Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul firmalarından Yalın Tasarım ve Mühendislik, yerli su geçmez kayar kapı üretimi ile maliyetleri düşürürken, standart dışı ebatlardaki özel üretimleri de yapabiliyor. Yurt dışı üreticilerin rekabet edemeyeceği 7/24 destek, bakım hizmeti sunan firma, ayrıca manyetik kavramalı kablo sarma tamburlarının ilk yerli tasarımcı ve üreticisi. Yalın Tasarım, çözüm ortaklarındanHKTM ile de kuru havuz köprülerine hidrolik sistemler ekleyip, ihraç ürünü olmalarını sağladı.
Yalın Tasarım’ın kurucusu Erhan Özkara, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri bölümünde lisans eğitimi yaptı. Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde de yüksek lisansını tamamladı. 2014 yılında Yalın Tasarım Mühendislik’i kuran Erhan Özkara, İstanbul Ticaret’in sorularını yanıtladı.
İHTİYAÇLARI BELİRLEDİM
Girişimci olmaya nasıl karar verdiniz?
Özel sektörde tasarımcılık, değişik kademelerde yöneticilik ve tersanelerde yurt dışı için üretilen gemi projelerinde mühendislik yaptım. Sektördeki açık alanları, ihtiyaçları, ithal ikamesi üretilebilecek ürünleri belirledim. Tersanelerde yenilikçi çözümler uzun süreçler aldığı için aklımdaki yenilikleri uygulamaya geçiremiyordum. Gelen projeleri yapmak, bir süre sonra yeterli mesleki tatmin vermemeye başladı. Geminin ana tasarımını yapan firmaların yapmadığı işler vardı. Yalın Tasarım’ı, tasarım firmalarının yapmadığıprojeleri tasarlamak ve üretmek amacıyla kurdum.
SIFIRDAN TASARIM
Yalın Tasarım’ın faaliyet alanı nedir?
Gemi ve savunma sanayine çeşitli alanlarda hizmet veriyoruz. Standart üretimlerimizin yanısıra sıfırdan tasarım ve üretimlerimiz mevcut. Standart dışı projelerin tasarım, simülasyon ve üretim aşamalarını gerçekleştiriyoruz. Bunlara örnek olarak; yan kapaklar, kıç rampalar, baş rampalar, döner platformlu alüminyum gangwayler, kaportalar ve su geçirmez gemi kapı sistemlerimizi gösterebilirim. Dizayn ve üretimi kendi bünyemizde gerçekleştiriyoruz.
YARDIMCI EKİPMANLAR
Tespit ettiğiniz açıklar nelerdi?
Mesela geminin konstrüksiyonunu tasarlayan ana firmalar; kapı, ön rampalar, küçük kaldırma mekanizmaları, vinç gibi sistemleri iş paketlerinin dışında tutuyorlardı. Yan tasarımcı firmalar, bunların tedarikini sağlıyordu. Bu sistemlerin tasarımını yapan firma sayısı çok azdı. Üzerinde fikir geliştirdiğim bu alanda ilerlemek için harekete geçtim. Yaptığım tasarımları tersanelerdeki tanıdıklarıma gönderdim ve teklifler almaya başladım.
SU GEÇMEZ KAYAR KAPI
Neler geliştirdiniz?
Hidrolik açılıp kapanan su geçmez kayar kapı, gemi havuzlamalarında kullanılan açılır-kapanır köprüler gibi ekipmanlar geliştiriyoruz. Tasarım aşamasında KOSGEB’den destek alamadık ama TÜBİTAK projemize destek verdi. Böylece su geçmez kayar kapımızı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’te sergiledik. Uluslararası standartlara uygunluk için klas kuruluşlarından belge alabilmek gibi zorlu bir süreci de bu kültüre aşina olduğumuzdan kolay atlattık.
BATMAKTAN KORUR
Su geçmez kayar kapıların önemi nedir?
Gemiler büyüklüklerine göre 4 ve daha fazla ayrı su geçmez bölmeden oluşur. Gemi yara aldığında yaralanan bölme su ile dolsa da ikinci bölmeye su dolmaz. Böylece gemi batmaz. Bu bölmelerin arasındaki kapılar su geçmez kayar kapılardır. Bu kapılar, genellikle alt yüzeylerde ve makina dairelerinin çevrelerinde bulunur. Otomatik olarak açılıp kapanırlar, köprü üstünden müdahale edilebilirler.
İLK YERLİ ÜRETİM
Manyetik kablo sarma tamburları ile ilgili bilgi verir misiniz?
Manyetik kavramalı kablo sarma tamburlarını Türkiye’de ilk biz tasarlayıp, ürettik. Bunlar vinçlerde kullanılan kabloları toplayıp, yayma işlemini yapan ürünlerdir. Sanayide, vinç sektöründe yoğun bir kullanım alanına sahipler. Kablo sarma tamburları karşı ağırlık yöntemi ile çalıştığından, belli bir kullanım süresinden sonra kablolar kopuyordu. Bu sorunları ortadan kaldırmak amacıyla manyetik kavrama geliştirip, sisteme eklemledik.
TRANSFER KÖPRÜSÜ
Diğer yerli üretimleriniz neler?
Gemilerin bakım ve onarım için alındığı havuzlarda kullanılan transfer köprülerini (floading dock bridge) yerli olarak ürettik. Yerli üretimde yaptığımız sistem iyileştirmeleri ve basitleştirilmesi ile komponent sayısını düşürdük. Böylece, arızalar azaldı ve bakım ihtiyacı da en asgari seviyeye indi. Elektrik motoru redüktörü kullanan köprüler, bizim tasarımımızla hidrolik aktüatörlerle çalışabilir bir yapıya kavuştu. Hidrolik aktüatörlerin üreticisi çözüm ortağımız yerli HKTM firması.
DEVLET İRADESİ GÜÇ VERDİ
“Devletimizin yerli sanayinin gelişmesi için ortaya koyduğu irade bize güç verdi. Yerli üretimlerdeki standartlarımızı, savunma sanayi seviyesine çıkarmak için Ar-Ge yapıyoruz. Standart geliştirme çalışmalarımızla farklı kapı tasarımları gerçekleştirdik.”
7/24 TEKNİK DESTEK
“7/24 teknik destek hizmeti verebilme yetkinliğine sahibiz. Uluslararası standartlarımız-daki ürünleri-mize; aynı kalitede tamir, bakım ve teknik destek hizmeti veriyoruz. Bu, büyük bir rekabet üstünlüğü getiriyor. İthal ürünlerin getirilmeleri ayrı bir maliyet, bakım ve onarım gibi hizmetleri de ayrı bir maliyet doğuruyor. Üstüne üstlük uzun süre bekleme, üretimi durdurmanın getirdiği fazladan maliyetler de cabası.”
KÖPRÜ İHRACATI
“YalınTasarım’ın imal ettiği transfer köprüleri, havuzlarla birlikte Mısır ve Danimarka’ya ihraç edildi. Bu tarz üretimlerin üreticisinin yanısıra birçok yan sanayi ve tasarım firmasına faydası oluyor. Tersanelere gelen ihracat taleplerinin artması, tersanelerin rekabet gücünü yükseltiyor.”
16 Ağustos 2022 Salı
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
10 Ekim 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi