Cumartesi, 16 Kasım, 2024
HABER: DİLŞAH KEFLİOĞLU
Sultanhamam ve Şeyhülislam Hayri Efendi caddelerinin üçgen birleşim noktasında yükselen Germanya Han, yıllardır sağından ve solundan aşağı-yukarı alışveriş telaşesiyle koşuşturanlar için kapalı bir kutuydu. Çünkü aslen Deutsche OrientBank için tasarlanan bu özel yapı, geçen süre zarfında farklı kurumlar için hizmet merkezi oldu. Kurumsala hizmet verdiği için de önünden akıp giden kitleler için çok da bilinmiyordu. Tarihi han, şimdi ise yeni fonksiyonu ile yerli ve yabancı herkesi selamlıyor.
OTEL OLARAK AÇILDI
1900’lü yılların başında yapılan Germanya Han, aslına sadık kalınarak konaklamaya uygun olarak restore edildi ve otel olarak açıldı. Açılışı pandemi dönemine denk geldiği için pek farkedilmedi, ancak uzaktan bakıldığında kurşun grisi çatısı ile bölgesinde kendini hissettiren yapı, The Orientbank Hotel Istanbul adı altında turizm sektörüne hizmet veriyor.
GELENEKSEL BUTİK
Dünyada 240’dan fazla noktada bulunan Marriott zincirine bağlı Autograph Collection Otelleri’nden biri olan The Orientbank Hotel Istanbul, 4 geniş suit de dahil olmak üzere 36 özel tasarımlı odasıyla misafirlerini ağırlıyor. Geleneksel butik oteli yeniden tanımladıklarını belirten otel yetkililerinin verdiği bilgiye göre, The Orientbank Hotel Istanbul’u konaklama için tercih edenlerin yüzde 100’ünü yabancı misafirler oluşturuyor. Konaklayanların yüzde 70’ini ABD’li seyahatseverler, kalanını ise Avrupalıların oluşturduğu belirtiliyor.
İSTANBUL’A DOKUNUŞ
Otelin lobby katında restoranı ve kasa dairesinde Gastro Jazz Kulübü bulunuyor. Girişteki gastronomi yapılanmasıyla Türk ve farklı milletlerden misafirlerini ağırlayan The Orientbank Hotel Istanbul, Türk kahvesi hazırlama ve sunumuyla iddiasını ortaya koyuyor. Hatta Sultanhamam yönüne doğru dışarıda kurulan kahve masalarıyla İstanbullulara karışıyor, şehir halkına dokunuyor. Böylelikle Germanya Han, eski günlerindeki o dışa kapalı imajını yeniliyor.
SİRKECİ GARI’NIN MİMARI YAPTI
The Orientbank Hotel Istanbul’un hizmet verdiği tarihi Germanya Han, mimarlık eğitimini Berlin’deki Kraliyet Mimarlık Akademisi’nde alan August Carl Friedrich Jasmund tarafından tasarlandı. Jasmund, Alman hükümeti tarafından şark mimarisini incelemesi amacıyla İstanbul’a gönderildi. İstanbul’da yapmış olduğu bir ev vesilesiyle, II. Abdülhamid’in mabeyincilerinden Ağrıbozlu Ragıp Paşa’nın takdirini kazanarak, sarayın ‘danışman mimarı’ olan August Jasmund, 1890’da yeni açılan Sanayi Nefise Mektebi’ne mimari tasarım hocası olarak tayin edildi.
Bu okulda ders verdiği yıllarda Sirkeci Garı’nın tasarımıyla görevlendirilen Jasmund, Mimar Kemaleddin Bey’in Almanya’ya gönderilmesi ve mimarlık eğitimini orada tamamlamasında da etkili olmuştu. 1888’den 1907’ye kadar Osmanlı Sarayı’na hizmet eden mimar ile daha detaylı ilgilenenler, Mehmet Yavuz’un DergiPark’taki,‘Mimar August Jasmund Hakkında Bilmediklerimiz’ başlıklı makalesini de görebilir.
TARİHİ ATMOSFERİ YAŞATIYOR
The Orientbank Hotel Istanbul, tarihi kapısından girişini takiben etkileyici lobi atmosferi ile konuklarını ağırlıyor. Yaklaşık 130 yıllık bir geçmişe sahip olan The Orientbank Hotel Istanbul; dış cephesi, teras kubbesi, tamamı el yapımı mermer sarmal merdiveni, korkulukları, ahşap döner kapısı ve girişinde orijinal olarak duran yan ahşap kapısı ile tarihi atmosferini koruyan bir otel olarak dikkat çekiyor.
06 Haziran 2022 Pazartesi
16 Kasım 2024 Cumartesi
16 Kasım 2024 Cumartesi
16 Kasım 2024 Cumartesi
16 Kasım 2024 Cumartesi
16 Kasım 2024 Cumartesi