tatil-sepeti

Genç girişimcilere (14-19 yaş arası) yönelik başlatılan Erken Girişimci Geliştirme Merkezi (EGG) projesi ikinci etabı sona erdi. 30 girişimin yarıştığı projede 8 fikir ödüllendirildi.


 

HABER: BARIŞ CABACI 

 

Genç girişimcilere (14-19 yaş arası) yönelik başlatılan Erken Girişimci Geliştirme Merkezi (EGG) projesinin ikinci etabı sona erdi. İstanbul Ticaret Odası liderliğinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu (TOBB İKGK), Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ortaklığı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü desteğiyle başlatılan proje; 3 hafta boyunca 22 eğitimcinin katıldığı 18 eğitimle tamamlandı.

 

8 BAŞARILI PROJE

 

Erken Girişimci Geliştirme Merkezi projesi ile gençler, yenilikçilik ve girişimcilik alanındaki kabiliyetlerini gösterme, bilim ve teknolojiyi de uygulamalı olarak deneyimleme fırsatı buldu. Proje paydaşları olan Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, İTÜ Arı Teknokent, Teknopark İstanbul ve BTM de gençlerle bir araya gelerek, hem mentorluk yaptı hem de yatırımcılarla görüşme sağladı. BTM’de final sunumu yapan gençlerin tanıttığı 30 projeden 8’i başarılı bulundu. Proje sahibi gençler, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen ödül töreninde bir araya gelerek, hem hediyelerini aldı hem de girişimlerini anlattı. 

 

DESTEĞE DEVAM EDECEĞİZ

 

Ödül töreninde konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, Türkiye’de genç nüfusun, toplam nüfusun yüzden 15.2’sini oluşturduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “AB üyesi 27 ülkeden daha fazla genç nüfusa sahibiz. Bu kaynağı iyi değerlendirmeliyiz. Erken Girişimci Geliştirme Merkezi projesine dahil olan bütün öğrenciler yetenekli. Bundan sonra sizden beklentimiz, 21. yüzyılın yetkinlikleri ile donanımlı, başarılı birer yetişkin olarak hayata dahil olmanız. İTO olarak, bu yolda sizlere her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Yeter ki, siz yaratıcı fikirler ve projeler oluşturmaya devam edin.”

 

FIRSATLARI İYİ DEĞERLENDİRİN

 

TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Hatice Kal, projenin çok değerli bir başlangıç olduğuna dikkat çekti. Kal, şunları söyledi: “Gençlerin projelerini gördükçe heyecanlanıyorum. Birinci projemizden çok değerli ürünler ortaya çıktı. Projeye destek veren herkese çok teşekkür ederiz. Ama en büyük teşekkürü siz gençlere ediyoruz. Her gencimiz projeleriyle kendilerine fırsat yaratıyor. Bu fırsatı da değerlendirmek yine gençlerimize düşüyor. Fikirlerinizi hayata geçirmekten vazgeçmeyin; her başarısızlık bir başarı anahtarıdır.”

 

POTANSİYEL ŞAMPİYONLAR

 

BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı ise, “2010 yılında hayal ettiğimiz projeyi, 2022’de gerçekleştirebildik. Hayalimiz, gençlere bu ruhu aşılayarak onların yeteneklerini en üst seviyeye çıkarmak. Türkiye’nin gelişmiş ülkeler arasına girmesi için gençlerin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. 

 

Tüm girişimciler, aslında potansiyel şampiyonlardır. Geleceği şekillendirmek için gençleri desteklemeye ve onlara ilham vermeye devam etmeliyiz” şeklinde konuştu.

 

Toplantıya, İTO Genel Sekreter Yardımcısı Av. Nurcan Turan da katıldı. 

 

ÖDÜL ALAN PROJELER

 

SECHartech: Bireylerin mobiluygulama ile bağlantılı bir sistemle kısa sürede kendi bitkilerini yetiştirebilmelerini sağlıyor.

 

Kişiselleştirilebilir Şehir Otomobili Geleceğin Yolculuğu: Yapay zeka desteği ve 3D yazıcılarla kişiselleştirilmiş araç üretiyor. 

 

Zirainsan: Çiftçilere yönelik 8 fonksiyonlu otonom robot üretmek istiyor. Robot verileri mobil bir uygulamaya gönderiyor. Uygulamada ayrıca hava durumu, çiftçi formu vb. fonksiyonlar olacak.

 

Tecnomine: Astım hastalarının yaşam kalitesini artırmak, kriz olasılığını en aza indirmek için geliştirilmiş akıllı bir bileklik sistemi ve uygulamadan oluşuyor. Bileklik, havadaki toz, nem, sıcaklık değerlerini ve kişinin nabzını ölçerek aldığı verileri, mobil uygulamaya aktararak daha sağlıklı yaşam sürmelerini amaçlıyor.

 

Harçlık: Öğrencilerin tatil döneminde iş bulmalarını sağlayan işveren-çalışan eşleştirme uygulaması.

 

YaSen: Kullanıcıların günlük kıyafet tercihlerini kombinleyen mobil uygulama.

 

Aura Bileklik: Sağlık verilerini toplayan akıllı bileklik, özellikle çocuk ve yaşlıların kaybolması durumunda yer tespiti yapıyor.

 

Sunlight: Güneş enerjisini kimyasal bileşenleriyle bir araya getirerek uzun süre çalışabilen aydınlatıcı.

11 Eylül 2023 Pazartesi