HABER: OSMAN KUVVET
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı işbirliğiyle kurulan Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nin 3’üncü etabında yer almak isteyen 16 bine yakın öğrenci, uygulamalı sınava girdi. Atölyelerin uygulamalı sınavları 27 ayrı ilde, 38 merkezde gerçekleştirildi. Sınava katılan öğrenciler, yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan rüzgar enerjisini kullanarak, elektrik enerjisi üretecek proje tasarımlarıyla hünerlerini sergiledi.
27 İLDE YENİ ATÖLYE
Türkiye’de gençlerin, özellikle teknoloji alanında gelişimlerine katkı sağlayan kurumların da işbirliğiyle Deneyap Türkiye Projesi’nin ilk etabında 12 ilde, 2’nci etabında ise 18 ilde eğitimlere başlandı. Projenin 3’üncü etabında da Ankara, Aksaray, Aydın, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Giresun, Hatay, İstanbul, Karaman, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mardin, Mersin, Ordu, Sivas, Şırnak, Tekirdağ ve Van olmak üzere 27 ayrı ilde, 36 Deneyap Teknoloji Atölyesi daha açıldı.
BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Atölye eğitimleri, örgün eğitimde biraz daha soyut kalan kavramları dokunarak, sevdirerek, yapay zekadan robotik kodlamaya kadar çok geniş yelpazede deneyimleme imkanı sağlıyor. Deneyap, bilimi ve teknolojiyi öğretmek üzere kurgulanmış bir sistem. İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin 57 şehrinde atölye çalışmaları yapılıyor.
100 DENEYAP ATÖLYESİ
Her şehirde en az bir tane olmak üzere toplamda 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi’nin 2023’e kadar açılması hedefleniyor. Proje ile birlikte ortaokul ve lise seviyesindeki geleceği şekillendirecek öğrencilerin tasarım, programlama, yapay zeka, nanoteknoloji gibi farklı alanlarda yetiştirilmesi amaçlanıyor.
İSTANBUL’DA 7 AYRI BÖLGEDE SINAV
Teknoloji meraklısı 16 bine yakın öğrenci, 27 ilde 38 salonda uygulama sınavına girdi. İstanbul’da 7 ayrı merkezde gerçekleştirilen uygulama sınavına bin 830 lise, 3 bin 781 ortaokul öğrencisi olmak üzere toplam 5 bin 611 aday katıldı. Adaylar, farklı alanlarda geliştirdikleri projeleri jüri üyelerine sundu. Jüri üyelerinin yapacağı değerlendirmenin ardından belirlenen 6 bin 60 öğrenci, eğitim almaya hak kazanacak. Böylelikle Türkiye genelinde atölyelerdeki toplam öğrenci sayısı 11 binin üzerine çıkmış olacak. Sınavda başarılı olup atölye çalışmalarına katılan öğrenciler 3 yıl boyunca eğitim görecek.
HEM DERS HEM TAKIM ÇALIŞMASI
Ortaokul ve lise öğrencilerinin katıldığı Deneyap Teknoloji Atölyeleri’ne sınavla giriliyor. Sınavda başarılı olan ve 36 aylık eğitim programına katılan öğrencilere; ‘Tasarım ve Üretim’, ‘Robotik ve Kodlama’, ‘Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti’, ‘İleri Robotik’, ‘Siber Güvenlik’, ‘Enerji Teknolojileri’, ‘Havacılık ve Uzay Teknolojileri’, ‘Yazılım Teknolojileri’, ‘Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji’, ‘Mobil Uygulama’ ve ‘Yapay Zeka’ olmak üzere 11 farklı alanda eğitim veriliyor. Öğrenciler, 24 ay sürecek ders döneminde 11 ayrı başlıkta teknoloji ve proje geliştirme temelli eğitim görüyor. Eğitimlerle; hedeflenen disiplinlerle ilgili yaratıcı ve eleştirel düşünme, bilimin ve teknolojinin doğasını anlama, sistematik düşünme, takım çalışması, girişimcilik, bilgiyi analiz etme ve değerlendirme becerileri kazandırılması amaçlanıyor. Son 12 aylık ‘Takımlar Dönemi’nde ise öğrencilerin takımlar halinde teknoloji temelli ulusal ve uluslararası yarışmalara katılımlarının sağlanması ve erken dönemde alanlarında uzmanlaşmaları amaçlanıyor.