Genç yatırımcılar tantuniyi sevdi

Giriş: 14.05.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: CEYHUN KUBURLU

Dışarıda yeme-içme sektörü büyürken, yatırımcılar da daha çok bütçesi düşük ama talebi yüksek projelere odaklanıyor. Bu alanda da başı ‘tantuni’ şubeleri çekiyor. Son yıllarda hızla kurumsallaşan ve markalaşan bu restoranlar, 2019’da adeta rekor sayıda şubeye ulaşacak. Büyük şehirler başta olmak üzere Anadolu’nun dört bir yanına yayılan tantuni şubeleri, 2019’da 200’e yakın şube açmayı planlıyor. Franchise bedellerinin 5 bin TL ile 50 bin dolar aralığında değiştiği tantuni restoranları, yatırımını da 12 ile 24 ay aralığında geri döndürebiliyor. Bu alanda yatırım yapmak isteyenler daha çok gençler oluyor. Markaların yeni hedefi ise yurtdışına açılmak ve bu alanda Türk markası oluşturmak.

10 KURUMSAL MARKA VAR

Bugün bir tantuni restoranı için ortalama 100 metrekarelik bir dükkana ihtiyaç olduğunu anlatan yetkililer, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de 10’a yakın kurumsal tantuni markası bulunuyor. Bu markalar eskiden daha çok ‘yerel’ pazarı dışında dışarıya açılmaya pek sıcak bakmıyordu. Ancak son dönemlerde bu markaların yaptığı çalışmalarda artık büyükşehirler de hedef pazarlar arasında. Markalar daha çok alışveriş merkezlerindeki küçük dükkanları tercih ediyor. Burada da rekabet çok büyük ve fark oluşturanlar başarılı olabiliyor. Bunun yerine daha çok insan trafiğinin yoğun olduğu caddelere odaklanıyorlar. Hem düşük dükkan kiraları hem de talep görmeleri nedeniyle bu alanlar markalar için doğru lokasyon olarak algılanıyor. Franchise bedellerinin dışında ise yatırım tutarları da 100 bin liraya kadar çıkabiliyor.”

YURTDIŞI PAZARLAR

Dışarıda yeme-içme sektörünün son yıllarda hızlı bir büyüme yakaladığını dile getiren yetkililer, pazarı şöyle değerlendirdi: “Sektördeki bu gelişmeyi arz talep meselesi olarak ele alıyor, büyümemizi buna göre programlıyoruz. Gıda, 2000’li yılların stratejik olarak en avantajlı 7 sektöründen biri arasında gösteriliyor. Bu önemli sektörün büyüklüğünün ise 50 milyar dolar düzeyinde olduğu tahmin ediliyor. Türkiye nüfusu ne kadar artıyorsa sektör de o kadar büyüyor. Tantuni de dışarıda yeme-içme sektöründe gözde alanlardan biri. Mersin’in yemeği olarak bilinen tantuni artık tüm Türkiye’nin yiyeceği haline geldi. Şimdi yeni hedefler arasında dış pazarlar var. Markalar bu konuda yoğun talep alıyor. Önümüzdeki dönemde tantuni restoranı işletenlerin yurtdışında da yatırım yapabileceğine dikkat çekiliyor.”

MARKALAR DESTEK VERİYOR

Sektör temsilcileri, markaların yatırımcıya sağladığı destekler ve girişimcilerde aradığı özellikler hakkında şunları söyledi:  “Markalar eleman bulma, eğitim, pazarlama ve ürün tedariği konusunda yatırımcılara sürekli destek veriyor. Bu konuda finansal planlamalarda da destek oluyorlar. Bazı markalar franchise bedelinin dışında reklam katkı payı da talep ediyor. Markanın yatırımcıda aradığı en önemli özellik, işinin başında olması ve başka işlerle meşgul olmaması. Bunun dışında yatırımcının bu işi yapmayı düşündüğü lokasyonun, markaların uygun özellikler taşıması ve elbette yatırımcının yatırımı karşılayacak bütçeye sahip olması.”