tatil-sepeti
tatil-sepeti

Gıda sektörü yeni ticaret merkezi istiyor

Giriş: 22.07.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19, gıda sektörünün önemini bir kez daha gösterdi. Pandemi boyunca pek çok sektör üretimini yavaşlatırken gıdada ise çarklar hızlandı. Türkiye’de özellikle tahıl ürünleri ve kuru bakliyatta tüketim artarken, spekülatif fiyat artışlarının olmaması ve stokların yeteri kadar bulunması nedeniyle tüketici mağdur olmadı. Pandemi süresince iyi bir sınav verdiğini düşünen gıda sektörü temsilcileri, ürünlerini tüketiciye daha verimli şartlarda ulaştırabilmek için yeni toptan gıda ticaret merkezi kurulmasını istiyor.

192 TOPTAN MERKEZ

Türkiye’de toplam 192 toptan gıda ticaret merkezi faaliyet gösteriyor. Bunların 5’i İstanbul’da bulunuyor. İstanbul’da çeşitli gıda gruplarına ise aynı anda yalnızca Mega Center hitap ediyor.

Anadolu yakasında toptan gıda ticaret merkezi olmadığı için söz konusu merkezde yoğunluk yaşandığını ve ihtiyaçlara cevap veremediğini ifade eden gıda sektörü temsilcileri, İstanbul Ticaret Odası Cemile Sultan Korusu’nda bir araya geldi. 20 milyona yaklaşan nüfusuyla İstanbul’un modern ve geniş bir gıda ticaret merkezine daha ihtiyacı olduğunu belirten konunun tarafları, “Tedarikçiler bir merkeze geldiğinde oradan etinden balığına, kuru gıdasına süt ürünlerine kadar her şeyi tek noktadan alabilsin” çağrısında bulundu.

ARACI SUÇLU DEĞİL

Sektör temsilcileri, toptan gıda merkezi kurulması isteğinin yanı sıra sektörle ilgili sorunlarını da gündeme getirdi. Sıkıntılıher dönemde gıda aracısının üzerine gidildiğini, aracının stok yapmakla suçlandığını ve ‘tarlada bir lira, markette neden yedi lira’ söylemlerinin çokça dile getirildiğini ifade eden sektör mensupları, bundan duydukları rahatsızlıkları aktardı. “Toptan ticareti yeterince anlatamıyoruz” özeleştirisinde de bulunan konunun tarafları, pek çok sektör için sağlanan kolaylıkların gıda için geçerli olmadığını da söyledi.

RAMAZAN BEREKETİ

Toplantıda, küçük zincir marketler konusu da gündeme geldi. Küçük zincir marketlerin gıda sektöründe varlığını sürdürebilmesi için “Nüfus yoğunluğuna göre market açma izni verilsin” çağrısında bulunuldu. Semt pazarlarının da gıda sektörünün görünen yüzü olduğu, ancak modernleştirilmesi gerektiği belirtildi. Konunun uzmanları, Türkiye’de Covid-19 dönemi boyunca gıda arzında hiçbir sorun yaşanmamasının Ramazan’ın bereketi olduğunu da söyledi. “Ramazan nedeniyle stoklarımız çok doluydu. Bu sürece hazırlıklı girdik” diyen sektör uzmanları, eylül-ekim aylarında yaşanması öngörülen ikinci dalga için de hazırlık yaptıklarını kaydetti.

ALNIMIZIN AKIYLA SINAVDAN GEÇTİK

Cemile Sultan Korusu’nda sosyal mesafe kurallarına uyularak gerçekleştirilen toplantının oturum başkanlığını, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer yaptı. Özer, toplantının açılışında, “Pandemi bize gıdanın ne kadar önemli bir sektör olduğunu gösterdi. İstanbul gıda sektörü temsilcileri olarak stokların boş kalmaması, fiyat artışlarının olmaması için canımızı dişimize takarak çalıştık. Bu dönemde gıda sektörü, alnının akıyla sınavını verdi” şeklinde konuştu. Toplantıya, İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Yavuz Karaca da katıldı.