Türkiye, Cumhuriyet’in 100. yılını uzay alanındaki atılımlarla da kutlayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl içinde ilk milli uzay aracının ayın yüzeyine indirilmesinin planlandığını duyurmuştu. Bu çalışmalar devam ededursun, uzay çağı için tohum ekimleri de minikler düzeyinde başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın destekleriyle gösterime giren Galaktik Tayfa, bu çalışmalardan sadece biri.
Bu yıl 100. yaşını kutlayacak olan Türkiye Cumhuriyeti, geleneği gelecekle uzay alanındaki yaptığı çalışmalarla buluşturmaya hazırlanıyor. Metrealtı çözünürlüğe sahip ilk yerli ve milli gözlem uydusu İMECE’nin bu ay içinde uzaya fırlatılması, insansız ilk milli uzay aracının ayın yüzeyine indirilmesi gibi çalışmalar devem ederken, uzay çağı için ilk tohumlar da çocukların dünyasına atılıyor. Geçtiğimiz günlerde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın katkıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın desteğiyle gösterime giren Galaktik Tayfa da Türkiye’nin uzay çağı politikasının hedeflerinden biri.
BAKANLIK’TAN ÇAĞRI
Türkiye’nin milli uzay politikalarının bir parçası olan Galaktik Tayfa için Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da özel bir açıklama yapmıştı. Varank, “Hadi ne duruyorsunuz? Uluğ Bey, Ali Kuşçu ve Aziz Sancar gibi daha nice büyüklerimizin çalışmaları ışığında yeni teknolojiler üretme zamanı. Galaktik keşifler, siz uzay kaşifleriyle hayat bulacak. Gün, galaktik düşünme günü. Teknoloji üretim yolculuğunun genç öncüleri ve akıncıları, meydan sizin. Haydi, Milli Teknoloji Hamlesi ile başlayan değişim rüzgarına bırakın kendinizi” çağrısında bulunmuştu.
KURUMLARIN UZAY EVLERİ
Türkiye’nin minik dünyalardaki uzay politikası yalnızca filmle sınırlı kalmıyor. Çeşitli kurumların uzay ve astronomi okulları da uzay çağı için ön hazırlıklar arasında yer alıyor.
Eyüp Sultan Belediyesi tarafından açılan Ali Kuşçu Uzay Evi, Kağıthane Belediyesince hizmet veren El Battani Uzay Evi, bu eğitim kurumlarından bazıları. Burada okullarla işbirliği içinde düzenli olarak uzay eğitimi verilirken, okul öncesi çocuklar için de etkinlikler düzenleniyor.
TÜBİTAK ÇALIŞMALARI
Türkiye uzay çağı projesinin en büyük destekçilerinden biri de TÜBİTAK. Kurumun Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nün dönem dönem minikler için gerçekleştirdiği uzay eğitimleri bulunuyor. Ayrıca Türkiye Uzay Ajansı da duyurdukları “Uzayda izi olmayanın dünyada sözü olmaz” mottosuyla anasınıfı düzeyinden başlayarak, lise seviyesine kadar farklı projelerle Milli Uzay Programı’na hizmet ediyor.
İLK MİLLİ GİRİŞİM
Türkiye’nin uzay alanındaki ilk milli çalışmaları, 1933 yılına dayanıyor. Neredeyse bir asırlık milli uzay politikası bulunan Türkiye’de bu alandaki ilk çalışma, İstanbul Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nün kurulması ile gerçekleşti. Türkiye’nin ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT 1B’nin 1994 yılında uzaya gönderilmesiyle uydu gönderim süreci de başlamış oldu. Bugün Türkiye’nin uzayda dördü haberleşme, dördü de de gözlem olmak üzere 8 aktif uydusu bulunuyor. Ayrıca 15 Ocak’ta uzaya fırlatılacağı duyurulan ilk yerli ve milli gözlem uydusu İMECE ve bu yılın sonunda göreve başlayacağı duyurulan haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A ile bu sayının 10’a ulaşacağı öngörülüyor.
GALAKTİK TAYFA DÜNYA TURNESİNDE
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından özel önem verilen Galaktik Tayfa animasyon filmi, aynı zamanda yerli animasyon sektörü için de önemli bir adım olma özelliği taşıyor. Türkiye ile birlikte Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda, Danimarka, İsviçre, Azerbaycan ve Fransa’da izleyici ile buluşan yerli animasyon filmi Galaktik Tayfa, Türkiye’nin uzay çağı için yurt dışı markalaşmasının yüzü olma rolünü de oynuyor.
5 KİLOMETREDEN NET GÖRÜNTÜ
Önümüzdeki günlerde uzaya gönderilecek İMECE’nin tüm altyapı sistemleri, aracın uçuş ve komuta kontrol yazılımları TÜBİTAK UZAY tarafından geliştiriliyor.
İlk yerli uzay aracı yıldızların fotoğraflarını çekip hafızasındaki görüntülerle karşılaştırılarak yönünü belirleyecek. Araçtaki yüksek çözünürlüklü kamera ile 5 kilometre genişlikte bir alandan 1 m’den daha iyi çözünürlükte görüntüler elde edilecek. Ayrıca aracın çeşitli manevraları esnasında video çekimi de gerçekleşecek.