Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: SELAHATTİN NİZAM
Global üniversite olma yolunda hızla ilerleyen İstanbul Ticaret Üniversitesi, çağın gereklerine uygun eğitim müfredatı ve benzersiz bölümleriyle gençlerin öncelikli tercihi olmayı sürdürüyor. İş dünyasının üniversitesi olarak nitelendirilen ve girişimci yetiştirmeye özel önem veren üniversite, 6 fakültede 24 lisans programıyla yoğun ilgi görüyor. Üniversitenin Türkiye’de ilk ve tek olan bölümleri de gençlerin dikkatini çekiyor.
YÜZDE 100 DOLULUK
Güçlü kadrosuyla eğitimde çıtayı her yıl yükselten İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin bölümlerini tanıtacağımız bu dizide, ilk konuğumuz Hukuk Fakültesi. Üniversitenin en fazla rağbet gören fakültelerinden olan ve her yıl yüzde 100 doluluk oranına ulaşan Hukuk Fakültesi, 2001-2002 eğitim-öğretim döneminde kapılarını öğrencilere açtı. Türkiye’de vakıf üniversitelerinin ortaya çıkışı dikkate alındığında bu geçmiş, hukuk eğitiminde belli bir birikim ve tecrübeye işaret ediyor.
İNGİLİZCE HAZIRLIK
İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim dili Türkçe. Ancak dileyen öğrenciler, üniversitenin İngilizce Hazırlık Okulu’nda bir yıl İngilizce eğitimi alabiliyor. Fakültede ayrıca zorunlu genel İngilizce dersi de var. Bunun yanı sıra öğrenciler, ileri düzey ve mesleki İngilizce derslerini de seçebiliyor.
SAYGIN KADRO
Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri, öğretim görevlerinin yanı sıra bilimsel alandaki yayınlarıyla da tanınıyor. Fakültede Dekan Prof. Dr. Yücel Oğurlu’nun yanı sıra Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Prof. Dr. Kayıhan İçel, Prof. Dr. Zafer Gören, Prof. Dr. Şükrü Yıldız, Prof. Dr. Emin Zeytinoğlu, Prof. Dr. Ayhan Ceylan, Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Doç. Dr. Asuman Yılmaz gibi alanlarında Türkiye’nin önde gelen hukukçuları öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Ayrıca farklı üniversitelerden saygın hukukçu akademisyenler de misafir öğretim üyesi olarak donanımlı hukukçuların yetişmesine katkıda bulunuyor.
SEÇİMLİK DERSLER FARK OLUŞTURUYOR
Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Oğurlu, donanımlı hukukçular yetiştirdiklerini söyledi. Hukuk fakültelerindeki eğitim ve öğretimin ana konusunun, insan hak ve özgürlüklerini evrensel boyutlarda araştırmak, incelemek ve bu özgürlüklerin düzenlenmesindeki sınırları öğretmek olduğunu belirten Prof. Dr. Oğurlu, “Bu süreç kamusal alandan bireysel alana kadar bir yol izler. Bu nedenle hukuk fakültelerindeki öğretim, kamu hukuku ve özel hukuk ayırımı çerçevesinde gerçekleştirilir. Ancak yükseköğretimin diğer bazı dallarından farklı olarak lisans düzeyinde hukuk eğitimi alan bir kişi ayırım olmadan kamu hukuku ve özel hukuk kapsamındaki tüm hukuk dallarını birlikte öğrenir ve sonuçta ‘hukukçu’ olarak mezun olur” dedi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin, teorik ve uygulama bilgisine sahip, gerektiğinde uluslararası boyutlarda hukuk mücadelesi verebilecek hukukçular yetiştirmeyi hedeflediğini vurgulayan Prof. Dr. Yücel Oğurlu, şöyle konuştu: “Bu hedef doğrultusunda, fakültemizin müfredatında hukuk formasyonu için zorunlu derslerden başka genç hukukçuların AB ve uluslararası hukukun diğer alanlarında donanımlı hale gelmelerini sağlayacak seçimlik dersler de yer alıyor. Ayrıca uygulamada karşılaşılabilecek bazı yan konularda alt bilgi yapısı sağlayan dersler öğrencilerin seçimine sunuluyor.”
MAHKEME SALONUNDA MEZUNİYETE HAZIRLIK
İstanbul Ticaret Üniversitesi, uygulamalı öğretime sadece mühendislik bilimlerinde değil, sosyal bilimlerde de önem veriyor. Nitekim Hukuk Fakültesi de bünyesinde barındırdığı Mahkeme Uygulama Salonu ile hukuk öğreniminde teoriyi uygulamayla birleştiriyor. Mahkeme olarak düzenlenen derslikte hukuk öğrencileri, gerçek mahkemede yaşananları canlandırarak mezuniyet sonrasına hazırlanıyor.
Öğrencilerin özellikle de uygulamada sıkça karşılaşacakları Anayasa Yargısı, Medeni Usul Hukuku, Ceza Usul Hukuku, İdari Yargılama Hukuku, İnfaz Hukuku ve Hukuka Giriş gibi bazı derslerin pratik çalışmaları, Mahkeme Uygulama Salonu’nda yapılıyor.
Gerçek bir duruşma salonu şeklinde tasarlanan Mahkeme Uygulama Salonu’nda yapılan çalışmalarla öğrencilere duruşma salonu fiziki olarak tanıtılıyor; duruşma usulü, duruşmaların yürütülmesi gibi konularla ilgili ayrıntılı bilgiler veriliyor. Öğrenciler bu çalışmalar sırasında hakim-savcı-avukat cübbelerini giyerek adeta gerçek bir duruşmayı canlandırma fırsatı buluyor.
23 Ocak 2019 Çarşamba
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi