Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) bünyesinde yer alan yeni girişimciler, yatırımcılarla tanışmaya devam ediyor. 2019’un I. Güçlendirilmiş Hızlandırma Kampı ile ocak ayında BTM’ye dahil olan girişimciler, ilk ‘Yatırımcı Söyleşisi’ni, girişimcilik ekosistemindeki yatırımcılığı ve mentorluğu ile bilinen Ömer Erkmen ile gerçekleştirdi.
Melek yatırımcı kimliğinden önce CRM (müşteri ilişkileri yönetimi) alanında çalışmalar yürüttüğünü belirten Erkmen, ilk yatırım yaptığı startup ‘Mekanist’ ile ekosisteme tam olarak dahil olduğunu söyledi. Erkmen, Mekanist’te 6 ay görev yaptığı CEO’luk döneminde, neler olup bittiğini öğrendiğini ve melek yatırımcılığa devam kararı aldığını anlattı. Türkiye’deki melek yatırımcılığın dünyaya kıyasla biraz daha farklı olduğunu düşünen Erkmen, “Türkiye’deki melek yatırımcılar bir veya iki kez yatırım yapıyor ve sonra çıkmayı bekliyor. Olmayınca da hayal kırıklığına uğrayıp bir daha yatırım yapmıyorlar, vazgeçiyorlar” dedi.
Girişimcilerin sunum sırasında mutlaka göz teması kurması gerektiğinin altını çizen Erkmen, hata yapmanın çok normal olduğunu ama yapılan hatayı savunmamak gerektiğini vurguladı. Ürünün işlevini genel hatları ile ortaya koyan ilk prototipi (Minimal Viable Product-MVP) için geç kalınmaması gerektiğini belirten Ömer Erkmen, şu tavsiyelere bulundu: “Hata yapmaktan korkmayın. Bırakın kullanıcılar ürünü kullansın ve deneyimlesin. MVP’yi 3 ay sonra değil, 3 hafta sonra çıkarın, kullanıcı deneyimini ölçün, 3 hafta sonra tekrar bir MVP çıkarın.”
YÜZDE 5 HİSSE İLE ŞİRKET YÖNETİLİR
Yatırım aşamasında girişimcilerin en çok hisse kısmında hata yaptığını söyleyen Ömer Erkmen, dünyada en çok bilinen startup’ları örnek vererek, şunları anlattı: “Yüzdelere takılmayın, sözleşme maddeleri her zaman daha önemli. Yüzde 5’lik bir oran ile şirketi yönetebilirsiniz.”
BAŞARISIZ OLANLARIN TECRÜBESİ DAHA FAZLA
Başarısız girişimcilerin daha fazla tecrübe sahibi olduğunu dile getiren Ömer Erkmen, girişimcilerin başarılı olandan çok başarısız olan kişilerden tavsiye almasını önerdi. Erkmen, “Başarısız olan girişimci neyi, neden ve ne zaman yanlış yaptığını iyi bilir. Ama bazen başarılı olan girişimciler şans faktörü ile de başarılı olmuş ve hiçbir şey öğrenmemiş olabilir. Başarılı bir girişimi olan girişimci başarılıdır diye bir söylem, yüzde 100 doğru olmaz” dedi.