Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Hızla kentleşen ülkelerde gelecek nesillerin hayat alanı akıllı şehirlerde şekillenecek. Dünya Sağlık Örgütü’nden, Uluslararası Standartlar Organizasyonu’na kadar birçok kuruluş geleceğimizi akıllı şehirlerde planlıyor. Çünkü iklim koşullarının değişmesi, doğal kaynakların azalması ulaşımdan atık yönetimine, elektrikten sağlığa kadar bütün hizmetlerin bütüncül olarak planlanıp bir merkezden yönetilmesini zorunlu kılıyor. Bu sistem aynı zamanda para ve zaman tasarrufu sağlıyor.
İstanbul da bu süreci yaşamaya başladı. Akıllı kent uygulamalarını İSBAK, Türk Telekom ve kimi tesislerde görmek mümkün. Antalya ve Karaman’da da bu yönde çalışmalar dikkat çekiyor. Bu sistemi gerektiren sebep ise nüfus artışı. 1960’ta nüfusu 1.5 milyon olan İstanbul, 90’da 6.7 milyonu gördü. Bugün ise gayri resmi tahminlere göre 17 milyonun üzerinde.
ISO’DAN STANDART
International Organization for Standardization (ISO) bu konuda da başlıkları ve kalite şartlarını belirledi. Bu şartlar içinde eğitimden ulaşıma, atıksudan sosyal alanlara kadar başlıklar mevcut. ISO 37120-2014 koduyla standartları ortaya konulan akıllı şehirler kavramı, daha güvenli ve konforlu bir şehir hayatı için ‘birlikte’ yapılması gereken işlere dikkati çekiyor.ISO’nun akıllı şehirler standardı, yerel ve merkezi yönetimler için daha şeffaf şehir planlama, daha net mali öncelikler, büyük verinin daha verimli kullanılması, şehrin bütçesinin ve halkın zamanının en az fire ile harcanması demek.
AKILLI ULAŞIM
Akıllı şehirler kavramı dahilinde İstanbul’da ulaşım otomasyonunun sağlanması için ciddi çalışmalar yapıldığını söylemek mümkün. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSBAK’ın akıllı ulaşım, aydınlatma ve tünel kontrol sistemleri akıllı çözümler sunuyor.
KİLİT FİBER ALTYAPI
Öte yandan Türk Telekom Grubu, Türkiye’nin ilk entegre akıllı şehir projesini geçtiğimiz aylarda Karaman’da hayata geçirdi. İkinci şehir ise G20 Zirvesi sebebiyle Antalya oldu. Karaman’da ulaşımdan sağlığa, çevreden enerji tasarrufuna kadar birçok ihtiyaç tek merkezden yönetiliyor. Sistemin sınır hatlarını ise fiber altyapı oluşturuyor.
AYDINLATMADA VE ÖLÇMEDE TASARRUF
Akıllı aydınlatma ile Türkiye’de her yıl 650 milyon TL tasarruf potansiyeli var. Akıllı ölçüm ile Türkiye genelinde yılda 2.75 milyar TL’lik elektrik tasarrufu sağlamak mümkün.
83 GÖLE BEDEL
Türkiye’de her yıl sulama için yaklaşık 32 milyar metreküp su kullanılıyor. Akıllı sulamanın tüm Türkiye’ye yaygınlaşmasıyla yaklaşık 9 milyar metreküp su tasarrufu elde edilebiliyor. Bu, Ömerli Baraj Gölü’nü 83 kez doldurmaya yetecek kadar su tasarrufu anlamına geliyor.
NE KAZANDIRIYOR
Karaman ve Antalya’daki akıllı şehir çözümleri sayesinde su tasarrufu
yüzde 29’a ulaştı.
TT Grubu yetkilileri akıllı uygulamalarla elde edilebilecek tasarruf oranlarını şöyle sıralıyor:
AKILLI ŞEHİRSTANDARTLARI
Ekonomi
Eğitim
Enerji
Çevre
Mali durum (Finans)
Yangın müdahale
Yönetişim
Sağlık
Sosyal alanlar
Güvenlik
Korunma
Katı atıklar
İletişim ve yenileşim
Ulaşım
Şehir planlama
Atıksu
Su ve kanalizasyon
06 Aralık 2015 Pazar
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi