tatil-sepeti

Pandemi nedeniyle bazı ülkelerin uyguladığı seyahat kısıtlamalarına rağmen Türkiye, bu yılın ilk 8 ayında 15 milyon 901 turist ağırladı. 2019’da kırılan turist rekoru bu sene tekrarlanamadı ama turistlerin kişi başı harcamaları yüzde 23.3 arttı. Turist başına harcama 818 dolar oldu.

İngiltere’nin Türkiye’yi kırmızı listeden çıkarması ile birlikte turizmde uzatılan sezon için ekim hareketliliği başladı. Gelecek sezonun rezervasyonlarını şimdiden almaya başlayan turizmcilerin ortak beklentisi, OVP’deki 2022 yılı hedefi olarak belirlenen 25 milyar doları aşmak.

HABER: MÜGE BİBER

Covid-19’dan önce Türkiye, turizm sektöründe pozitif yönde bir ivme yakalamıştı. 2019 yılında 51.9 milyon turist çeken Türkiye’de turizmin gayrisafi milli hasılaya doğrudan katkısı 37.5 milyar dolardı. Pandemi ile beraber 2020’de Türkiye’nin toplam turizm geliri, getirilen seyahat kısıtlamaları ile beraber yüzde 65 azalarak 12.1 milyar dolara geriledi. Bu dönemde ziyaretçi sayısı da 15 milyona düştü.

HIZLI TOPARLANMA

Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye, bu sene 2019 verilerini yakalayamasa da hızla toparlanıyor. Bunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı Güvenli Turizm Sertifikası programı ve aşılamanın yaygınlaştırılması etkili oldu. Salgının en ürkütücü günlerinde turistler, alınan bu önlemlerin verdiği güvenle rotalarını Türkiye’ye çevirdi. Bu sayede yılın ilk 8 ayında 15 milyon 901 kişiyi ağırlayan turizm sektörü, 2020 yılı rakamlarını şimdiden yakalamış durumda.

YENİ HEDEF 12 AY TURİZM

Geçen yıla göre daha iyi bir performans sergileyen turizm sektörü, bir yandan bu yılı daha kazanımlı hale getirmeye çalışırken, diğer yandan da gelecek yıl ve yılları güvence altına alma gayretinde. Turizm sektörü ile birlikte hükümet de 2022-2024 dönemi Orta Vadeli Program’a göre turizmi 12 aya yayacak önlemler almaya hazırlanıyor. Bu nedenle gerek hükümetin gerekse turizmcilerin 2022 sezon beklentileri oldukça parlak. Uygulanacak stratejilerle beraber turizmde asıl toparlanma gelecek yıl başlayacak.

HEDEFİN ÜZERİNE ÇIKACAĞIZ

Turizmcilerin beklentilerini dile getiren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya da Orta Vadeli Program’da öngörülen 3 yıllık hedefi tutturabileceklerini söyledi. Bağlıkaya, “OVP hedeflerine bakıldığında biz turizmcilerin gözünden planın temkinli olduğunu söylemek mümkün. TÜRSAB olarak bu rakamların çok üzerine çıkacağımızı öngörüyoruz” diye konuştu.

KASIM AYINA UZUYOR

Turizmcilerin bu beklentisini, geç başlayan turizm sezonunun kasım ayına kadar uzatılması ve İngiltere’nin Türkiye’yi kırmızı listeden çıkarma kararı daha da kuvvetlendirdi. 23 Eylül’de yasağın kalkması ile birlikte Türkiye, yeniden İngiliz turistleri ağırlamaya başladı. Dalaman Havalimanı Genel Müdürü Cengiz Tuğrul Ayaz, ekim sonuna kadar İngiltere’den Dalaman’a 60 bin yolcu geleceğini ifade ederek, “Sezonu kasım ayının ortasına kadar uzatabildiğimiz takdirde güzel bir sezon kapanışı olacak” diye konuştu.

İNGİLİZLER 2022’YE HAZIR

İngiltere Türk Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Engin Sertoğlu ise İngiltere’de 2022 yılı için çok ciddi bir hazırlık olduğunu söyledi. Şu an 1.5 milyon koltuk rezervasyonu ile 2019 rakamlarını yakalamak üzere olduklarını belirten Sertoğlu, şu bilgiyi verdi: “İngilizler için Marmaris, Bodrum ve Fethiye olmazsa olmaz. Ancak İstanbul için de iyi bir hareketlilik var.”

KİŞİ BAŞI GELİR ARTTI

Dikkat çeken önemli detaylardan biri de turizm gelirlerinin bu yılın ilk 6 ayında azalmasına rağmen aynı dönemde turist başına harcamanın artması oldu. Turist başına harcama, parlak bir sezon geçirilen 2029 yılının ilk 6 ayına göre 666 dolardan 818 dolara yükseldi.

RUSYA İLK SIRADA

Turizmde önemli pazarlardan biri olan Ukrayna’dan gelen ziyaretçi sayısı 2019 yılı seviyelerinin üzerine çıktı. Rusya pazarının ise 22 Haziran’dan itibaren açılmasıyla birlikte Rus ziyaretçi sayısı hızla arttı. Yılın ilk 7 ayında 1 milyon 554 bin 447 kişi ile Rusya, Türkiye’ye en çok turist gönderen ülke oldu. Rusya’yı; Almanya, Ukrayna, Bulgaristan, İran, Irak, Fransa, Hollanda, Polonya ve Romanya izledi.

2022-2024 DÖNEMİ OVP’YE GÖRE TURİZM HEDEFLERİ

* 2022’de 25 milyar dolar gelir
* 2023’te 30 milyar dolar gelir
* 2024’te 33 milyar dolar gelir
* Uygulanacak stratejiler arasında sağlık, gastronomi, inanç, eğitim, spor ve bisiklet gibi alternatif turizm faaliyetlerinin hedef pazarlara yönlendirilmesi de var.

TÜRKİYE HIZLI TOPARLANIYOR

Akdeniz Çanağı’nda en çok turist alan destinasyonlar arasında Türkiye, 2021 yılının ilk 7 aylık döneminde İspanya ve İtalya’nın önünde lider görünüyor. Turizmdatabank’ın derlediği verilere göre, bu dönemde turist sayısı bütün bölgede gerilerken, Türkiye en yüksek artışı yakaladı.

2021 yılının ilk 7 ayında turist sayısında Türkiye’nin ardından artış yakalayan ülkeler arasında; Yunanistan, Hırvatistan ve Mısır öne çıktı. Türkiye, yılın ilk 7 ayında 10 milyonu aşarak ilk sırada yer alırken; İspanya ve İtalya 10 milyonun altında kaldı.

PANDEMİYE RAĞMEN AVRUPA’NIN EN İYİSİ İSTANBUL

Türkiye’nin en çok ziyaretçi çeken şehirlerinden biri olan İstanbul, dünyaca ünlü seyahat dergisi Travel+Leisure tarafından ‘Dünyanın En İyileri Ödülleri’ kapsamında Avrupa’nın en iyi şehri seçildi. Okuyucuların 3 yıllık deneyimi ile oylama yaptıkları ‘Avrupa’nın En İyi 10 Şehri’ listesinde İstanbul, Floransa ve Roma gibi dünyaca ünlü şehirleri geçti ve 91.32 puan alarak birinci sıraya yerleşti. Oy verenler tarafından en çok beğenilen tarihi yapılar arasında Topkapı Sarayı ve Ayasofya yer alırken, ilgi gören modern yapılar içerisinde ise Nişantaşı ve Galataport öne çıktı. Okuyucuların büyük çoğunluğu İstanbul Havalimanı ile ilgili olumlu tecrübelerini aktardı.

3 MİLYON TURİST AĞIRLADI

İstanbul’a 2021 yılının ilk 7 aylık döneminde gelen ziyaretçi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41.4 oranında arttı. Bu dönemde İstanbul’u 3 milyon 851 bin 282 turist ziyaret etti. İstanbul’a en çok turistin geldiği ülkeler ise sırasıyla Almanya, Rusya, İran, Ukrayna, Fransa, ABD, Irak, Hollanda, Özbekistan ve Azerbaycan oldu.

04 Ekim 2021 Pazartesi

Etiketler : Sektörel