Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: FEDAİ YILDIRIM
Hükümetin öncelikli hedeflerinin başında ‘enflasyon’ geliyor. Özellikle gıda enflasyonu ile mücadele için kolları sıvayan ekonomi yönetimi, bir dizi düzenlemeyi de hayata geçiriyor. Bu düzenlemeler arasında en son yayınlanan Bakanlar Kurulu kararları ile tarım ürünleri ithalatında devlet kurumlarına ayrıcalık tanınması söz konusu.
SIFIR GÜMRÜKLE İTHALAT
Resmi Gazete’de 29 Temmuz 2017 tarihli yayımlanan Bakanlar Kurulu kararları ile bazı tarım ürünlerinin ithalatında vergi oranları yeniden belirlendi. Buna göre canlı hayvan, et, mısır, buğday, arpa ve pirinç ithalatında devlet kurumlarına sıfır gümrükle ithalat yetkisi verildi. Öte yandan, özel sektör aynı ürünleri ithal etmek için yüzde 25 ile yüzde 45 oranında gümrük vergisi ödemeye devam edecek.
500 BİN BÜYÜKBAŞ
Bakanlar Kurulu kararı ile Et ve Süt Kurumu’na (ESK) 31 Aralık 2018’e kadar 500 bin baş canlı büyükbaş hayvan, 475 bin canlı koyun ve keçi ithalat yetkisi verildi. Aynı karar kapsamında 31 Aralık 2018’e kadar 75 bin ton taze veya soğutulmuş et ile 31 Aralık 2017’ye kadar 20 bin ton karkas et ithalatı için yetki verildi. Et ve Süt Kurumu bu ithalatı sıfır gümrükle yapacak.
750 BİN TON BUĞDAY
Bakanlar Kurulu’nun aynı Resmi Gazete’de yayımlanan başka bir kararı ile Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) buğday, arpa, mısır ve pirinç ithalatı için de yetki verildi. Söz konusu karar ile Toprak Mahsulleri Ofisi’ne 31 Mayıs 2018’e kadar 750 bin ton buğday ve mahlut, yine aynı tarihe kadar 700 bin ton arpa, 31 Temmuz 2018 yılına kadar 700 bin ton mısır ve 31 Ağustos 2018’e kadar ise 100 bin ton pirinç ithalat kotası tahsis edildi. Toprak Mahsulleri Ofisi belirtilen miktarlardaki bu ürünleri sıfır gümrükle ithal edecek.
‘GEÇİCİ’ ÇÖZÜM OLUR
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Hububat, Bakliyat, Kuruyemiş ve Kuru Meyve Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mehmet Tevfik Dinçer, ithalata yönelik bu tür kararların, o günün şartlarında ihtiyaç duyulduğu zaman arz ve talep arasındaki dengeyi sağlamak ve tüketicinin uygun fiyatla gıda tüketmesine olanak bulmak adına alındığını kaydetti. Dinçer, sıfır gümrükle ithalatın, ‘geçici’ çözüm olacağına inandığını belirterek, “Bu günler tam da başta buğday, arpa, mısır ve pirinç olmak üzere kuru gıda ürünlerinde hasat zamanı. Dolayısıyla fiyatlara muhakkak olumlu bir yansıması olacaktır. Ancak yine de söz konusu kararın tüketicinin cebine yansıması hakkında şu an için net bir şey söylemek çok erken” dedi. “Temel gıda ihtiyacımızı karşılayan tarım ve hayvancılıkta esas olan, kendi kendimize yeten ülke olmamızdır” diyen Dinçer, çözüm olarak ithalatın ‘uzun vadeli’ düşünülmemesi gerektiğini dile getirerek, yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini aktardı.
GEREKTİĞİNDE KULLANILACAK
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Hububat, Bakliyat, Kuruyemiş ve Kuru Meyve Meslek Komitesi Başkanı Hakkı İsmet Aral, ithalata yönelik alınan tedbirlerin özellikle kuru gıda ürünlerinde TMO’ya verilen kotaların her yıl verildiğini hatırlattı. Aral, “TMO, piyasa sıkıştığı ya da ihtiyaç hasıl olduğu zaman bu hakkını kullanacak.
Daha önceki yıllarda bu hakkını kullandığı zaman da oldu, kullanmadığı zaman da” dedi.
09 Ağustos 2017 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı