Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
Kadın girişimciler, İstanbul Ticaret Odası liderliğinde, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu ve Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi ortaklığında yürütülen Yükselen Markalar Projesi ile markalaşarak küresel değer üretiyor. Yükselen Markalar Projesi’nde başarılı olan 14 markanın hikayesinde bu hafta, alüminyum zincir ve plastik pullardan yapılan giyilebilir aksesuar markası Zygielle var. Ürünlerinde geri dönüştürülebilir malzemeleri tercih eden markanın kurucusu Begüm Sarıer, başarı hikayesini İstanbul Ticaret’e anlattı.
ANNE-KIZ ORTAKLIĞI
Kendi markanızı kurmaya nasıl karar verdiniz?
Kendi markamızı kurup geliştirmeye annemle birlikte karar verdik. Zira, ikimizin de her zaman modaya merakı vardı. Zygielle’i kurmadan önce restoran işletmeciliği yapıyordum; neredeyse her gece farklı kıyafet giymem gereken bir süreçti. Farklı bir tarz oluşturabilmek için annemle giyilebilir aksesuarlar üretmeye başladık. Tasarımlarımız çevremizden yavaş yavaş ilgi görmeye başlayınca işi profesyonelce yapmaya karar verdik ve bir şirket kurduk. 2016 yılında kurulan bir anne-kız ortaklığı aslında.
ALÜMİNYUM VE PLASTİK
Markanızdan bahseder misiniz?
Markamız adını, kendine has ağ örme stiline sahip bir örümcek olan Zygiella’dan aldı. Alüminyum zincir ve plastik pullardan örme ve birleştirme tekniğiyle giyilebilir aksesuarlar yapıyoruz. Herkesin kendi tasarlamasına imkan veren transformatif parçaları üreten bir aile şirketiyiz. Geleneksel Türk el işçiliği ve örgü tekniğini geleceğin materyalleriyle buluşturan kadınlarımızın ellerinden çıkan tasarımlarla ‘dünyada özgürlüğü ve sanatı üzerinizde taşıyın’ diye üretmeyi sürdürüyoruz.
KENDİ AĞINIZI ÖRÜN
Müşteri profiliniz kimlerden oluşuyor?
Kendi ağlarını örerek özgür olabilme cesaretini gösterebilen herkesi ailemizin içinde görüyoruz.
MÜTHİŞ BİLGİ BİRİKİMİ
Yükselen Markalar Projesi’ne katılmanıza ne etken oldu?
Açıkçası Yükselen Markalar Projesi’nin, Zygielle’i küresel pazarlara taşıyabilme konusunda bana çok yardımcı olacağını düşündüm.
Gerçekten de öyle oldu. Proje sayesinde çok kısa sürede müthiş bilgiler edinmenin yanında konusunda uzman kişilerden ciddi tavsiyeler aldık.
EV KADINLARI ÜRETİMDE
Bundan sonraki hedefleriniz neler?
Öncelikle geri dönüşüm üzerinde çok duruyoruz. Çoğunlukla kullandığımız malzemeler olan alüminyum ve plastiğin büyük bir kısmını 2022 yılında geri dönüşüme kazandırmayı hedefliyoruz. Üretimde çok yetenekli ev kadınları ile çalışıyoruz. Hedefimiz, üretim yapan kadın ağımızı büyütürken, markayı global pazara taşımak.
İYİ ARKADAŞLARINIZLA EKİP OLUN
Kadın girişimcilere tavsiyeleriniz neler?
Kim ne derse desin inandıkları yoldan vazgeçmemelerini, istikrarla yaptıkları işi yapmalarını öneririm. Bu yola çıktığımda bana, ‘Azimle 4 sene aynı şeyi yap’ dediler ama ben o zamanlar ne demek istediklerini kavrayamadım. Oysa ilk yıllar yol çok engebeli olabiliyor, pes etmeye çok yaklaştığınız dönemler oluyor ama o zorluklarla karşılaşmadan öğrenmiyorsunuz; onu anladım. Emek yoksa yemek yok. İyi arkadaşlarınızla ekip olun, birlikte kazanırsanız birlikte büyütebilirsiniz. Bence ‘arkadaşınla iş yapma’ devri eskidendi. ‘En çok da arkadaşınla iş yap ve yaptığın işten keyif al’ derim. Son olarak eğitimde sevgili Ömer Süngüler’in dediği gibi ‘kendi çocuğunuzu asla bir başkasına emanet etmeyin’. Ben ettim ve tecrübeme dayanarak diyorum ki, severek yaptığınız şeyi kimse sizden daha iyi anlatamaz, destek alın ama emanet etmeyin.
500 KADIN GÜCÜ
Yükselen Markalar Projesi size neler kazandırdı?
Proje bana kocaman bir kadın ailesi kattı, deneyim ve yaşanmış hikayeler kattı. En çok da yalnız olmadığımızı, hepimizin benzer sorunlarla uğraştığını görmek, beni daha güçlü kıldı sanırım. Düşünün, 500 kadın girişimci gücü.
26 Temmuz 2021 Pazartesi
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe