istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Gıda ve lojistikte işbirliği fırsatı

Türkiye, gıda ithalatında kaynak çeşitliliğine gitmek isteyen Singapur için önemli bir pazar olarak görülüyor. Özellikle işlenmiş ve şekerleme gibi ürünlerin yanı sıra lojistikte de işbirliği imkanı mevcut.

Giriş: 16.05.2025 - 11:20
Güncelleme: 16.05.2025 - 11:20
Gıda ve lojistikte işbirliği fırsatı

Singapur’da gıda sektörünün yüzde 90’ının ithal ürünlerden oluşması, ülke için risk barındırıyor. Az alanda daha fazla üretim politikalarına yönelen Singapur, gıda ithalatı yaptığı ülkelerin siyasi ve doğal olaylardan etkilenmesi ihtimaline karşı kaynak çeşitliliğine gitmek istiyor. Bu işbirliği fırsatları, ‘Singapur’a Yönelik Ticaret ve Yatırım Fırsatları’ webinarında tartışıldı.


İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman’ın katılımıyla düzenlenen webinarda, Türkiye Singapur Büyükelçisi Sadık Arslan, Türkiye Singapur Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Mihriban Esin Arslan, Barsan Global Lojistik Bölge Müdürü Kerem Akbal ve Enterprise Singapore Kıdemli İş Geliştirme Müdürü Güvenç Güres, katılımcılara bilgi verdi.


LOJİSTİK İMKANLAR
İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman yaptığı konuşmada, Singapur’un, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ve Transpasifik Ortaklığı gibi girişimlerde oynadığı aktif rolle bölgesel barış ve istikrara önemli katkı sunan bir ülke olduğunu söyledi. Singapur’un son dönemde uyguladığı ihracata dayalı büyüme modeliyle de dünya çapında önemli bir serbest ticaret merkezi haline dönüştüğünü belirten Salman, şunları kaydetti: “Karşılıklı ticaret hacmimiz 2024 itibariyle 1.4 milyar dolar oldu. Ancak global hacmi ve ağırlığıyla kıyaslandığında Singapur ile ilişkilerimizin çok daha ileri noktalara taşınması mümkün. 400 milyar doları aşkın ithalatı, yüksek gelir düzeyine sahip tüketicilerden oluşan dinamik iç pazarı ve stratejik düzeydeki küresel bağlantılarıyla Singapur, eşsiz potansiyeliyle önümüzde duruyor. Singapur’un lojistik imkanları bölgeye yönelik ihracatımızın geliştirilebilmesi için önemli bir fırsat.”


Gıda ve lojistikte işbirliği fırsatı


GÜÇ BİRLİĞİNE HAZIRIZ
“Üçüncü ülkelere ortak yatırım imkanlarımız, Singapur ekonomisinde öncü rol oynayan yüksek teknolojiye dayalı sanayisiyle birlikte farklı alanlara da yansıyabilir” diyen Salman, şöyle konuştu: “Tabii yeni yatırım ve ticaret köprüleri kurmak için her şeyden evvel iki ülkenin de mevzuatına uygun hareket etmek gerekiyor. Bu konuda deneyim sahibi olan kişilerin yol göstericiliği büyük fayda sağlıyor. Bugünkü toplantımız da hem Singapur’da hem de Türkiye’de ticaret yapmak isteyen firmalarımıza önemli katkı sağlayacak, ortak iş yapma motivasyonunu artıracak. Biz İTO olarak her konuda üyelerimizle ve Singapurlu dostlarımızla güç birliği yapmaya, iş insanlarımızı bu coğrafyada da yatırım fırsatlarıyla buluşturmaya hazırız.”


ORTAKLIK KURABİLİRİZ
Türkiye’nin Singapur Büyükelçisi Sadık Arslan ise Singapur’un kendi mucizesini yaratan ülkelerden biri olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Dünyada parmakla gösterilecek özellikleri var. Geleceği şimdiden planlayıp hayata geçiren bir ülke. Kurulduğu andan itibaren etrafındaki ülkelerde Vietnam ve Kamboçya’da büyük savaşlar olur, ancak Singapur büyümeye ve daha çok ticaret yapmaya devam eder. Kurucu iradede yer alan vizyonu devam ediyor. Singapur’da iş yaparken herhangi bir risk görülmüyor. Singapur kendinden ibaret değil. ABD, Avustralya ve Avrupa’ya erişim bakımından kurulduğu günden bu yana network hazırladı ve iş hukukunu oluşturdu. Çin ve ABD’nin çatışmasından kaçan Hong Kong’daki iş bağlantılarını kendi ülkelerine yönlendirmiş. Uluslararası şirketlerin yoğunlaşması, Singapurlu şirketlerin yatırım arayışı ve bizim de lojistik olarak avantajımızla buradan yatırımı çekip Singapurlu şirketlerle ortaklık kurup büyük bir sinerji yakalayabiliriz.”