Cumartesi, 30 Kasım, 2024
Geleceğin uçak kabinlerinde kişiselleştirilmiş uçak içi eğlenceden uçuş korkusunu yok eden sanal gerçeklik setlerine ve LED aydınlatmalardan sinema tarzı koltuklara kadar pek çok yenilik var.
HABER: CANAN BİLGİN
1960’lı yılların hava yolculuğu fotoğrafları, şık giyimli yolcuların geniş uçak kabinlerinde seyahat ettiğini gösteriyor. Günümüzün sıkışık koltukları ve aşırı kalabalık havaalanlarına bakıldığında da havacılık firmalarının sunduğu uçuş deneyimleri daha kötüye gidiyor gibi görünüyor. Oysa havacılık endüstrisi, bu nostaljik gezginlerin yanıldığını kanıtlamak için büyük yatırımlar yapıyor, yolcularına daha kaliteli ve eğlenceli seyahat sunmak için teknolojinin bütün olanaklarından faydalanmaya çalışıyor.
ABD yayın kuruluşu CNN’in haberine göre, geleceğin uçak kabinlerinde kişiselleştirilmiş uçak içi eğlenceden sanal gerçekliğe, sinema tarzı koltuklardan uyku odalarına kadar pek çok yenilik, hava yolculuğunda ‘altın çağ’ın müjdecisi olarak değerlendiriliyor.
UÇAK İÇİ EĞLENCE
Geleceğin uçak kabinlerinde dönüşüm sürecinin anahtarı kablosuz bağlantı. Mobil teknoloji, elektronik biniş kartlarından business sınıf fiyatlarındaki güncellemelere kadar seyahat konforunun geliştirilmesinde önemli rol oynuyor. KLM gibi bazı havayolları, biniş kartlarını ve uçuş uyarılarını Facebook Messenger aracılığıyla yolcularına göndermeye başladı. Ancak mobil teknolojinin gerçekten dönüştürücü olabileceği alan, uçak içi eğlence. Özellikle uzun mesafeli uçuşlarda yerleşik uçak içi eğlence sistemleri, yolcuların mobil cihazlarıyla birlikte çalışabilir. Panasonic’in sunduğu Waterfront sistemi de, yolcuların uçağın yerleşik eğlence sistemini kontrol etmek için mobil cihazları kullanmasına olanak tanıyor. Havacılık şirketleri Thales ve B/E de, yolcu deneyimlerini kişiselleştirmek için cep telefonları kullanıyor. Böylece akıllı telefon ile koltukları senkronize ederek, yolcunun tercihlerini önceden biliyor veya bir önceki uçuşta yarım kalan bir filme devam etmesine imkan sağlıyor.
UÇARKEN ALIŞVERİŞ
Thales ve B/E’nin Dijital Sky model koltukları daha büyük, daha yüksek çözünürlüklü ekranlardan yararlanıyor. Hollanda merkezli AirFi ise öncelikle kısa mesafeli, tek koridorlu ve eğlence sistemleri olmayan uçakları donatıyor. Şirketin taşınabilir kablosuz sistemi, önceden yüklenmiş içeriği yolcuların mobil cihazlarına yansıtıyor. AirFi CEO’su Job Heimerikx, yolcuların bu sistemi geniş bir yelpazede filmlere ve diğer eğlence türlerine erişmek, uçuş sırasında yiyecek sipariş edip duty free’den alışveriş yapmak için de kullanabileceğini söylüyor.
TASARIMDA REKABET
Aeromexico da, geçtiğimiz günlerde Netflix tabanlı eğlence hizmetleri için Gogo’nun 2Ku uydu tabanlı internet bağlantısını kullanacağını açıkladı. Yolcuların yüzde 80’den fazlasının kendi cihazlarıyla uçağa bindiğini belirten Gogo’nun yöneticilerinden Ash ElDifrawi, “Havayolları, bu durumda koltuk arkasındaki ekranların ağırlık ve bakım masraflarından kurtulabilir ve farklılaştırılmış tecrübeler sunabilir. Örneğin, havayolları için eşsiz bir marka ve reklamcılık fırsatı yaratan müşteri portalları oluşturabilir” diyor.
İnternet bağlantıları yeni nesil uçuşlar için sadece başlangıç olarak yorumlanıyor. Tasarım evleri de, havayolu işletmelerinin yolcularına daha konforlu seyahat sunabilmeleri için kıyasıya rekabet ederken, yeniliğin sınırlarını zorluyor.
SANAL GERÇEKLİK EK GELİR OLUYOR
Geleceğin kabinleri için sunulan bir diğer hizmet de sanal gerçeklik. Air France/KLM’nin bir yan kuruluşu olan Transavia, geleneksel uçuş eğlence sistemine alternatif olarak sanal gerçeklik teknolojisini test ediyor. Şirket, sanal gerçeklik gözlüklerini ek gelir kaynağı olarak görüyor. Avustralyalı Qantas da belirli seferlerde birinci sınıf yolcular için sanal gerçeklik setlerini sundu.
SİNEMA TARZI KOLTUK
Sektörün ideali, yolcunun vücuduna mükemmel uyum sağlayan bir koltuk oluşturmak. Bu yöndeki ilk adım, Londra merkezli Factory Design tarafından önerilen ‘kıvrılıp bükülen koltuk’ konsepti. İtalyan üretici Aviointeriors ise ekonomi sınıfı için sinema tarzı bir koltuk keşfediyor. Bu tasarımla koltuk boş kaldığında dikey olarak katlanıyor ve böylece uçakta daha kolay hareket edilebiliyor.
FÜTÜRİSTİK UYKU ODALARI
Geleceğin kabinlerinin en ilginç konseptlerinden biri de uyku odaları. Factory Design’ın geliştirdiği Air Lair (hava yatağı) konsepti ile uyku bölgeleri oluşturularak yolcular, özel fütüristik kozalara sokuluyor. Kozalar ayarlanabilir ışık, ses ve sıcaklık özelliklerine sahip. Zodiac Aerospace ise uçağın kargo alanına yatak yerleştirerek bu bölümleri uyku odalarına dönüştürmeyi planlıyor.
16 Ocak 2017 Pazartesi
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma