Federal Fuar ve So Fuar iş birliğiyle düzenlenen ve bu yıl Türkmenistan’ın onur ülkesi olarak belirlendiği F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri + Üretim Teknolojileri İhracat Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde başladı.
T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve Türkmenistan Tekstil Sanayi Bakanı Nurmuhammet Orazgeldiyev’in katılımlarıyla açılışı yapılan fuar, 17 ülkeden 1000’i aşkın markayı aynı çatı altında buluşturdu. 5 Temmuz’a kadar devam edecek fuarda, 700’den fazla stant yer alırken 120 farklı ülkeden kayıtlı profesyonel ziyaretçi ağırlanması bekleniyor.
Aralarında Çin, Hindistan, Almanya, Güney Afrika, Rusya ve Vietnam gibi ülkelerin de bulunduğu 17 ülke fuara bireysel ve pavilyon katılımlarıyla yer aldı. Çin, El Salvador, Hindistan, Slovakya, Türkmenistan ve Özbekistan ise fuarda ulusal pavilyonlarıyla dikkat çekti.
Türkmenistan, hem geniş katılımı hem de onur ülkesi statüsüyle fuarın merkezinde yer aldı.
. Fuarın ilk gününde gerçekleştirilen oturumun konusu İstanbul Ticaret Odası’nın “Gıdada İsrafa Dur De İstanbul” projesi,hakkında oldu. SO Fuar İcra Kurulu Üyesi Alaaddin Orhan, modatörlüğünde yapılan oturumda konuşmacı olarak katılan İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, ve Happy Center CEO’su ve İstanbul Ticaret Odası Perakende Komitesi Başkanı Yavuz Altun,İstanbul Ticaret Odası’nın “Gıdada İsrafa Dur De İstanbul” projesi,hakkında açıklamalarda bulundu.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, gıda israfına karşı başlatılan farkındalık kampanyasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Ahmet Özer, gıda israfıyla mücadelede sadece İstanbul’la sınırlı kalmadıklarını, tüm Türkiye’de de bu konuda farkındalık oluşturulması gerektiğini belirtti.
Ahmet Özer, “Ne kadar çok israf ederseniz, o kadar çok enerji kaynağı kullanırsınız. İsraf deyince akla şu geliyor insanlar az mı yiyelim diyor. Konumuz asla o değil, anlatmaya çalıştığımız sadece kaynakların verimli kullanılması üzerinedir. Başta enerji olmak üzere giderlerimizi azaltmamız gerekiyor yani kaynaklarımızı verimli kullanmamız gerekiıyor. Kimseye az ye ya da çok ye gibi bir iddiamız yok. İsrafın önüne geçmek mümkündür bunu da sağlayabiliriz burada topluma bunun ne kadar önemli bir enerji kaybı olduğunu anlatabilirsek bunun önüne geçebiliriz
Önce gerekli araştırmaları yaptık. ‘Gerçekten israf bu düzeyde mi?’ Bunların hepsini araştırdık. Geldiğimiz noktada böyle bir israfın olduğunu gördük. İsrafın neticesinde her şeyi pahalı yiyoruz. Farkındalık oluşturmak istiyoruz. Az tüketin de demiyoruz. Ülke kaynaklarının verimli kullanılmasını tavsiye ediyoruz.”
Dünya genelinde her yıl 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiği, gıda israfının asla gözardı edilmemesini gerektiğini belirten Happy Center CEO’su Yavuz Altun , “Ahmet bey” in söylediklerini yapmak için doğru kaynağı bulmamız gerekiyor bizim Happy Center merkezimizde ve şubelerimizde gıda israfıyla ilgili eğitim verildi. Önce çalışanlarımızı bilinçlendirmeyi hedefledik. Gıda israfı bizim asla gözardı etmememiz gereken önemli bir konu. Ülkemizde serpme kahvaltılar, otellerde açık menu yemeklerde korkunç derecede zaiyat var. Böylece binlerce a porsiyon yemekler çöpe atılmış oluyor .Konuya teknoloji tarafına bakarsak bu hayatı çok kolaylaştırıacak . İnsan bir dönüşüm içerisinde fiiziki olan bütün işlerde robotların hakim olacağı bir döneme gidiyoruz.
Altun, oturum sonrası İngilizce adı ‘Exponential Growth Strategy ‘olan katlamalı Büyüme Stratejisi kitabını katılımcılara hediye etti.