Gıda krizine akıllı tarımla çözüm

Dünya nüfusunun 2050 yılına kadar 9.7 milyar kişiye ulaşması bekleniyor. Nüfus artışıyla ortaya çıkması muhtemel gıda açığının ise tarımsal verimliliği yapay zekayla artırarak önlenmesi hedefleniyor. Böylece akıllı tarım pazarının da 2027’de 33 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması öngörülüyor.

Giriş: 05.08.2024 - 09:47
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


 


 

HABER: DOÇ. DR. AYÇA DOĞANER

 

İklim değişikliğiyle gıda ve beslenme güvensizliği, çağımızın en büyük kalkınma sorunlarından ikisini oluşturuyor. Küresel gıda talebinin, küresel nüfusun 2050 yılına kadar 9.7 milyar kişiye ulaşması sebebiyle de iyice artması bekleniyor. Buna karşılık, daha sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturulmasına yönelik çalışmalar artıyor. Gelişen teknoloji ve yeni tarım yöntemleri (akıllı tarım) zirai üretime yeni bir yaklaşım sunuyor. Bu yaklaşım, çevre üzerindeki olumsuz etkileri de büyük ölçüde değiştirme potansiyeline sahip. 

 

Çünkü küresel tarımsal gıda sisteminin tüm emisyonların üçte birini oluşturduğu tespit edilmiş durumda.

 

TARIM YENİDEN ŞEKİLLENİYOR

 

Akıllı tarım, modern bilgi ve iletişim teknolojisinde yeni bir kavram. Bu kavram ile tarımda çalışma şekilleri değişiyor. Dronlar ve uydulardan ‘Nesnelerin İnterneti’ (IoT) ve yapay zekaya kadar tüm teknolojik yenilikler tarım sektörünü yeniden şekillendiriyor. IoT tarımının en önemli özellikleri ise şöyle:  

 

* Uzaktan erişim için bağlantılar sağlanıyor

 

* Bağımsız analitik çözümleri ile veri analizi yapılıyor

 

* GPS veya benzer teknolojiler aracılığıyla takip kolaylaşıyor 

 

* İşleme ekipmanı, traktörler otonom hale geliyor 

 

* Su, nem ve sıcaklık gibi unsurlar sensörlerle test ediliyor 

 

* Akıllı Tarım IoT çözümleri için soruna/çözüme yönelik yazılımlar yapılıyor. 

 

Tüm bu özellikler, tarım sektöründe bütünsel izleme yapılmasını ve stratejik kararlar alınmasını sağlayan IoT tabanlı akıllı tarımın temelini oluşturuyor. Akıllı tarım, tarımsal verimliliği artırmak, gıda talebi gibi tarıma dayalı sorunları ele almak ve çiftlikleri daha bağlantılı ve akıllı hale getirmek için kullanılıyor. Küresel akıllı tarım pazarı son yıllarda istikrarlı bir şekilde büyüyor ve önümüzdeki yıllarda daha da hızlı büyüyeceği tahmin ediliyor. 

 

2027’DE YÜZDE 258 BÜYÜYECEK

 

Akıllı tarımın küresel pazar büyüklüğünün 2022’de yaklaşık 15 milyar dolardan 2027’ye kadar 33 milyar dolara çıkması bekleniyor. 2021’e göre değerlendirildiğinde 2027’de dünya çapında akıllı tarımın yüzde 258 oranında artacağı bekleniyor. Önümüzdeki 3 yıl için, yani 2024 yılı ile kıyaslandığındaysa yine 2027 yılına kadar bu pazarda yüzde 160 oranında bir büyüme beklendiği görülüyor. 

 

Yapay zekanın küresel tarım pazarındaki değerinin 2023’te yaklaşık 1.7 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. 2028 yılına kadar da yaklaşık 4.7 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Bu alandaki büyüme 5 yılda yüzde 276 oranında. 

 

ÇEVRE DOSTU TEKNOLOJİ

 

Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi (TUCSAP) 20 Haziran 2023’te yapılan bir toplantıyla tanıtıldı. Söz konusu projede, Türkiye’de tarım sektöründe sürdürülebilir ve rekabetçi tarımsal büyüme hedeflenerek, mevcut kapasiteyi güçlendirmek ve iklim akıllı yaklaşımların yaygın bir şekilde kullanılmasını teşvik etmek amaçları bulunuyor. 2023 yılından itibaren, Türkiye’de çiftçilerin ve tarımsal işletmelerin akıllı çiftçiliği-iklim dostu teknoloji ve uygulamaları kullanmaları, aynı zamanda inovasyonu geliştirerek ve sürdürülebilir toprak ve arazi kullanımının planlamasını-yönetimini desteklemek için bilgi üretimi ve yaygınlaştırılması sağlanıyor. Ayrıca, tarımsal verilerin toplanması ve analizi ile sürdürülebilir ve rekabetçi bir tarımsal büyümeye ilişkin kapasitenin güçlendirilmesi ve tarım-gıda sektörünün daha iklim dostu, kapsayıcı bir yönelime doğru geçişinin sağlanması da destekleniyor.