‘Geleceği kodlayan’ Türk kadını dünya birincisi oldu

Giriş: 11.03.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Türkiye’de kadın girişimci ve üst düzey kadın yönetici sayısı her geçen yıl artıyor. Üst düzey kadın yöneticiler, teknolojik gelişmeleri de şirketlerinde aktif olarak uyguluyor. Küresel Kadın Liderler Araştırması Türkiye 2018 sonuçlarına göre Türkiye’de kadın yöneticilerin yüzde 83’ü teknolojiyi, şirketleri için tehditten çok fırsat olarak değerlendiriyor. Bu oran dünya genelinde yüzde 77 düzeyinde kalıyor. Türkiye’de kadın yönetici ve çalışanların teknoloji ile kurduğu doğal bağın güzel bir sonucu, geçtiğimiz günlerde Barselona’da gerçekleşen Glomo Ödülleri’nde de sahneye çıktı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve TOBB bünyesinde kurulan İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu’nun geliştirdiği ‘Mobil Çözümlerin Adresi: Kadın’ projesinin bir uzantısı olan ‘Geleceği Yazan Kadınlar’ projesi, Kadın İçin Teknoloji dalında liderliğe layık görüldü.

5 BİN KOD YAZACAK

İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu’nca 2015’te hayata geçirilen ‘Mobil Çözümlerin Adresi: Kadın’ projesi, kurulun koordinatörlüğünü yürüten İstanbul Ticaret Odası öncülüğünde 2016’ya kadar sürdü. İTO, projenin İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan destek almasına ön ayak oldu.

Proje daha sonra TOBB tarafından en iyi kadın projesi olarak belirlendi ve projenin tüm Türkiye’ye yayılması için çalışmalar başladı. ‘Geleceği Yazan Kadınlar’ ismi ile yeni bir yapı kazanarak Turkcell işbirliği ile tüm Türkiye’ye yayılan proje kapsamında geçtiğimiz yıl bin 500 kadın kod yazmayı öğrendi. Projenin bu yılki hedefi ise 5 bin kadına kod yazmayı öğretmek.

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ

Geçtiğimiz hafta Barselona’da düzenlenen Global Mobil Ödülleri’nde, Kadın İçin Teknoloji kategorisinde Sektör Liderliği Ödülü’nü alan proje, mobil teknoloji alanında şirket kurmak isteyen kadınları hedefliyor. Proje 18 yaş üzeri olan ve mobil teknolojiler alanında iş kurmak isteyen bin 359 kadınla başladı. Proje kapsamında şu ana kadar 2.3 milyon kod yazıldı. ‘Geleceği Yazan Kadınlar’, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından himaye ediliyor. Proje eğitim, geliştirme ve final olmak üzere üç aşamadan olşuyor.

KADIN GİRİŞİMCİ SAYISINDA ÜÇ YILDA YÜZDE 41’LİK ARTIŞ

İstanbul Ticaret Odası veri tabanına göre, kadın girişimcilerin sayısı her geçen gün artıyor. Buna göre 2016’da 7 bin 253 şirket kadınlar tarafından kurulurken, 2017’de bu sayı 7 bin 477 oldu. Geçtiğimiz yıl kadınlar tarafından kurulan şirket sayısı ise 10 bin 265’e çıktı. İçinde bulunduğumuz yılın ilk aylarında ise toplam bin 849 şirket kadınlar tarafından kuruldu.

YÜZDE 1’E 80 MİLYAR DOLAR

Dünya genelinde kadın istihdamında yavaş da olsa bir artış söz konusu. Türkiye’de de kadın istihdamı dünya ile paralellik gösteriyor. Ancak Dünya Ekonomik Forumu’nun tahminlerine göre kadın istihdamı yüzde 1 oranında arttığında küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla 80 milyar dolar düzeyinde artacak.

İŞVERENLERİN YÜZDE 8’İ KADIN

Küresel Kadın Liderler Araştırması Türkiye Sonuçları’na göre kadın yöneticiler şirketlerinde yapay zekâ gibi uygulamaları da kullanıyor. Rapora göre Türkiye’de büyük şirketlerin yüzde 9’u, küçük şirketlerin ise yüzde 11’i yapay zekâ uygulamasına geçmiş durumda. Kadınların yönetici olması yönünde iyi niyetli adımlar olmasına karşın, Türkiye’de işverenlerin yüzde 8’i, girişimcilerin ise yüzde 9’u kadın.

EN FAZLA HİZMET SEKTÖRÜNDE

TÜİK istatistiklerine göre kadının en fazla istihdam edildiği alan hizmet sektörü. Hizmet sektöründe toplam istihdam yüzde 54 olurken, kadınların bu sektörde yer alma oranı yüzde 56.1. Kadınların tarım sektöründeki istihdam oranı yüzde 28, sanayi sektöründeki istihdam oranı ise yüzde 15.6.

RAKAMLARLA KADIN TEMSİLİ

75 TBMM’deki kadın milletvekili sayısı
105 Kadın belediye başkanı sayısı
17 Üniversitelerdeki kadın rektör sayısı
Yüzde 22 Kadın büyükelçi oranı
Yüzde 17 Yönetici pozisyonundaki kadın oranı

Kaynak: 2018’de Yönetim Kurullarında Kadınlar - Sabancı Üniversitesi Raporu, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) Kadın İstihdam Raporu, TÜİK