Dünya nüfusu her yıl ortalama yüzde 1 artıyor. Yaklaşık 7 trilyon insanın yaşadığı yerkürede, nüfusun en çok yığılma gösterdiği alanlarsa mega kentler. Gelecekte metropollerin nasıl birer yaşam alanı haline geleceği soru işaretiyken, Moskova Şehircilik Forumu’nda ilerleyen yıllarda daha yaşanılabilir şehirler için dünya ülkeleri bir araya geldi.
İTO’DAN ÖZEL SUNUM
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu da foruma iştirak etti. Topçu, forum çerçevesinde gerçekleşen ‘Kentsel Çevrede Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler’ konulu panelde İstanbul’da şehircilik ve KOBİ’ler üzerine bir sunum yaptı.
POZİTİF GÜÇ
Topçu sunumda, Dünya Bankası araştırmaları ve rakamlarına göre, KOBİ’lerin büyümekte olan ekonomilerde ulusal gelirin yüzde 40’ına katkı sağladığını, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 58’i bulduğunu ifade etti. KOBİ’lerin yaşadığı sıkıntıların her ülkede benzerlik teşkil ettiğini ifade eden Topçu, “Firma verimliliği ve kentsel yoğunluk arasında pozitif bir ilişki olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
TEŞVİK BÖLGELERİ
Topçu, İstanbul’da nüfusun her yıl arttığını, bugün nüfusun 22-25 milyon bandında olduğunu ifade etti. Topçu, yapılan çalışmaları şöyle anlattı: “Türk Hükümeti sınai yatırımlarını doğrudan kendisi yapmak yerine teşvik ve organize edici bir rol üstlendi. Serbest Bölgelerde her türlü sanayi, ticari ve belirli türde hizmet faaliyetleri destekleniyor. Öte yandan İstanbul’da yedi teknopark bulunuyor”
KURUCU ORTAK
İstanbul Ticaret Odası’nın da kendi imkanlarını kullanarak, işletmelerin mekansal dağılımına katkı sağladığını sözlerine ekleyen Topçu, şu şekilde konuştu: “Odamız 2009’da Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile işbirliği yaparak Güneydoğu Asya ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki en önemli ileri teknoloji geliştirme bölgesinin kuruluşunda yer aldı. Teknopark İstanbul’da 2018 itibariyle, yaklaşık bin Ar-Ge projesinde çalışan 250 firmanın 4 bin 500 çalışanına ev sahipliği yapıyoruz.”
ÜST DÜZEY TEMASLAR
Dursun Topçu’nun başkanlık ettiği heyette İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyeleri Süleyman Uluocak, Güven Zeybek, Reha Yeltekin ve Ferhat Hakan Yıldız da yer aldı. Heyet Moskova’da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Moskova Ticaret Müşavirliği ile yapılan görüşmede, Rusya’da yatırım yapmak isteyenler için sağlanan kolaylıklar ele alındı.
ENERJİ UCUZ HAMMADDE BOL
Moskova’daki ziyaretler çerçevesinde Rus-Türk İşadamları Birliği’nde de iki ülkenin iş insanları bir araya geldi. Görüşmede Türkiye ve Rusya arasındaki ticari ilişkilerde inşaat sektörünün ayrı bir önemi olduğuna değinildi. Türk firmalarının Rusya inşaat pazarında yüklenici olarak iş alabildiğine değinilen görüşmede, Rusya’nın aslında çok bakir toprakları olduğuna da değinildi. Özellikle eski sanayi tesislerinin yenilenmesinde potansiyel iş imkânları olduğu belirtilirken, enerjinin ucuz olduğu ve hammadde kaynaklarının da bol olduğu, bunun da yatırım yapmak isteyen Türk firmalar için avantaj teşkil ettiği ele alındı.
TÜRK FİRMALARI İÇİN YENİ BİR İMKAN
Avrasya Odalar Birliği, Moskova Ticaret ve Sanayi Odası’nın, İstanbul’da gerçekleştirdiği temaslar sonucunda İTO’nun önerisiyle 19 Temmuz 2018’de yapılan toplantı ile kuruldu. Konsey sonucunda oluşturulacak B2B platformunda Portekiz’den Rusya’ya kadar geniş bir alanda yerli firmalar, diğer ülke firmaları ile ticaret yapma imkanı bulabilecekler. Konseyin Çalışma Grubunda İstanbul Ticaret Odası da yer alacak.
Orta-Siberya Ticaret ve Sanayi Odası, Kırgız Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası, Belarus Ticaret ve Sanayi Odası, Atina Ticaret ve Sanayi Odası, Budapeşte Ticaret ve Sanayi Odası, Pakistan Ticaret ve Sanayi Odası ve Rusya’nın diğer bölgelerinden ticaret ve sanayi odalarının temsilcilerinin katılımıyla kurulan Birlik Avrasya bölgesinin ekonomik kalkınmasına destek vermek amacıyla hizmet edecek.