AYŞE BAŞAK
Gemiler her geçen gün daha büyük boyutlarda inşa ediliyorlar ve artık binlerce metreküplük hangarlarını insan gücü ile kontrol etmek büyük zaman ve işgücü gerektiriyor. Gelecekte bu sorunu çözecek, ilk gemi içi drone’lar hangarlarda uçmaya başladı. Kapalı mekanlarda uçan drone’lar ilk değil ama gemi içi drone uçurmanın diğer kapalı mekanlara göre çok daha büyük zorlukları var. Öncelikle gemiler sabit mekanlar değil. Deniz yüzeyi de dikey ve yatay olarak farklı şiddetlerde yalpa yapıyor. Bununla birlikte gemi içi mekanlar çok dar ve bölümler arası geçişler biraz fazla karmaşık.
YÜK DE KONTROL EDİLİYOR
Bu drone’lar sayesinde gemi içinde herhangi bir yerde paslanma, delinme veya panellerde incelme oranı gibi materyal kontrolünün yanında taşınan yükün durumu da kontrol edilebilir.
Drone’lar, yapay zekanın da yardımıyla en son teknolojiyle donatılmış. Bulundukları bölmeden saniyede binlerce veri işleyen drone’lar, bu verilerden sadece önemli olanları kullanıcıya aktarıyor.
İLK DENEYLER MEMNUNİYET VERDİ
Araştıma ekibindenEvangelos Boukas, “Sonuca ulaşmak için yine de son ayrıntılara bakmamız gerekiyor. Ancak ilk deneyimlerimizden genel olarak çok memnunuz. Muayene görevinin tüm yönlerini bağımsız olarak yerine getirebilecek bir drone’u geliştirmenin bir sonraki aşamasına geçmeyi dört gözle bekliyoruz” diyor.
Araştırmacılar bu yıl, drone’u gerçek bir geminin tankında, yani gelecekte çalışacağı ortamda test edebilmeyi umuyor. Otonom drone’un son versiyonunun 2022’de hazır olması bekleniyor.