Tarladan sofraya gıda güvenilirliğinin sağlanması için çalışmalar sürüyor. Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması market, kasap manav vb. gıda satış yerleri ve restoran, kafe, yemekhane gibi gıda toplu tüketim yerlerinde zorunlu hale geldi. Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması Usul ve Esasları’nın 29 Mayıs 2025 tarihinde yayınlanarak duyurulmasıyla ilgili gıda işletmelerinin uygulamanın gerekliliklerini yerine getirmesi için belirlenen 60 günlük süre 28 Temmuz’da dolacak. Uygulamanın zorunlu olduğu gıda satış ve toplu tüketim yerlerinden gıda işletmesi karekodunu tüketicinin göreceği yerde bulundurmayan gıda işletmelerine 28 Temmuz 2025 tarihinden itibaren yasal işlem uygulanacak.
MALİYETSİZ VE KOLAY
Konuyla ilgili İstanbul Ticaret’e konuşan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, karekod uygulamasının bir anda tüm verilere açıldığı zaman kullanımının da zor olacağına dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: “İlerleyen dönemlerde vatandaşların görebileceği veriler artırılacak. Müşteriler şu anda alışveriş yaptıkları yerlerin en son ne zaman, kim tarafından ve yılda kaç defa denetlendiği bilgisine ulaşabilecek. Bu önemli bir başlangıç. Öncelikle tüm işletmeleri karekod uygulamasına geçirmek istiyoruz. 28 Temmuz’ a kadar karekod uygulamasına geçmeyen işletmeye ceza uygulanacak. İşletmelerin bu uygulamaya geçmesi de çok kolay. Maliyeti olan bir şey değil. İşletme, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nün sayfasında yer alan karekod bölümüne girerek, kendi işletme bilgilerini yazıyor. Zaten Gıda Güvenliği Bilgi Sistemine kayıtlı. İşletmeye özel bir karekod oluşuyor. Onun çıktısını alıp, işletmenin görünür bir yerine koyduğu zaman, müşteriler akıllı telefonla karekodu okutup, işletmenin denetim verilerine ulaşabiliyor.”
LİMİTİ AŞANA 10 KAT CEZA
Suat Parıldar, pestisit konusuyla ilgili olarak da şu açıklamayı yaptı: “Bir üründe pestisit kalıntısı çıkması o ürünün tüketilemeyeceği anlamına gelmez. İnsan sağlığına zarar vermeyen müsaade edilen limitler var. Hassas bir konu ve bunu iyi bilmek lazım. Bizim için önemli olan izin verilen ilacın müsaade edilen yöntemlerle kullanılması ve kullanıldıktan sonra hasat tarihine dikkat edilmesidir. Tarım ve Orman Bakanlığı; tarlada ürünü denetler, numune alır ve hasat öncesi analizini yapar. Ardından toptancı hallerinden numune alır, analiz ve denetimini yapar. Sonra son satış noktalarında marketlerden pazarlardan numune alır ve denetimini yapar. Çok güçlü denetim mekanizması var. Bir yerde pestisit oranı yüksekse o ürünün ticarete konulmasını men ediyoruz. Tespit ettiğimiz pestisit kalıntısı müsaade edilen limitin üzerindeyse bu işletmeden başlayarak, ürünü nereden aldıysa yolu takip ederiz. İzlenebilirliği sağlar ve o üreticiyi de kırmızı deftere kaydederiz. İzlenebilirliğin koptuğu nokta olursa 10 katı ceza keseriz. Sadece ürünü imha etmek ve para cezası yazmakla kalmayız.”