HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Sinerji Liderlik Zirvesi’nde gençlerle buluştu. İş hayatına başlama sürecinden bugünkü konumuna kadar olan deneyimlerini paylaşan Avdagiç gençlere, “Durmadan kendinizi yenileyin” mesajını verdi. Geleceği merak edenlerin kendilerine bakmaları gerektiğini ifade eden Avdagiç, “Sizler umut dolu, girişimci ruhlu, üretken, anlayışlı yetiştiğiniz ve iş hayatında da böyle davrandığınız sürece Türkiye’nin ekonomisi de umut dolu olacaktır” dedi.
Avdagiç konuşmasında, Türkiye’nin genel ekonomik durumuna da değindi. “Türkiye’nin potansiyelini gerçekten yansıtan rakamlara sahip değiliz” diyen Avdagiç, “Ülkemizin sahip olduğu büyüklük, konum, nüfus gücü ve uluslararası ilişkileri bakımından daha iyi yerlerde olmaması için hiçbir neden yok” diye konuştu. Türkiye ekonomisinin geçtiği süreçleri tarihsel perspektifte değerlendiren Başkan Avdagiç, “80’li yıllarda 4 milyar dolar ihracat hedefi olan bir ülke iken bugünlere geldik. Ancak daha iyi ihracat rakamlarına da ulaşabiliriz” dedi.
Avdagiç gençlere, sahip olmaları gereken donanımlar hakkında da tavsiyelerde bulundu. “Mutlaka en az bir yabancı dil öğrenin” diyen Avdagiç, “Kişisel yeteneklere bağlı potansiyeller artık çok önemli” dedi.
Şekib Avdagiç, şu şekilde konuştu: “Lisans derecesinin haricinde gençlere tavsiyem, eğitimlerini yüksek lisans düzeyine taşımaları. Ticari trendleri izleyin ama gerçek piyasadan da kopmayın. Ekonomi basınını takip edin ve mutlaka risk alın. Yerli ürünler konusunda da hassas olun. Belki onlara küçük pozitif ayrımcılıklar sağlanabilir.”
KENDİ İŞİNİZİ KURMAYI HEDEFLEYİN
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, gençler arasındaki yeni anlayışın uluslararası bir şirkette işe girmek olduğunu ifade ederek, “Buralarda çalışmak kişiye çok fazla şey de katar. Ancak hepinizin amacı ‘Büyük bir şirkette işe gireyim, maaşım gelsin’ olmasın.
Kendi işinizi kurma gayretinde de olun” dedi. Avdagiç gençler arasında yeni bir risk gördüğüne de değinerek, “Aile şirketlerine gereken önem verilmiyor. Beğenilmiyor veya o iş yapılmak istenmiyor.
Ama sizlere tavsiyem, aile işletmelerine sahip çıkmanız” diye konuştu.