Pazar, 24 Kasım, 2024
Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanuna göre, ilk defa iş kuran genç girişimcilere, üç vergilendirme dönemi boyunca kazançlarının 75 bin liralık kısmına gelir vergisi muafiyeti getirilecek.Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle ilk defa gelir vergisi mükellefi olan, 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançların bir kısmı gelir vergisinden müstesna olacak.
Ticari kazancı sadece basit usulde tespit edilen mükelleflerin kazançlarının 8 bin lirasına kadar olan kısmı üzerinden gelir vergisi alınmayacak. Bu tutar, her yıl günün ekonomik koşullarına uygun olarak yeniden belirlenecek. Bu arada yeni kanuna göre 25 yaşını doldurmamış öğrencilerden pasaport harcı alınmayacak.
DOĞUMDAN SONRA
Kadın işçiler de doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün, günlük çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin kullanabilecek.3 yaşını doldurmayan çocuğu evlat edinenler de bu haktan yararlanacak. Bu hükümlerden faydalanacaklar süt izninden yararlanamayacak.
İŞSİZLİK FONU’NDAN
İşsizlik Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılarak doğum sonrası yarım çalışma ödeneği ödemeleri ve prim giderleri, İşsizlik Sigortası Fonu’nun giderleri arasına ekleniyor. Ayrıca işbaşı eğitim programlarına İşsizlik Sigortası Fonu’ndan destek sağlanacak.
İş Kanunu’nun analık halinde çalışma ve süt izni maddesine göre haftalık çalışma süresinin yarısı kadar süreyle çalışan kadın işçilerin ücretlerinin ve çalıştıkları süreye tekabül eden kısmının prim ve ücretleri işveren, çalışmadıkları süreye tekabül eden prim ve ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.
Kadın işçinin doğum sonrası veya evlat edinmede yarım çalışma ücretinden yararlanabilmesi için işçinin adına doğum tarihinden önceki son üç yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması gerekecek.
Hangi sektörde veya işlerde kısmi çalışma yapılabileceği ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.
Bu hükümden, evlat edinenlerden de yararlanacak. Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen işçilere 8 hafta izin verilecek.
BAĞ-KUR’LU EMEKLİLER
Yeni kanunla muhtarların net 940 lira olan ödenekleri bin 300 liraya yükseltilecek. Düzenleme sayesinde, gübre ve yemde KDV sıfırlanacak.
Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar kapsamındaki Bağ-Kur’lu emeklilerden sosyal güvenlik destek primi alınmayacak. Emekli olduktan sonra bu kapsamda çalışmaya başlayanların aylıklarından yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintisi kaldırılacak. Vazife malullüğü aylığı almakta olanlardan, bu kapsamda çalışanlardan da söz konusu prim alınmayacak.
Aynı kapsamda çalışanlar, yaşlılık aylıkları kesilmeksizin, herhangi bir prim ödememeleri için sigortalı sayılmayacak.
SİGORTA PRİMİ TEŞVİKİ
Sosyo ekonomik gelişmişlik endeksi düşük olan illerde 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran iş yerlerine yönelik uygulanan sigorta primi teşvikinde sigortalı sayısı sınırı kaldırılacak.
Yeni kanun emekli olduktan sonra çalışmaya başlayanların aylıklarından yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintisini kaldırıyor.
ANNELERE KISMİ ÇALIŞMA HAKKI
Analık izni ve yarı zamanlı çalışma sonrasında çocuğun mecburi ilköğretim çağına gelmesine kadar ebeveynlerden birinin, İş Kanunu’nda düzenlenmiş olan kısmi süreli çalışma hakkı talepleri karşılanacak. Bu durum iş sözleşmesinin feshinde geçerli sebep oluşturmayacak. Eşi çalışmayan ebeveynler düzenlemeden yararlanamayacak.
Kısmi süreli çalışmaya geçen işçinin tam zamanlı çalışmaya başlaması durumunda yerine işe alınan işçinin iş sözleşmesi kendiliğinden sona erecek. Bu haktan faydalanmak veya tam zamanlı çalışmaya geri dönmek isteyen işçi, işverene bunu en az bir ay önce yazılı olarak bildirecek.
VERGİ MÜKELLEFLERİ 10 MİLYONA YAKLAŞTI
Türkiye’de faal vergi mükellefi sayısı, ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.7 artışla 9 milyon 949 bin 114 oldu.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın verilerine göre, geçen yıl ocak ayında 1 milyon 796 bin 709 olan gelir vergisi mükelleflerinin sayısı 1 milyon 827 bin 867’ye, gelir stopajı mükellef sayısı ise 2 milyon 491 bin 755’ten 2 milyon 554 bin 553’e yükseldi. Kurumlar vergisi mükellef sayısı 674 bin 674’ten 702 bin 811’e yükseldi. Katma değer vergisi faal mükellef sayısı 2 milyon 389 bin 682’den 2 milyon 446 bin 425’ye çıktı.
G.M.S.İ faal mükellef sayısı son bir yılda 75 bin 215 artarak 1 milyon 668 bin 44oldu. Basit usulde vergilendirilen faal mükellef sayısı ise son bir yılda 11 bin 390 artarak 749 bin 414 oldu.
E-FATURA VE E-DEFTER SAYISI 70 BİNE ÇIKACAK
Muhasebe ve vergide elektronik sistem kullanımı yaygınlaşıyor. TÜRKKEP verilerine göre, 2016’da e-fatura ve e-defter sayısının yaklaşık 70 bine çıkması, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adres sayısının 2 kat, kullanım oranının 5 kat artması bekleniyor.2015 yılı sonu itibarıyla e-fatura uygulamasına geçen ilave mükellefler ile toplam kullanıcı mükellef sayısı 48 bine ulaştı. e-fatura uygulamasına benzer bir uygulama olan e-arşiv faturaya 2 bin 500 mükellef geçiş yaptı.
2015 yılında 150 bini geçen KEP kullanım oranının yüzde 90’ı kurumsal, yüzde 10’u ise bireysel adreslerden oluşuyor.
E-fatura ve e-arşiv faturaya geçen mükellef sayısı 50 bini aşarken, 2015’te 100 milyon e-fatura oluşturuldu. 2016’da ise e-fatura adedinin 500 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.
16 Şubat 2016 Salı
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar