Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi çalışmaları hakkında bilgi verdi. Şimşek, gıda enflasyonunu düşürecek ilave tedbirleri yakın zamanda devreye sokacaklarını belirtti.

Şimşek, hububat ve kırmızı et üretiminde artış görüldüğüne dikkat çekerek, bakliyat gibi talebin kısmen de olsa ithalat ile karşılandığı ürünlerde ise kapsamlı bir üretim planlaması yapıldığını ve bakliyat üretiminin yapılacağı havzaların belirlendiğini bildirdi.

SERA TEŞVİKLERİ

Taze meyve-sebze üretimini teşvik eden uygulamaların da başta sera teşvikleri olmak üzere, yeni bir strateji çerçevesinde devreye gireceğine işaret eden Şimşek, “Üretim artışı hedefleyen projeler sonuç verdikçe gıda enflasyonu kaynaklı risklerin de sınırlanması öngörülüyor” diye konuştu.

Komitede ele alınan diğer konunun ise üretimdeki dönemsel dalgalanmalar ve bunların neticesinde işlenmemiş gıda enflasyonunda gözlenen aşırı oynaklık olduğunu dile getiren Şimşek, şunları kaydetti: “Otomatik devreye sokacak ihtiyatlı bir mekanizma tasarlandı. Bu mekanizma kapsamında, şartlar oluştuğunda dış ticaret tedbirleri geçici olarak devreye girecek ve aşırı fiyat hareketlerine izin verilmeyecek.”

LOJİSTİK DESTEK

Şimşek, “Ürünün hasat sonrasında ayıklanıp sınıflandırıldıktan sonra uygun şekilde paketlenerek nakliyesinin yapılmasını ve tüketiciye ulaşana kadar soğuk zincir içerisinde kalmasını hedefliyoruz.

Buna ilişkin kurallar, Avrupa standartlarında belirlendi” dedi. Şimşek, lojistikteki teşviklerin, üreticilerin örgütlenmesini de kolaylaştıracağını ve bağımlılığı azaltacağını söyledi.

31 Mayıs 2017 Çarşamba

Etiketler : Makro-Mikro