İstanbul Ticaret Odası’nın başlattığı ‘Gıdada İsrafa Dur De’ kampanyasıyla maliyeti 44 milyar doları bulan ve her yıl çöpe giden 19 milyon ton gıda israfının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Eğitim çalışmaları devam eden kampanya kapsamında perakende zincirleri, ‘Gıdada İsrafa Dur De’menin etkin yollarını değerlendirmek üzere İTO’da bir araya geldi. İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer’in başkanlığında yapılan toplantıya, Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu’nun yanı sıra sektör temsilcileri de katıldı. İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, toplantıda yaptığı konuşmada, perakende sektörünün bu süreçte çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Benim iddiam, ‘az kullanalım az yiyelim’ değil. Kaynakları verimli kullanmak ve farkındalık oluşturmak istiyoruz” dedi.
İTO BU İŞİ SAHİPLENDİ
GPD Başkanı Alp Önder Özpamukçu ise gıdada israf konusu için İTO’nun çok çaba sarfettiğini ve etkin çalışmalar yürüttüğünü dile getirdi. İTO’nun israfın önlenmesi konusunda ciddi bir farkındalık oluşturmak için girişimlerde de bulunduğunu söyleyen Özpamukçu, “Bu inisiyatifi aldıkları için İTO’ya teşekkür ediyoruz. İstanbul’da bu işin başlaması çok önemli. Tedarik veya pazar, ağırlıklı olarak İstanbul’da. Biz bu kampanyayı İstanbul’da iyi seslendirebilirsek başarılı bir model oluşturmuş oluruz. Memlekete de çok faydalı olur” diye konuştu.
TARLADAN SOFRAYA KAYIP
Özpamukçu, Türkiye’de yılda 19 milyon ton gıda israf edildiğini belirterek, şunları kaydetti: “Almanya ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde yılda 8-9 milyon ton gıda israf edilirken bu rakam bizde iki katına çıkıyor. İsrafın maliyeti gelişmiş ülkelerde yıllık 20 milyar dolar iken, Türkiye’de 42 milyar dolara ulaşıyor. Bu kaybı yarıya bile indirsek çok büyük kâr elde ederiz. Öncelikle tarlada çok büyük bir kaybımız var. Sonra nakliye kısmında kayıp yükseliyor. Raflara ve eve ulaşana kadar israfın geldiği boyut artıyor. Ev dışı tüketimde de ciddi bir kayıp söz konusu. Tedarikçi ağından geri giderek tarladaki israfı önlemek için birtakım fikirler ortaya koyabilirsek, bunu çözmenin yöntemlerini de geliştirebiliriz.”