tatil-sepeti
tatil-sepeti

Genç, çocuk ve bebek mağazalarına talep arttı

Giriş: 24.01.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: CEYHUN KUBURLU

Franchise sektörü son yıllarda genç, çocuk ve bebek mağazalarına büyük ilgi gösteriyor. Bu alanda mobilya, ev tekstili ve hazırgiyim başı çekiyor. Yerelde kurulan birçok marka, franchise ile büyümesini sürdürürken, bir yandan da yeni yatırımcıların taleplerine yetişmeye çalışıyor. Sektör temsilcileri, “Genç, çocuk ve bebek markalarına olan ilgi yakından takip ediliyor. Bu alanda hazırgiyim ve ev tekstili öne çıkıyor. Mobilyanın da payı çok iyi. Yatırımcılar açısından bu alana yatırım yapmak hem uygun hem de riski az olarak görülüyor. Bunun nedeni de bu ürünlere olan talep” diyor.

YATIRIM BÜTÇESİ

Bugün genç, çocuk ve bebek mağazalarına yatırım yapmak isteyenlerin ortalama 300 bin TL’lik bir bütçeye sahip olması gerektiğinin altını çizen sektör mensupları, pazarda yaşananları şöyle anlatıyor: “Markalar yatırım riskini azaltmak için girişimcilere birçok alanda eğitim veriyor. Ayrıca birçok marka anahtar teslim mağaza veriyor. Yani önce eğitim veriyor sonra da tüm eleman bulma, ürün yerleştirme, finans yönetimi ile reklam kampanyalarına destek oluyor. Böyle bir yapılanma girişimci için daha değerli oluyor. Çünkü girişimci, yatırım yapacağı alan hakkında genelde bilgi sahibi olmuyor. Bugün ortalama bir yatırım 300 bin TL’yi bulabiliyor. Ancak bu rakam ev tekstili, hazır giyim ve mobilya mağazalarının her birinde değişkenlik gösteriyor. Çünkü bir mobilya mağazası bugün 600 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Ya da bir ev tekstili mağazası 100 bin liraya da kurulabiliyor. Yurtdışında da Türk markaların son yıllarda mağaza sayılarının arttığını söylemek mümkün. Almanya, Hollanda, ABD ve Rusya mobilya ve hazırgiyim mağazaları açısından önem kazanıyor.

Bu ülkelerde Türk markalarına ilgi fazla. Ancak bu ülkelerde mağaza açmadan önce yerel ortaklıklar da aranabiliyor.”

YATIRIMCIYA VERİLENLER

Sektör mensupları, bu alana yatırım yapanların daha çok sektörde çalışmış ve işi bilen kişiler olduğunun altını çiziyor. Sektör temsilcileri, sektöre yatırım yapmak isteyenler için ise şunları öneriyor: “Kârlı bir alan olarak görülüyor. Özellikle daha önce genç, çocuk ve bebek mağazalarında çalışmış kişiler bu alandaki fırsatı görüp yatırım yapmak isteyebiliyor. Böyle olunca da başarı şansı artıyor. Girişimci için en önemli konu doğru bir lokasyon. Bu alana yatırım yapanlar genelde markaların yönlendirmesiyle şube açıyor. Son yıllarda alışveriş merkezlerinde büyümek isteyen markalar artık cadde mağazalarına yoğunlaşıyor. Bunun en büyük nedeni düşen kiralar. Daha uygun yatırım bütçeleri ile mağaza açabileceğini gören yatırımcı, insan trafiğinin yoğun olduğu bölgelere yatırım yapabiliyor. Cadde mağazacılığının bir başka önemi de gençlere ulaşımın kolay olması. İstanbul, Ankara veİzmir gibi bölgelerde cadde mağazalarına yatırım yapan genç markaları önemli cirolara ulaşabiliyor.

Girişimciler daha çok yerli markalara yatırım yapmak istese de son yıllarda yabancı kurumsal markaların ilgisinin arttığını gözlemliyoruz. Yabancı markalara yapılan mağaza yatırımları daha çok İstanbul’daki alışveriş merkezlerinde açılıyor ve yatırım tutarları da oldukça yüksek.”