Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılında gıdada taklit, tağşiş yapan veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 91 firmaya ait 113 parti ürünü kamuoyuyla paylaşmıştı. Yeniden düzenlenen 5996 Sayılı Kanun ile beraber taklit ve tağşiş yapan firmalara ağır cezalar gelecek. Böylece hem tüketici korunacak hem de haksız rekabetin önüne geçilecek
GIDA İHTİSAS KOMİTESİ
İstanbul Ticaret Odası, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile 5996 Sayılı Kanun Kapsamında Taklit ve Tağşiş ile ilgili gıda sektörünü bilgilendirmek amacıyla bir webinar düzenledi. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü’nün bilgilendirme yaptığı webinarın açılışını, İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer gerçekleştirdi. Ahmet Özer, İTO’nun gıda tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunları yakından takip ettiğini vurguladı. Özer, İTO Gıda İhtisas Komitesi ile de bu sektörün sorunlarına çözüm geliştirmede büyük gayret gösterildiğinin altını çizdi.
SEKTÖRÜN HAKKINI KORUYACAĞIZ
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca ise görevlerinin sadece denetim olmadığını, bu tür sosyal ve eğitici içeriklerle sektörün nabzını tuttuklarını belirtti. Geliştirilen kanun ile piyasadaki kötü oyuncular yüzünden işini iyi yapan esnafı haksız rekabetten kurtarmak istediklerini söyleyen Karaca, “Pandemi döneminde bizi gıdasız bırakmayan sektörün hakkını korumak için çalışıyoruz ve çalışacağız” dedi.
TAKLİT VE TAĞŞİŞ ÖRNEKLERİ
* Et ürünlerine tek tırnaklı ve domuz eti katılması
* Dana eti olduğu beyan edilen ürünlere kanatlı ürün katılması
* Dana eti ve kanatlı eti ürünlerine soya sakatat katılması
* Süt ürünlerine bitkisel yağ ve nişasta katılması
* Baharatlara boya katılması
* Bala glikoz şurubu katılması
* Zeytinyağına daha değersiz diğer bitkisel yağlardan katılması
PARA CEZASINDAN HAPİS CEZASINA
4 Kasım 2020 tarih ve 31294 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun’ ile caydırıcı cezalar geldi. İşte o cezalar:
* Taklit ve tağşiş yapan işletmelere, üreten, ithal eden veya kendi adı veya ticari unvanı altında piyasaya sürülen gıda veya yem işletmecisine 50 bin TL, izlene-bilirliği sağlamadan piyasaya arz eden perakende gıda ve yem işletmecisine 5 bin TL’den aşağı olmamak üzere ve 500 bin TL’yi geçmemek kaydı ile fiilden bir önceki yıl sonunda oluşan veya bunun hesaplanması mümkün olmazsa fiil tarihine en yakın mali yıl sonunda oluşan yıllık gayri safi gelirlerinin yüzde biri oranında idari para cezası uygulanacak.
* Ürünlere el konulacak.
* Ürünlerin masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılacak.
* Piyasaya arz amacı dışında değerlendirilmesi mümkün olmayan ürünler, işletme tarafından bakanlık gözetiminde imha edilecek.
* Gıdaları üreten, ithal eden ve piyasaya sunan işletmeciye 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve bin günden 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek.
* Aynı fiilin 3 yıl içinde tekrarlanması durumunda fail 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra gıda sektöründe faaliyetten men edilecek.
15 Mart 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma