Gelir odaklı turizm stratejisi planı açıklandı. Bu hedef için 12 ay 81 ilde, Hollywood yapımı ortak projeler ve Kültür Yolu Festivali’ne ağırlık verilecek. Böylelikle turist başına harcamaların da 5 yılda yüzde 30 artması hedefleniyor.
Türkiye, turizmde 2022’yi rekorla kapattı. Bu rekorla 51.4 milyon turist ve 46.3 milyar dolarlık gelire ulaşıldı. Kişi başı gecelik harcama ise 81 dolardan 87.5 dolara yükseldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre; Türkiye, Fransa ve İspanya’dan sonra en fazla turist ağırlayan ülke oldu. Dünyada turist sayısında ilk 3’e giren Türkiye, turizm gelirlerini de artırmaya yönelik çalışmalar yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıkladığı 2023-2028 Turizm Strateji Planı’nda, turizmde gelire odaklanılacağı vurgulanarak, planın detayları kamuoyuna duyuruldu.
5 YILDA YÜZDE 30 ARTIŞ
Türkiye, 46.3 milyar dolarlık turizm geliriyle de dünyada 5. sırada yer aldı. Bu veriler ışığında yeni hedefi, gelir odaklı turizm olarak belirlendi. Turizmi çeşitlendirerek hedeflerin gerçekleşebileceğini belirten Bakan Ersoy, şu bilgileri paylaştı: “Turist sayısının artması mutluluk verici, fakat nitelikli turist sayısının artması daha önemli. 2018’de kişi başı gecelik harcama 67 dolar iken, bunu 2022’de 87.5 dolara çıkardık. Hedefimiz 5 yılda bu rakamı yüzde 30 artırmak. Türkiye’nin 2028 turizm gelirinin ise 100 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz.”
ÖNCELİKLİ PAZAR ABD
2028’e kadar gelir odaklı turizm hedeflerine ulaşmak için izlenecek yol haritasının belirlendiğinin altını çizen Bakan Ersoy, “Birinci önceliğimiz pazar çeşitliliği. THY’nin uçtuğu her yer hedef pazarımız olacak. Yeni odak pazarlar belirledik; bunlardan biri de 1 milyon turistin geldiği ABD oldu. Seneye bu rakamın yüzde 70 artmasını bekliyoruz” dedi.
Bakan Ersoy, diğer hedef ülkeleri ise şöyle sıraladı:
* Güney Amerika ülkeleri
* İskandinav ülkeleri
* Körfez ülkeleri
* Uzakdoğu ülkeleri
81 ŞEHİR MARKALAŞACAK
Beş yıllık stratejik plana göre, ürün ve pazar çeşitliliği sağlanacak. Alt yapı yatırımları da artırılacak. Turizmin 12 ay ve 81 ile yayılması için gastronomi, spor, kongre, sağlık ve inanç gibi alanlarda özel tanıtımlar hazırlanacak. Bakan Ersoy, konu hakkında şunları söyledi: “Pandeminin geçiş sürecinde yapılan yatırımlar turizm gelirlerimizi pozitif anlamda etkiledi. Bu kapsamda, tanıtım bütçesini artıracağız. Hedefler için diğer adımlar; markalaşmak, içerik çeşitliliği, iletişimde çeşitlilik ve devamlılık, markaların deneyimlenmesi, etkili kişiler ve deneyimlerin paylaşılması (sosyal medya etkileşimi), dijital pazarlama ve global yaklaşım.”
Ersoy, sürdürülebilir turizm için şehirlerin markalaşması gerektiğini de ilave etti.
TURİZM GELİRİ NASIL ARTIRILACAK?
HOLLYWOOD İLE TANITIM
Markaların bilinirlik kazanması, markalara ilişkin deneyimlerin paylaşılması için 2022 yılında dünya çapında 2 bin 22 kişiyi Türkiye’ye getirdiklerini açıklayan Bakan Ersoy, bu yıl sayının 7 bin olacağını belirtti. Sürdürülebilir turizme odaklandıklarını ifade eden Ersoy, Turizm Geliştirme Ajansı’nın (TGA) kararıyla Hollywood ortak yapımı film ve dizilerde tanıtım yapacaklarını söyledi. 2022’de 140 milyon dolar olan TGA tanıtım bütçesinin turizm gelirine paralel olarak artacağını ileten Bakan Ersoy, bütçenin 2023’te 170 milyon, 2028’de ise 225 milyon dolara çıkacağının altını çizdi.
MİCHELİN’E BİR KENT DAHA EKLENECEK
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, 2023’te Michelin Rehberi’ne İstanbul’un yanı sıra en az bir destinasyon daha ekleyeceklerini belirterek, 2028’de rehbere eklenen şehir sayısını 5’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
11 YOL KÜLTÜRE ÇIKIYOR
Bakan Ersoy, Kültür Yolu Festivalleri’nin gerçekleştiği şehirlerin markalaşmasını hedeflendiklerini aktararak, “2022’de 5 şehirde bunu gerçekleştirmiştik. Bu sene 6 şehir daha eklenerek, 11 şehirde Kültür Yolu Festivallerimiz yapılacak. Bundan sonra her yıl 5 şehir ekleyerek, 2028 yılında 36 şehrimizde festival düzenlenecek. Yeni şehirlerimiz Adana, İzmir, Nevşehir, Trabzon, Erzurum ve Gaziantep. Festivallerimizi eşit bir şekilde Anadolu’nun farklı bölgelerine yaymak istiyoruz” diye konuştu.
İSTANBUL’A 5 YILDIZLI PLAJ
Halk plajları konseptinin de artarak devam edeceğini vurgulayan Ersoy, “2023’te 7 plajı daha devreye alacağız; Bodrum Türkbükü, Torba, Koyunbaba, Küçük Çaltıcak, Hatay Pirinçlik, Giresun Güre ve İstanbul Şile. Her yıl 7-8 tane ilave ederek, bütün kıyı kentlerimize 5 yıldız konforundaki halk plajlarını yayacağız” dedi.
KONAKLAMA VERGİSİ SORUN OLMAYACAK
Konaklama vergisi ile ilgili kargaşanın ortadan kalktığını belirten Bakan Ersoy, acente ile olan anlaşmasına göre kimi otellerin konaklama vergisini fiyata dahil ettiğini, kimilerinin de müşteriden aldığını söyledi. Ersoy, paket turlarda acentelerin fiyatının önceden bilinmesini engelleyen düzenlemenin de yapıldığını belirtti.