Salı, 05 Kasım, 2024
Geniş Açı programına katılan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu, gençlere eleştirel düşünme eğitimi verilmesi ve dijital çağda doğru rehberlik yapılması gerektiğini söyledi.
HABER: İSMAİL MÜCAHİT AYDEMİR
Ticaret İletişim ve Medya Merkezi (TİMM) tarafından hazırlanıp youtube üzerinden yayınlanan Geniş Açı programı, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu’nu ağırladı. Prof. Dr. Yazıcıoğlu, çocukluk ve aile hayatını, ağabeyi Vali Recep Yazıcıoğlu ile anıları başta olmak üzere akademi, siyaset ve devlet hayatında elde ettiği birikim ve tecrübelerini anlattı.
İLAHİYAT FAKÜLTESİ’NDEN FRANSA’YA
Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Yılmazlar Köyü’nde doğduğunu, yokluk içinde ama mutlu bir çocukluk geçirdiklerini belirten Prof. Yazıcıoğlu, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne babasının yönlendirmesi ile girdiğini, ilerleyen süreçte de Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile araştırmacı olarak Fransa’ya gittiğini söyledi. Fransa’da 4-5 yıl kadar kalıp döndükten sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na bir rapor sunarak bu sürenin uzun olduğunu ilettiğini aktaran Prof. Yazıcıoğlu, “Bursiyer araştırmacı olarak iki yıl kalmak yeterli. Daha fazla insanın faydalanması ve Avrupa’daki araştırma yöntemlerini öğrenmesinin çok daha yerinde olacağını düşünüyorum” dedi. Fransa’dan araştırmacı olarak döndükten sonra Ankara Üniversitesi’nde akademik hayatına devam ettiğini anlatan Prof. Yazıcıoğlu, akademiden aldığı tadı, yaptığı hiçbir görevden alamadığının altını çizdi.
NİTELİKLİ REHBERLİK YAPILMALI
Eğitimde kalitenin artırılması, fiziki şartların iyileştirilmesi konusunda Türkiye’nin iyi mesafeler kat ettiğine, ancak niteliksel gelişmenin aynı oranda arttığını söylemenin zor olduğuna dikkat çeken Prof. Yazıcıoğlu, günümüzde internet sayesinde her an bilgiye erişilebildiğini söyledi. Prof. Yazıcıoğlu, “Teknolojinin gelişmesi, araştırma anlamında imkanları genişletti. Ancak özellikle kopyala-yapıştır mantığıyla yapılan ödevler ve araştırmalar, konunun derinliğini geliştirmedi. Öğrencilerin aceleciliği, sabırsızlığı ve yeterli yönlendirilmemesi de bir diğer etken. Dijital çağda öğrencilere nitelikli rehberlik yapılmalı” diye konuştu.
MAKAMA DEĞER KATMALISINIZ
Diyanet İşleri Başkanlığı görevine daveti şaşkınlıkla karşıladığını, bunu büyük bir sorumluluk olarak görüp reddettiğini ifade eden Prof. Yazıcıoğlu, buna rağmen göreve getirilme sürecini şöyle anlattı: “Ağabeyim beni cesaretlendirir ve desteklerdi. Kendi hayatında da görüldüğü üzere önemli olan makama değer katmaktır, makamdan güç almak değil, makamı güçlendirecek sorumlulukta çalışmaktır. Bu sorumluluk bilinci, görevin stresini artıran bir unsur. Diyanet İşleri Başkanlığı gibi kalabalık kadroya sahip büyük bir kurumun başına geçmek hem yaş hem de tecrübe itibariyle benim için çok zordu. Bu görevi kabul etmemeyi düşünüyordum ama rahmetli Hasan Celal Güzel, atanma kararının bulunduğu Resmi Gazete’yi gösterdiğinde çok geçti. Birden o makama gelmem çok stres verici bir durumdu. Ancak Allah’a şükür ihlasla ve art niyet gözetmeden çalışınca işler kolaylaşıyor.”
ELEŞTİRİ KAVRAMINDAN UZAKLAŞTIK
“Eleştirel düşüncenin eğitimde çocuklara ve gençlere verilmesi gerekir” diyen Prof. Yazıcıoğlu, öğrencilere hap niteliğinde bilgilerin aktarılmasından ziyade onların mevcut bilgiyi analiz etme kabiliyetlerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Yazıcıoğlu, “Günümüzde eleştiri, özeleştiri gibi kavramlardan uzaklaştık. Hakaret ile eleştiri ayrımını yapamaz hale geldik. İnsanların kendilerine veya bulundukları kuruma yapılan eleştirileri kabul ederek değerlendirmeleri gerekiyor. Çünkü insan kendisindeki yanlışı ilk anda göremeyebilir. Burada eleştiri ve hakaretin de karışmaması önemli” şeklinde konuştu.
AMACIMIZ, 21. YÜZYIL BECERİLERİNE SAHİP ÖĞRENCİLER YETİŞTİRMEK
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı olarak fakülte hakkında da değerlendirmesi sorulan Prof. Yazıcıoğlu, şunları dile getirdi: “Öncelikle üniversitemizin arkasında İTO’nun güçlü desteği var. Bu destek sayesinde fakültelerimiz de her geçen gün kalitesini artırıyor. Söz gelimi TV stüdyomuzda, pek çok ulusal TV kanalının stüdyosundan daha derli toplu ve geniş bir alanda öğrencilerimiz uygulamalı olarak eğitim görüyor. Fakültemizde, Psikoloji, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Sosyoloji, İstatistik, Matematik ve Eğitim Bilimleri bölümleri olmak üzere altı programda lisans düzeyinde eğitim veriliyor. Nitelikli akademik kadrosu ile insanı ve toplumu daha iyi anlamaya yönelik ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalar yürütülüyor. Esas amacımız; kendini geliştirmeye açık, eleştirel düşünceyi benimsemiş, 21. yüzyıl becerilerine ve entelektüel birikime sahip bilgili ve kültürlü öğrenciler yetiştirmek. Bunu da başarıyla sürdürdüğümüze inanıyorum.”
GAZİOSMANPAŞA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İLE İŞBİRLİĞİ
İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Gaziosmanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında öğretmenlerin gelişimine dair ortak çalışmaların yapılmasını ve lise-üniversite işbirliğini öngören bir protokol imzalandı. İmza törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Çaha ve Gaziosmanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Uzantı katıldı. Protokole göre, ilçede görev yapan öğretmenlerin mesleki gelişimi için seminerler düzenlenecek ve bu seminerlere üniversite akademisyenleri katılacak. Ayrıca bilimsel çalışmalara yönelik program ve proje hazırlanması hususunda üniversite tarafından ilçedeki okullara gerekli bilimsel danışmanlık hizmeti verilecek. Protokol, ilçede görev yapan öğretmenlere lisansüstü eğitimde indirim de öngörüyor.
19 Haziran 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı