dan devam ediyor. Hatta Anadolu’da hizmet sektöründe masa, sandalye hizmeti verip, hâlâ yüzde 1’den devam edenler var. İkinci olarak da fiyat etiketlendirilmesi var. Hepimiz ürünlerin fiyatlarını yazıyoruz. Altına da ‘KDV dahildir’ diyoruz. Denetlemek için gelenler ise ‘Bu yazı olmaz’ diyorlar. ‘Tüm vergiler dahildir’ yazılması gerektiğini söyleyip, tutanak tutup, bize ceza yazıyorlar. Fiyat etiketlendirmeyi de bilmiyoruz. Yapılan bir düzenlemenin kabul edilebilir olması lazım.”

 

BORÇLU FİRMALAR ZORLANACAK

 

Yıldırım, sektörle ilgili yaşanan sıkıntıları ise şöyle özetledi: “Un, şeker, yağ, fıstık gibi ambalajı saymazsak tüm üretim malzemelerini yüzde 1 KDV ile alıyoruz. Çıkışımız ise yüzde 10. Satışımızdan ortalama yüzde 8 gibi KDV ödemek zorunda kalıyoruz. Yüzde 1’den alıp yüzde 1’den satıyorduk, herkesin devletten birikmiş KDV alacağı vardı. İşletmeler, 3-4 ay sonra cirosunun yüzde 8’ini vermek zorunda kalacak. Kirasını zor ödeyen, işini döndürmekte zorlanan ve borcu olan firmalar daha çok zorlanacak. Borcu olan firmalar ödeyemeyecek ve cezaya düşecek. Ya da sektörde yeniden naylon faturayı hortlatacak. Uygulamalar kabul edilebilir ve usulüne uygun olmalı. Dernek olarak özelge istedik ve uygun olmadığını söyledik. Hiç değilse, ‘Pandemi öncesinde olduğu gibi şeker, yağ, nişastada KDV’yi yayın’ dedik. Hizmet sektörü, 2-3 ay sonra bu konuda ciddi sıkıntı yaşayacak. Bu nedenle yeniden bir düzenleme olmasını bekliyoruz.”

 

MALİYETLER ARTTI 

 

Son zamanlarda baklava sektörüne yönelik denetimlerle fiyat artışlarının gündemde olduğunu hatırlatan Mehmet Yıldırım, şunları söyledi: “Biz, sektör olarak hiçbir zaman zam taraftarı değiliz. Ancak baklavanın kalitesini muhafaza etmek ve işletmelerimizi ayakta tutabilmek için zam yapmaya mecbur kalıyoruz. Çünkü hammadde fiyatları artıyor. Satışlarımıza yüzde 10 KDV geldi. Yağ ve fıstık fiyatları aşırı derecede yükseldi. Bayramdan sonra 800 lira olan fıstık 1400 liraya kadar çıktı.”

08 Temmuz 2024 Pazartesi