HABER: ŞEREF KILIÇLI
Balkanlar ve Ortadoğu’nun en büyük, Avrupa’nın ise ikinci büyük gıda toptancıları merkezi Mega Center, aynı zamanda sektörün kalbinin attığı bir merkez konumunda. Gıda sektörünün ekonomide taşıdığı önem, son yaşanılan döviz kuru dalgalanmalarında bir kez daha net bir şekilde anlaşıldı.
Mega Center Gıda Toptancıları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MEGASİAD) Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Kemal Altınkılıç ile sorunları ve çözüm önerilerini konuştuk.
SİSTEM SORUNU VAR
“Sektörün en büyük sorunu, sistem sorunu” diyerek sözlerine başlayan MEGASİAD Başkanı Altınkılıç sektörde yaşananları şöyle anlattı: “Karşılıksız çek-senet sorunu çözülebilmiş değil. İşini doğru yapan tüccar mağdur oluyor. Konkordato uygulamalarında da sistem sorununu gördük. Borcunu ödeyecek gücü olduğu halde, konkordatoyu istismar edenler de oldu. İkincisi, bankalar ekonomide sıkıntı olduğu zaman verdikleri krediyi vaktinden önce geri çağırıyorlar. Bunu engelleyecek bir müeyyide mutlaka gelmeli. ‘Krediyi erken çağırıp sen bu tüccarı batıramazsın’ denilmeli.”
AYNI ZİNCİRİN HALKASI
Gıdadaki sorunun çözülmesi için tarıma inmek gerektiğini belirten Altınkılıç, önerisini şöyle açıkladı: “Aynı zincirin halkasıyız. Başta sorun varsa, tüm halkalara sirayet eder. Tarım envanterimiz olmadığı için etin, sütün fiyatının yarın ne olacağı belli değil. Mesela yem, üreticinin en önemli girdi maliyeti. Şu anda üreticiler sütten para kazanamadığı için hayvanını kesmek için sıra bekliyor. Üreticinin yem maliyetini düşürecek tedbirler alınmalı.”
MAHSULE DESTEK
Doğu ve Güneydoğu’da hayvancılığa doğru desteklerin verilip bu bölgenin tekrar et ve süt deposu haline getirilmesini öneren Altınkılıç, şöyle devam etti: “En başta da meraların ıslah edilmesi lazım. Tarımda, sübvansiyon araziye veriliyor. Oysaki destek, mahsule verilmeli. Diğer bir konu, veterinerlik hizmeti konusunda da eksiklikler var. O konuda da yeni baştan bir program uygulamak gerekiyor. Tarım envanterini oluşturduktan sonra tarım müdürlükleri vasıtasıyla çiftçiyi bilinçlendirmek gerekiyor. Hangi ürünü ekerse, daha fazla randıman alacağı konusunda çiftçi bilinçli olmalı. Gıdadaki meseleyi en baştan yani kaynağı olan tarımdan çözmek lazım. Sistemin tabanında sorun varsa, ileriki aşamalarında çözüm olmuyor.”
KÖYLÜ GÜÇLENDİRİLMELİ
“Tüm süt üreticileri, çiftliklerden oluşacak diye bir kaide yok” diyen Altınkılıç, köylünün güçlendirilmesinin ekonomik ve sosyal gerekliliğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Köylünün bu işi yapmaya devam edebilmesi için köylüyü, kooperatiflerle de güçlendirmek gerekiyor. Köylünün çocuğuna ‘bu işten geçimimizi sağlayamıyoruz’ dedirten, büyükşehire göç etmek için bir çaba içine sokan koşulları ortadan kaldırmalıyız. Oradaki çalışmasının karşılığını alıp, geçim sıkıntısı çekmemeli. İnsan kendini orada değerli hissetmeli. Bir tespitimi daha aktarmak istiyorum, tarım arazilerine maalesef bina yapıyoruz. 10 yıl önceki ekilebilir arazi ile şimdiki bir değil. Tarımsal araziler imara açılmamalı.”
ENFLASYONLA MÜCADELEYE DESTEK
Konu, Enflasyonla Topyekun Mücadele Kampanyasına, Mega Center tüccarının verdiği desteğe gelince MEGASİAD Başkanı, kalıcı çözüm önerisinin altını çiziyor: “Tüccarımız memleket meselesi konusunda duyarlı. Enflasyonla mücadele kampanyasında da herkes elinden geleni yapmaya çalıştı. Mega Center olarak aktif katılım sağladık. İTO Başkanımız Sayın Şekib Avdagiç de buraya gelerek destek verdi. Ancak gıdada kalıcı çözüm için tarımdaki sorun mutlaka çözülmeli.”
KÖPRÜLERE UCUZ SAAT ÖNERİSİ
Gıdadaki maliyetlerin düşürülmesi için MEGASİAD Başkanı Kemal Altınkılıç’ın ulaşım konusunda da bir talebi ve önerisi var: “Gıdadaki bir maliyet unsurunu daha gündeme getirmek istiyorum, köprüler nakliye masraflarımızı artırdı. Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçiş ücretleri yüksek. Bu meseleye de bir çözüm bulunmalı. Köprülerin en azından ucuz saatlerinin olmasını öneriyorum. Dünyanın bazı ülkelerinde bu uygulanıyor.”
MEGA CENTER’DAN İHRACAT DA YAPILIYOR
MEGASİAD Başkanı Kemal Altınkılıç, Mega Center’ın gelişimi ve ekonomik büyüklüğü ile ilgili şu bilgileri verdi: “Mega Center’ın temeli 1994’te, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. Açılışı yine Sayın Erdoğan’a nasip oldu, 2005’te Başbakanken açılışını yaptı. Mega Center’da, 450 bin metrekare alan üzerinde, yaklaşık bin 500 firma var. Haftada yaklaşık 100 bin araç giriş-çıkış yapıyor. Türkiye’nin en büyük üreticileri burada yer alıyor. Firmaların yaklaşık yüzde 10’u ihracat yapıyor.”