Pazartesi, 25 Kasım, 2024
Otomotiv sektörü başta olmak üzere, iş, sanat, siyaset ve sivil toplum kuruluşları, ‘Sürdürülebilir Gelecek Zirvesi’nde bir araya geldi. Türkiye Araç Satış Sonrası Hizmetler Federasyonu’nun (TOBFED) bu yıl üçüncüsünü düzenlediği zirvede, otomotiv sektörünün sürdürülebilir dönüşümü için önemli bir adım olan TOBFED ‘Yeşil Bayrak’ sertifika sisteminin tanıtımı yapıldı. Böylece, sektörün sürdürülebilir dönüşümü için güçlü bir adım atıldı.
ÖNEMLİ KONU
Etkinliğe katılan Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, açılış konuşmasını yaptı. Mahmut Gürcan konuşmasında, “Teknolojinin giderek geliştiği otomotiv sektöründe tüketicilere sunulan satış sonrası hizmetlerin çok önemli bir noktaya geldiğini görüyoruz. Yıllar evvel ‘oto yıkamacı’ olarak adlandırılan bu iş kolu dahi TOBFED’in çalışmalarıyla büyük bir sektör haline geldi” dedi.
Gürcan, konuşmasına şöyle devam etti: “Sürdürülebilir gelecek kavramı, iş dünyasının gündeminde olduğu gibi Bakanlığımızın da ana gündemleri arasında yer alıyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Bakanlığımız koordinasyonunda hazırlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı, sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi ilkelerini benimseyen, kaynakları verimli kullanan ve çevresel etkileri azaltan bir yol haritası sunuyor. Bu bağlamda, TOBFED üyelerinin, bu ilkeleri benimseyerek ürünlerin dayanıklılığı, malzeme ve kaynak verimliliği ile geri dönüşüm ve enerji verimliliği gibi alanlarda etki oluşturabileceğine inanıyorum. Böylece ürünlerin sürdürülebilirliğini artırmada önemli bir rol üstlenebileceklerdir.”
PROJELER GERÇEKLEŞİYOR
TOBFED Başkanı Serkan Bakırtaş ise konuşmasında, sektörün sorunlarına çözüm bulmak için çalıştıklarını söyledi. Bakırtaş, sürdürülebilir üretim ve gelecek için yaptıkları çalışmaları anlattı. Serkan Bakırtaş, konuşmasında şunları söyledi: “İtibarlı ve güvenli hizmet için İçişleri Bakanlığımız ile birlikte vale sektörünü düzenledik. Milli Eğitim Bakanlığımız ile protokol imzalayarak meslek okullarını geleceğe hazırladık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ile nitelikli ve kapsayıcı istihdama katkı sağladık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile otomotiv sektöründe dijitalleşmeyi ve kalkınma hamlesini destekledik. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız ile ‘Mavi Yaka Kadın’ ve ‘1.000 Kadın Vale’ projeleriyle toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirdik. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile sektörümüzde kayıt dışı hizmetlerin önüne geçecek, veriye dayalı adımlar attık. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ile geliştirdiğimiz çözümlerle trafik ve park sorunlarının giderilmesinde katkı sağladık. Şimdi de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile otomotiv sektöründe ‘su geri dönüşüm’ projesinin hayata geçirilmesi için çalışıyoruz. Su geri dönüşümünü yasal çerçeveye oturttuğumuzda Türkiye çapında büyük bir tasarrufa imza atacağız.”
GELECEK ELİMİZDE ÖDÜLLERİ
Swissotel The Bosphorus İstanbul’da düzenlenen zirvede, ülke ekonomisine değer katan, sürdürülebilir bir gelecek için çalışan ve bu doğrultuda projeler geliştiren şirketlere, ‘Gelecek Elimizde’ ödülleri verildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Ticaret Odası, Türk Standardları Enstitüsü (TSE), Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), İŞKUR, Yeşilay, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK) ve Türkiye Elektro Mobilite Derneği (AVERE) gibi pek çok kurumun partnerler arasında yer aldığı zirvenin ana sponsoru Otovınn oldu.
NE YAPIYORSAK MUTLAKA SÜRDÜRÜLEBİLİR YAPALIM
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “Bugün hepimiz; çevreyi, yeryüzünü ve onun canlılara hayat veren tüm yapılarını acımasızca tahrip etmenin bedelini ödüyoruz. TOBFED bize bir başlama noktası olduğunu gösteriyor” dedi.
Bu konuda, TOBFED ve üyelerinin de çok hassas olduğuna dikkat çeken Avdagiç, şöyle devam etti: “Kendi üretim alanlarımızdan başlayarak, ne yapıyorsak, ne üretiyorsak, ne imal ediyorsak, mutlaka ‘sürdürülebilirlik’ esasına göre yapmamız gerekiyor. TOBFED, işe ‘kendi kapısının önünü süpürerek’ başlıyor. Bunu çok anlamlı buluyorum. Sayın Başkan ve yönetimini öncü faaliyetleri sebebiyle tebrik ediyorum.”
AB’nin, 2050 yılına kadar sıfır karbonlu üretim kurallarını duyurduğunu belirten Avdagiç, şöyle konuştu: “Dolayısıyla biz de bu sisteme uygun hale geleceğiz. Geride kalır, gerekli yükümlülükleri yerine getirmezsek, malımızı ihraç etmek istediğimizde sınırda karbon vergisiyle, yerine getirmediğimiz o sorumuluk-larımızın maliyetini bizden alacaklar. Burada akıllı, mantıklı, kendi menfaatimizi gözeten bir sürece sahip olmalıyız.”
GENÇLERİ KAZANALIM
İş dünyası eğitimli insan kaynağı bulmakta zorlanırken, genç işsizlik oranının yüksek olduğunu belirten Avdagiç, şunları söyledi: “OECD genelinde, ‘ne işte ne eğitimde’ olan gençlerin oranı yüzde 13. Türkiye’de bu oran iki katı.
Bizim şu anda üç milyona yakın gencimiz ne eğitimde, ne işte. Dolayısıyla bizim çok hızlı bir şekilde bu gençlerin bir kısmını eğitim programlarıyla motive ederek iş ortamına çekip bu oranı OECD ortalamasına indirmemiz lazım. 2024’teki mottomuz, bu gençleri eğitimle, sertifika programlarıyla iş dünyasına kazandırmak. Dolayısıyla bütün sektörlerle üniversitemizle beraber bu gençlerimizi olabildiğince iş hayatının içine çekmeliyiz.”
SOSYAL PROJELER TANITILDI
Sürdürülebilir Gelecek Zirvesi’nde ‘TOBFED Akademi ve Kariyer Dijital Platformu’nun yol haritası açıklandı. Zirvede, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, bağımlılıkla mücadele gibi önemli alanlarda çok sayıda sosyal proje de tanıtıldı. Zirve öncesinde de TOBFED ile Gazi Meslek Lisesi ve TSE arasında ilgili alanlarda iki ayrı işbirliği protokolü imzalandı.
25 Aralık 2023 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar