tatil-sepeti


HABER: ŞEREF KILIÇLI

Uluslararası ve Geçici Koruma Altındaki Yabancıların İş Piyasalarına Erişimleri bilgilendirme semineri, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Açış konuşmasını İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay’ın yaptığı toplantıda, geçici koruma statüsündeki yabancıların kayıtlı çalıştırılmasında uygulanan prosedür hakkında da bilgi verildi.

ÖTEKİ KAVRAMI YOK

Türkiye’nin gayri safi milli hasılası itibariyle dünyada en çok yardım yapan ülkeler arasında birinci sırada olduğunu belirten İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay; şunları söyledi: “Ülkemiz sadece ticaret ve diplomasi yapmıyor, yardıma muhtaç insanlara yüreğini de açıyor. Suriye’deki savaş sebebiyle kaçıp ülkemize sığınmış 3.5 milyondan fazla insanı misafir ediyoruz. Biz onları ötekiler olarak görmüyoruz, kendimizin bir parçası, ailemizin bir ferdi gibi görüyoruz. Geçici koruma ve uluslararası koruma statüsündeki insanların ekonomik hayata katılmaları da önemli. Bu noktada biraz daha fazla gayret etmeliyiz. İŞKUR’un Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile birlikte yaptığı mesleki eğitim çalışmasını da önemsiyoruz.”

KAYITDIŞI KALMASIN

Türkiye’nin 2012’den sonra Suriye’den kitlesel bir göçe maruz kaldığını hatırlatan, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ebru Öztüm Tümer ise yapılan çalışmalar hakkında şu bilgiyi verdi: “2016’ya kadar bu göçü misafir olarak adlandırdık. Kriz yönetimi politikamızın yerine göç yönetimi politikasını devreye aldık. 2016’da geçici koruma statüsündeki Suriyelilere çalışma izinlerinin verilmesine yönelik bir yönetmelik çıkardık. Bu yönetmelikle işgücü piyasasında yer alan Suriyelileri kayıt altına almayı hedefledik. Harç miktarlarının düşürülmesi, otomasyon sistemiyle e-devlet üzerinden kayıt yapılması gibi çözümler sunuldu. Yönetmelikteki kriterler sektör bazlı güncellendi. İstanbul’daki çalışma izinlerinin bir önceki yıla göre yüzde 700 arttığını gördük.” Toplantıda, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) İstanbul Yetkinlik Programları Müdürü Damla Taşkın, UNHCR İstanbul Yetkinlik Programları Uzmanı Erdinç Kalıntaş, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uzman Yardımcısı Setenay Horuztepe sunum yaptı.

BM’DEN MAAŞ DESTEĞİ

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin İstanbul’daki çalışmaları hakkında bilgi veren Damla Taşkın, şunları söyledi: “İŞKUR ile beraber yaptığımız iş başı eğitim programı var. Birleşmiş Milletler bütçesinden 250 kişinin maaşlarını 6 aya kadar karşılayacağız.”

BAŞVURUYU İŞVEREN YAPIYOR

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uzman Yardımcısı Setenay Horuztepe, Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik hakkında şu bilgiyi verdi: “Başvuruyu işveren yapıyor. e-Devlet üzerinden de başvuru yapabiliyor. Başvuru şartlarında, geçici koruma kimlik belgesinin ve 99 ile başlayan yabancı kimlik numarasının olması var. Ayrıca en az 6 aylık geçici koruma süresinin doldurulmuş olması da gerekiyor.”

05 Mart 2020 Perşembe

Etiketler : Gündem