tatil-sepeti

Depremin etkisiyle vatandaşlar geçici yaşam merkezlerine yöneldi. AVM’ler, oteller, kruvaziyer gemiler, savaş gemileri, camiler hatta elektrikli araçlar depremzedelere yuva oluyor. Bu şekilde iki hafta içinde 1.7 milyon depremzedeye geçici barınma imkanı sağlandı.



 

HABER: BARIŞ CABACI 

 

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler, 13.5 milyondan fazla kişiyi etkiledi. Depremle birlikte binlerce bina yıkıldı, binlerce bina da ağır hasar gördü. 

 

Arama-kurtarma çalışmalarından sonra en acil ihtiyaç barınma oldu. Konutları yıkılan veya riskli durumda olan vatandaşlar bu ortamda geçici yaşam alanlarına yöneldi. AFAD ve diğer kuruluşlar, afetzedelere geçici yaşam alanı oluşturmak için çadır kent ve konteyner kentler kuruyor. Hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü bölgede konteyner ve kapalı alanlar daha sağlıklı görünüyor. 

 

AVM’LER 7/24 AÇIK 

 

Kan bağışında bulunmak isteyenler, Türk Kızılayı’nın AVM’lerde kurduğu merkezlere akın etti.





Deprem sonrası acil barınma ihtiyacı için ilk akla gelen yerler AVM’ler oldu. Bölgede hasarlı olmayan AVM’ler depremzedelere, arama-kurtarma ve sağlık çalışanlarına tahsis edildi. İstanbul Ticaret Gazetesi’ne konu hakkında bir açıklama yapan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, depremin ilk anlarından itibaren sadece bölgedeki değil, diğer illerdeki AVM’lerin de depremzedeler için seferber olduğunun altını çizdi.


Prof. Altaş, şöyle konuştu: “Depremzedelerin barınma sorununu ortadan kaldırmak için uygun olan AVM’lerimizin kapılarını 7/24 açtık. AVM’ler hızlı aksiyonlarımızla hem yardım hem de ihtiyaç merkezine dönüştü. Kimi AVM yardım merkezi oldu, kimi AVM kan toplama merkezine dönüştü. 160 AVM, AFAD ile koordineli çalıştı. Bölgedeki AVM’ler yardımlar için stok merkezi oldu.” 

 

OTELLER DE SEFERBER

 

Türkiye’nin dört bir yanındaki oteller de depremzedeleri ağırlamak için seferber oldu. Oteller, ilk iki hafta sonunda 100 bini aşkın aileyi ağırladı ve ağırlamaya devam ediyor. İstanbul Ticaret Gazetesi’ne açıklamada bulunan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, “Depremle birlikte ortaya çıkan barınma sorununa çözüm üretmeye çalıştık. TÜROB olarak AFAD ve valiliklerle koordineli çalışıyoruz. Depremzedeler, ikamet ettikleri ilde bulunan valilik ve AFAD’ın sitesindeki linklerden durumu takip edebilir, başvuru yapabilir” diye konuştu. 

 

Öte yandan, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) da 200 bin depremzedeye geçici yuva oldu.

 

YÜZER EV VE HASTANE

 

Geçici yaşam alanlarına bir diğer katkı da kruvaziyer gemilerden geldi. Depremden büyük oranda etkilenen Hatay’da depremzedelerin konaklaması için 4 bin 56 yatak kapasiteli 3 gemi, İskenderun Körfezi’ndeki Tosyalı Limanı’nda misafirlerini ağırlıyor. Öte yandan, gemiler sadece barınma değil, aynı zamanda öğrenciler için de eğitim merkezi haline geldi. Ayrıca yüzer hastaneye dönüştürülen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) çıkarma gemisi TCG Bayraktar, Hatay’daki MMK Metalurji Limanı’nda hasta ve yaralılara hizmet veriyor. 80 sağlık personelinin yer aldığı TCG Bayraktar gemisinde, 70 yataklı acil servis, 10 yataklı yoğun bakım ile 1 ameliyathane bulunuyor. 

 

TCG Bayraktar’da, 3 bin 100 hasta tedavi edildi, 20 ameliyat yapıldı, 15 kişiye de yoğun bakım hizmeti verildi. 

 

CAMİLER YUVA OLDU

 

Geçici yaşam alanı olan bir başka mekan ise ibadethaneler. Kapılarını afetzedelere açan 212 cami ve müftülük binalarında 60 bini aşkın depremzede barınıyor. Bunun yanı sıra ibadethanelerde çocukları eğitici programlar da düzenleniyor. Bu arada diğer geçici yaşam alanına atıl lojmanlar dahil oldu. 

 



AVM’lerdeki bazı mağazalar çocuklar için oyun atölyesine dönüştürüldü.




Türkiye’deki bin konutluk atıl durumdaki lojman, bakım onarım çalışmalarının ardından afetzedeleri ağırlamaya başladı.

 

KARAVANLAR DA GÖREVDE

 

Karavancılar da depremlerin ardından Malatya’da yüzlerce depremzedeyi misafir etmeye başladı. Bir araç kiralama firmasının öncülüğünde toplanan karavancılar, Malatya merkezdeki bir AVM’nin önünde 86 karavandan oluşan bir alan oluşturdu. AVM yönetimi ve araç kiralama firması, karavanların elektrik ve diğer ihtiyaçlarını giderdi. 3-5 ve 7 kişilik karavanlara 450 depremzede yerleştirildi. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na (TCDD) ait trenler de bölgedeki istasyonlara park etti. Vagonlar, depremzedeler için yaşam merkezine dönüştürüldü. 

 

Tüm bu imkanların seferber edilmesiyle iki haftanın sonunda 1 milyon 684 bin afetzedenin barınma ihtiyacı giderildi.

 

ELEKTRİKLİ ARAÇ 5 GÜN ISITIYOR 

 

Depremzedelerin bir kısmı acil barınma ihtiyacını özel araçlarında, trenlerde ve toplu ulaşım araçlarında karşılarken, elektrikli araçlar da dikkat çekti. Japonya’da yaşanan afetlerden sonra depreme uygun tasarlanmaya başlayan elektrikli araçlar, 5 gün boyunca 3 konteyneri/çadırı ısıtma ve aydınlatma kapasitesine sahip. Türkiye’deki bazı otomotiv şirketleri de filolarındaki 100’den fazla elektrikli aracı, yaşam alanı oluşturmak için deprem bölgesine gönderdi.


İTO’nun çağrısı önemli

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’in “Ayni yardımlar aralıksız devam etmeli, yardım süreci uzun soluklu olmalı” çağrısına dikkat çekti.


Altaş, bu konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi: “Felaketin ilk günlerinden itibaren bölgede yaşayanların yardımına koşmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. İTO Başkanı Şekib Avdagiç’in çağrısı çok önemli. Bu kapsamda, devletimiz, STK’lar, iş insanlarımız ve halkımızın dayanışması ile bu günleri atlatacağız.”


27 Şubat 2023 Pazartesi