tatil-sepeti

HABER: OSMAN KUVVET

Savunma sanayindeki nitelikli çalışan ihtiyacının karşılanması ve öğrencilerin üniversite öğrenimleri sürecinde sektöre hazırlanması amacıyla yeni bir program başlıyor. Vizyoner Genç, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) sorumluluğunda, Savunma Sanayii Akademi (SSA) projesi olarak yürütülüyor. Proje, 2019 yılında sektör için nitelikli insan kaynağı temininin sürdürülebilir kılınması, üniversite öğrencilerinin kariyerlerini savunma sanayi ile birlikte oluşturması amacıyla hayata geçirildi. Platform, kurulduğundan bu yana 300 binden fazla başvuru aldı. Savunma sanayinde ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN gibi öncü firmalara staj başvurusu yapılabilecek tek resmi kanal konumunda olan Vizyoner Genç’in ekosisteminde 105 firma bulunuyor. Bu firmaların iş ilanlarına platform üzerinden başvurulabiliniyor.

İLK ETAPTA 45 ÖĞRENCİ

Nitelikli insan kaynağını bulma konusunda çalışan Vizyoner Genç, nitelikli insan kaynağını üniversite sürecinde oluşturmak için bu yıl KÖK Programı’nı hayata geçirdi. Program, öğrencileri en hızlı şekilde savunma sanayine adapte etmek amacıyla ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, TUSAŞ ve STM sponsorluğunda başlayacak. Toplam 45 öğrencinin seçileceği programa, üniversitenin birinci sınıfını bitirmiş ilgili mühendislik ve temel bilimler öğrencisi ve not ortalaması 3’ün üzerinde olanlar başvurabiliyor.

USTA-ÇIRAK İLİŞKİSİ

Başvuruların ardından adaylarla mülakat yapılacak. Program 4 ayaktan oluşuyor. Usta-çırak görüşmeleri, vizyon konuşmaları, eğitim programları ve destek programları. Öğrenci, sponsor firmadan atanan ustasıyla beraber 3 yıl boyunca kariyer planlaması yapacak. İkinci sınıf farkındalık dönemi, üçüncü sınıf gelişim dönemi, dördüncü sınıf çıraklık dönemi olacak. İkinci sınıfta ustası atanan öğrencilere, kişisel gelişim eğitimleri, üniversitede edindikleri teknik ve teorik eğitimleri tamamlayıcı teknik eğitimler verilecek. Vizyon konuşmalarında, sektörden önemli isimler öğrencilerle bir araya gelecek. Usta, üçüncü sınıfta öğrencinin seçmeli dersine dahi müdahil olarak yön bulmasına katkıda bulunacak. Öğrenci, bitirme projesini sponsor firmasıyla beraber yapacak. Bir staj desteği mutlaka sponsor firmasından olacak. Sponsorluk firmasında aday mühendislik programı varsa bu programda değerlendirilme imkanı olacak. İkinci stajı ise öğrencinin kendisi seçebilecek.

SAYI ARTACAK

KÖK’e başvurular 26 Eylül 2021’de sonlanacak ve 1 Kasım 2021 itibarıyla ustalar çıraklarıyla buluşacak. Programın geliştirilmesi için çalışmalarına devam eden SSA yetkilileri, gelecek yıl başvuru süresini daha uzun tutmayı ve seçim kriterlerinde değişiklikler yapmayı planlıyor. Başlangıçta 45 olarak belirlenen öğrenci sayısının önümüzdeki yıllarda artırılması hedefleniyor. Sponsor firma sayısı da gelecek yıllarda artacak.

20 Eylül 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem