Pazartesi, 25 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği Bölümleri lisans düzeyinde öğrenci kabul ediyor. Bölümlerden birine yerleşen öğrenciler ise daha ilk yıllarında üniversitenin kurucusu İstanbul Ticaret Odası ile üniversitenin de ortakları arasında olduğu Teknopark İstanbul’un kendilerine sağladığı imkanların ayrıcalığı ile karşılaşıyor.
GERÇEK PROJELER
Mühendislik Fakültesi’ne başlayan öğrenciler kendi projelerini yürütebildiği gibi akademisyenlerin kamu veya özel kuruluşlar için geliştirdiği projelerde çalışma imkanı bulabiliyor. Mühendislik Fakültesi akademisyenleri halen AcousBit, sCeptrum, NonDDS Waveform Generator, Rebus, AGV, Forklift ve TowTruck için IoT İzleme ve İletişim Sistemi, İnsansız Hava Aracı (İHA) COMAIR-2, Katalitik Konvertörden Platin Tozunun Geri Kazandırılması, Gümüş Nano Komposit Üretilmesi: Antibakteriyel Uygulamalar gibi sivil ve savunma sanayi amaçlı projeler üzerinde öğrencilerle birlikte çalışıyor. Biyonik El, Yeni Nesil Dikey Eksenli Rüzgar Türbini ve Sanal Gerçeklik Simulasyon Projeleri gibi öğrenci projeleri de Ticaret Teknoloji Transfer Ofisi tarafından destekleniyor.
TAI’DE STAJ
İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde okuyan öğrenciler Türkiye’nin dev kurumu Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Anonim Şirketi’nde (TAI) imzalanan protokol çerçevesinde staj yapma ve çalışma imkanına da sahip oluyor. Tek ölçüt okulda başarılı olmak ve kendini geliştirmek. 2017-2018 öğretim yılında 20 başarılı öğrenci TAI’de staj yaptı. Bu öğrencilerden 6’sı kadro teklifi aldı.
EN ÇOK TERCİH EDİLEN BÖLÜM
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin çok tercih edilen bölümlerinden biri de Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü. Bölümde, ilk iki yıl temel mühendislik dersleriyle, temel elektrik-elektronik dersleri okutuluyor. Son iki yıl seçmeli derslerle öğrencilerin elektrik veya elektronik mühendisliği konularında uzmanlaşması sağlanıyor. Uygulama ağırlıklı bir eğitim-öğretim programı benimseyen bölümde öğrencilerin, daha birinci yıldan başlayarak laboratuvarlara girmeleri gerekiyor.
GELECEĞİN YÖNETİCİLERİ
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin en çok tercih edilen bölümleri arasında Endüstri Mühendisliği de yer alıyor. Üretimin planlanması ve koordinasyonu endüstri mühendislerinin ana işi. Temel amacı, insan ihtiyaçlarının karşılanmasında kıt kaynakların en iyi şekilde kullanılmasını sağlamak olarak özetlenebilen Endüstri Mühendisliği, teknik bilimler, ekonomik bilimler ve beşeri bilimlerin ara kesitinde konumlanıyor. Bölümün temel önceliği, yüksek başarıyı standart edinmiş ve kendilerini her alanda mükemmeliyete adamış, çalışkan ve üstün performanslı bireyler yetiştirmek olarak tanımlanıyor. Bölümde bir bilgisayar bir de CIM laboratuvarı bulunuyor.
DAHA İLK YILLARINDA SEKTÖRLE TANIŞIYORLAR
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde, inşaat sektöründeki gelişmeler dikkate alınarak açılan ve ilk öğrencilerini 2016-2017 döneminde kabul eden İnşaat Mühendisliği Bölümü, büyük ilgi gördü. Bölüm kontenjanını tamamen dolduran ilk öğrencileri daha ilk yıllarında devam eden dev inşaat projelerini yerinde inceleyerek sektörle tanıştı. Öğrenciler lisans eğitimi boyunca mesleki bilgi ve beceri kazanmak amacıyla zorunlu ve seçmeli dersler alıyor. Öğrenciler, yaz aylarında da kazanmış oldukları bilgi ve becerilerini uygulama ile pekiştirmeleri için staj yapacak. Bölümün ilk öğrencileri daha ilk yıllarında inşaatı süren dev projeleri inceleme fırsatı buldular. İstanbul’daki Bostancı-Dudullu metro hattı inşaatı, Kuzey Marmara Otoyolu’nda devam eden viyadük inşaatları, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin gölet inşaatı, Gebze Ovacık Göleti inşaatı gibi projeleri gezen öğrenciler, üretim mühendislerinden uygulanan inşaat teknikleri hakkında bilgiler aldılar.
TÜRKİYE’DEKİ NADİR BÖLÜMLERDEN BİRİ
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, çağın en gözde mesleklerinden olan bilgisayar mühendisliği için donanımlı gençler yetiştiriyor. Bölüm, müfredatlarında donanım ve yazılıma aynı düzeyde yer veren, evrensel ölçekte bilgisayar mühendisliği eğitimi yapan Türkiye’deki nadir bölümlerden biri olarak kabul ediliyor. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nün neredeyse tüm derslerinin laboratuvar uygulaması bulunuyor. Programlama derslerinin daha kolay anlaşılabilmesi için laboratuvarları teorik dersle paralel yürütülüyor. Matematik ve fiziğe dayanan temel bilgiler ve onların testine ve doğrulanmasına ilişkin çalışmalar çeşitli laboratuvarlarda deneysel olarak öğrencilere gösteriliyor. Bölüm bünyesinde, Fizik, Mantıksal Tasarım, Mikroişlemcili Sistem, Bilgisayar Grafikleri, Bilgisayar Sistemleri, Bilgisayar Ağları ve Kriptoloji Laboratuvaları bulunuyor.
OTOMASYON ONLARIN İŞİ
Otomasyona duyulan ihtiyaç Mekatronik Mühendisliği olarak adlandırılan yeni bir meslek alanı ortaya çıkardı. Mekatronik, gelecek kariyeri planlayan gençler arasında çok popüler. Nitekim İstanbul Ticaret Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü de her dönem yüzde 100 doluluk oranına ulaşıyor. İngilizce eğitim veren bölümde öğrencilere öncelikle mühendislik temelleri veriliyor. Bunu takiben teknoloji bilgi ve becerileri geliştiriliyor. Müfredatta yer alan derslerin çoğu uygulamaya yönelik. Endüstriyel otomasyon, robotik ve dijital kontrol dersleri öğrenciler tarafından zevkle takip ediliyor. Öğrenciler 2. ve 3. sınıf sonlarında otomotiv, havacılık, savunma sanayi, yazılım, otomasyon vb. konularda çalışan firmalarda en az 20 günlük zorunlu staj yapıyor. Derslerinde başarı gösteren öğrenciler, Teknopark İstanbul’da faaliyet gösteren firmalarda daha geniş kapsamlı staj çalışmasına tabi tutuluyor. Bölümün yürüttüğü projeler arasında otonom hareket edebilen insansız hava araçları (İHA), TÜBİTAK UAV Turkey yarışması için üretilmiş olan İHA’lar da var. 6 serbestlik dereceli endüstriyel robot projesi de halen devam ediyor.
01 Ağustos 2018 Çarşamba
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi