Salı, 05 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin kuruluş yılı olan 2001 yılında eğitim hayatına başlayan Mühendislik Fakültesi, beş bölümle mühendislik eğitiminde fark oluşturuyor. Küçükyalı Yerleşkesi’nde bulunan fakülte, yüzde 30 İngilizce destekli eğitim veren Bilgisayar ve Endüstri Mühendisliği, tamamen İngilizce eğitim veren Elektrik-Elektronik ve Mekatronik Mühendisliği ile Türkçe eğitim veren İnşaat Mühendisliği bölümleriyle Türkiye’ye alanlarında yetkin yeni mühendisler kazandırıyor. Fakültenin, Erasmus programı kapsamında Avrupa’daki seçkin üniversiteler ile öğrenci ve öğretim üyesi değişim anlaşmaları mevcut. Ayrıca ABD ve Japonya’daki üniversiteler ve kurumlarla da ortak çalışmalar yürütülüyor.
TEKNOLOJİ ÜSSÜ
Mühendislik Fakültesi’nin, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin kurucu ortağı olduğu Teknopark İstanbul ile de çok sıkı bağlantıları bulunuyor. Öğrenciler, Türkiye’nin teknoloji üssü Teknopark İstanbul’daki seçkin firmalarda staj yapabiliyor, mezuniyet sonrasında iş bulma imkanına sahip oluyor. Fakülte öğrencilerine, Teknopark İstanbul’daki kuluçka merkezlerinde, kendi projelerini geliştirme fırsatı da sunuluyor.
TAI’DE STAJ İMKANI
Havacılık ve uzay sanayinin dev şirketlerinden TAI de, İstanbul Ticaret Üniversitesi öğrencilerine staj imkanı sağlıyor. TAI ile imzalanan protokol kapsamında her dönem TAI’de staj yapacak öğrenciler mülakatlar sonucu belirleniyor. Fakültenin 21 öğrencisinin stajyer mühendis sıfatıyla TAI’de uzun dönemli stajları devam ediyor.
KOTİL DERS VERİYOR
Öte yandan, İstanbul Ticaret Üniversitesi, uzay ve havacılık biliminin önemli bir ismini kadrosuna kattı. TAI Genel Müdürlüğü görevini de yürüten Prof. Dr. Temel Kotil, Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nde Isıtma, Havalandırma ve İklimlendirme (Heating Ventilating and Air Conditioning) ile Termal Sistemler Tasarımı (Thermal Systems Design) dersleri veriyor.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNDE İDDİALI
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, çağımızın en gözde mesleklerinden olan bilgisayar mühendisliği için donanımlı gençler yetiştiriyor. Bölüm, müfredatında donanım ve yazılıma aynı düzeyde yer veren, evrensel ölçekte bilgisayar mühendisliği eğitimi yapan Türkiye’deki nadir bölümlerden biri olarak kabul ediliyor. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nün neredeyse tüm derslerinin laboratuvar uygulaması mevcut. Bölüm bünyesinde, Fizik Laboratuvarı, Mantıksal Tasarım Laboratuvarı, Mikroişlemcili Sistem Laboratuvarı, Bilgisayar Grafikleri Laboratuvarı, Bilgisayar Sistemleri Laboratuvarı, Bilgisayar Ağları Laboratuvarı ve Kriptoloji Laboratuvarı bulunuyor.
LABORATUVARLA DAHA 1. SINIFTA TANIŞIYORLAR
Üniversitenin en fazla tercih edilen bölümlerinden Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nde, ilk iki yıl temel mühendislik ve elektrik-elektronik dersleri okutuluyor. Son iki yıl seçmeli derslerle öğrencilerin elektrik veya elektronik mühendisliği konularında uzmanlaşması sağlanıyor. Uygulama ağırlıklı bir eğitim-öğretim programı benimseyen bölümde, öğrencilerin daha birinci yıldan başlayarak laboratuvarlara girmeleri gerekiyor. Bu sayede öğrencinin hem teorik hem de pratik olarak gelişmesi sağlanıyor. Ayrıca bölümde uygulanan danışmanlık sistemiyle bir akademisyen, öğretim hayatı boyunca öğrenciyi yakından takip ediyor ve tercihleri konusunda gerektiğinde yol gösteriyor.
YARININ YÖNETİCİLERİ BU BÖLÜMDE YETİŞİYOR
Günümüzün gözde mesleklerinden olan endüstri mühendisliği, üniversitenin de en fazla tercih edilen bölümleri arasında. Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde, farklı bilim dallarından faydalanılarak, çok boyutlu bir eğitim veriliyor. Geleceğin yöneticilerinin yetiştirilmesi için mühendislik, analiz ve tasarım metotlarıyla birlikte matematik, fizik ve sosyal bilimlerden yararlanılıyor. Bölümün temel önceliği, yüksek başarıyı standart edinmiş, kendilerini her alanda mükemmeliyete adamış, çalışkan ve üstün performanslı bireyler yetiştirmek olarak tanımlanıyor. Bölümde bilgisayar ve CIM laboratuvarı bulunuyor.
HER DÖNEM YÜZDE 100 DOLU
Gelecek kariyeri planlayan gençler arasında çok popüler olan Mekatronik Mühendisliği Bölümü, her dönem yüzde 100 doluluk oranına ulaşıyor. İngilizce eğitim veren bölümün amacı; elektronik, makina ve yazılım konularına hakim, yenilikçi ve akıllı ürünler geliştiren, sorun çözen, mesleğini severek yapan mühendisler yetiştirmek.
Müfredatta yer alan derslerin çoğu uygulamaya yönelik. Endüstriyel Otomasyon, Robotik ve Dijital Kontrol dersleri öğrenciler tarafından keyifle takip ediliyor. Öğrenciler 2. ve 3. sınıf sonlarında otomotiv, havacılık, savunma sanayi, yazılım, otomasyon vb. konularda çalışan firmalarda en az 20 günlük zorunlu staj yapıyor. Derslerinde başarılı olan öğrenciler, İstanbul Teknopark’ta faaliyet gösteren firmalarda daha geniş kapsamlı staj çalışmasına tabi tutuluyor.
CAZİBESİNİ HİÇ KAYBETMEYEN MESLEK
Sektörden gelen talepleri dikkate alan İstanbul Ticaret Üniversitesi, ilk kez 2016-2017 eğitim öğretim yılında öğrenci kabul eden İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü açtı. Öğrenciler lisans eğitimi boyunca mesleki bilgi ve beceri kazanmak amacıyla zorunlu ve seçmeli dersler alıyor. Yaz aylarında da bilgi ve becerilerini uygulama ile pekiştirmek için staj yapıyorlar. İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün öğrencileri, daha ilk yıllarında inşaatı süren dev projeleri inceleme fırsatı buluyor.
12 Haziran 2019 Çarşamba
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi