Gebze-Halkalı işgücü mobilitesi 115 dakika

Giriş: 04.03.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: CANAN BİLGİN

İstanbullular’ın 6 yıllık tren özlemi sona eriyor.
Toplam 43 istasyondan oluşan 76 kilometrelik güzergahta yolculuk süresini 115 dakikaya indirecek Gebze-Halkalı Marmaray Hattı, 10 Mart itibarıyla seferlerine başlayacak.

İstanbul ulaşımını büyük ölçüde rahatlatacak, kent insanına ekonomik, konforlu ve hızlı seyahat fırsatı sunacak banliyö hattı, bölgedeki ticari faaliyetlere de hız kazandıracak.

Karayoluyla ulaşımda yaklaşık 3 saat süren Gebze-Halkalı arasını neredeyse yarı yarıya düşürecek yüksek hızlı tren hattı istihdamın da artmasında etkili olacak. Yenilenen tren istasyonları semtlerin adeta ikinci meydanı haline gelecek. Bu meydanlarda hizmete girecek yeni işletmelerle yerel yönetimlerin sosyal ve kültürel projeleri istihdamın artmasını da sağlayacak.

10 MART’TA İLK SEFER

Yenileme çalışmaları nedeniyle 2013 yılında kapatılan Sirkeci-Halkalı ve Haydarpaşa-Pendik banliyö hattında tam gaz devam eden çalışmalarda, ‘10 Mart’ müjdesi verildi. İnşa faaliyetleri ile sinyalizasyon montaj işleri tamamlanan ve geçtiğimiz haftalarda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın katılımıyla test sürüşü gerçekleştirilen Gebze-Halkalı Marmaray Hattı, 6 yıl sonra ilk yolcularını taşımak üzere gün sayıyor.

63 KM YENİLENDİ

Toplam 76 kilometrelik güzergahın 13.6 kilometrelik kesimini kapsayan, Asya ile Avrupa’yı denizin altından birleştiren ve ‘asrın projesi’ olarak değerlendirilen Marmaray, Ekim 2013’ten bu yana seferlerini sürdürüyor. Marmaray’ı, Ocak 2019 itibariyle yaklaşık 310 milyon yolcu kullandı. Banliyö hattının Avrupa’da 19.2 kilometre, Anadolu’da ise 43.8 kilometre olan toplam 63 kilometrelik kesimin yenileme çalışmalarında da artık sona gelindi.

KESİNTİSİZ SEYAHAT

Banliyö hattı, İstanbul için sadece bir demiryolu hattı olmayacak, şehrin tüm raylı sistemlerini birleştiren ana omurga rolünü üstlenecek. Projenin tamamlanmasıyla metro hatları, yüksek hızlı tren hatları ve yük treni hatları birbirine entegre olacak. İstanbullular da bu sayede demiryollarında kesintisiz seyahat etme fırsatı yakalayacak. Kentin doğu-batı yönünde iş gücü mobilitesi artacak.

HAVAYOLUNA ALTERNATİF

Banliyö hattıyla entegre olacak hızlı trenler Gebze, Pendik, Maltepe, Bostancı, Söğütlüçeşme, Haydarpaşa, Bakırköy ve Halkalı’da durabilecek. Hızlı trenler, şehirlerarası ulaşımda havayollarına da alternatif olarak tercih edilebilecek. Hızlı trenle Ankara’dan Söğütlüçeşme’ye 4 saat 30 dakikada, Halkalı’ya ise 5 saatte ulaşmak mümkün. İstanbul’da toplam 170 kilometre olan raylı sistem, Gebze’den başlayıp Halkalı’ya giden banliyö hattının eklenmesiyle 233 kilometreye çıkacak.

GÜNDE 1.7 MİLYON KİŞİYİ TAŞIYACAK

Toplam maliyeti 1 milyar 394 milyon 460 bin 173 Euro olan banliyö hattında günde 1 milyon 700 bin yolcu seyahat edebilecek.

16 METRO HATTIYLA ENTEGRE

Proje kapsamında Gebze-Halkalı arası üç hat, Boğaz geçiş kesimi iki hat olacak şekilde demiryolu yapıldı. İki hat üzerinde Marmaray ile bütünleşik şekilde kent içinde banliyö işletmesi yapılacak. Üçüncü hat üzerinden ise şehirlerarası yolcu ve yük trenleri ile yüksek hızlı trenin işletmesi gerçekleştirilecek. Saatte 28 sefer yapılması planlanan hattaki 43 istasyonun 7’sinde ana hat trenleri ve yüksek hızlı trenler de duracak. 13 istasyondan ise 16 metro ve tramvay hattına entegrasyon sağlanacak. Banliyö hattı hayata geçtiğinde Halkalı istasyonundan Halkalı-İstanbul Yeni Havalimanı metrosuna, Halkalı’dan Yenikapı-Kirazlı-Halkalı hattına, Küçükçekmece’den Yenikapı-İncirli-Sefaköy-Beylikdüzü diye de adlandırılan Yenikapı-Hacıosman hattına, Ataköy’den İkitelli-Ataköy hattına, Bakırköy’den Bakırköy-İDO-Kirazlı-Başakşehir hattına, Söğütlüçeşme’den Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli’ne ve raylı sistemine, Göztepe’den Göztepe-Ümraniye-Ataşehir hattına, Bostancı’dan Bostancı-Dudullu hattına, Pendik’ten Pendik-Sabiha Gökçen hattına, Tuzla’dan Kadıköy-Kartal-Tavşantepe hattına entegre olunacak. Banliyö hattı ayrıca Yenikapı’dan Taksim-Hacıosman-Levent metro hattına, Sirkeci’den Bağcılar-Kabataş tramvay hattına, Üsküdar’dan Üsküdar-Sultanbeyli hattına, Ayrılık Çeşmesi’nden Kadıköy-Kartal-Tavşantepe hattına bağlanacak.

YOLCULUK SÜRESİ KISALIYOR

  • Üsküdar-Sirkeci: 4 dk.
  • A. Çeşmesi-Kazlıçeşme: 13.5 dk.
  • Söğütlüçeşme-Yenikapı: 12 dk.
  • Bostancı-Bakırköy: 37 dk.
  • Gebze-Halkalı: 115 dk.

440 ARAÇ ÜRETİLDİ

Gebze-Halkalı Marmaray Hattı’nda kullanılacak 440 aracın üretimi tamamlandı. Bu araçların 300’ünün montajı Adapazarı’ndaki Eurotem fabrikasında gerçekleştirildi. Araçlar, Haydarpaşa, Sirkeci ve Edirne Geçici Gar sahalarında sefere çıkacakları günü bekliyor. Hatta kullanılan yerli raylar da Karabük’te imal edildi.

PEKİN’DEN LONDRA’YA ÇELİK AĞLAR

Hattın bir diğer ayağını da yük trenleri oluşturacak. Pekin’den Londra’ya kesintisiz demiryolu bağlantısı sağlayacak yük trenleri, gece saatlerinde boğaz geçişini kullanarak Asya-Avrupa arasında taşımacılık yapabilecek.

İSTANBUL’UN TİCARETİ DAHA DA CANLANACAK

İstanbul Ticaret Odası Emlak Müşavirleri Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi İbrahim Bozan, Gebze-Halkalı banliyö hattının, emlak piyasasını ve bölgedeki ticari faaliyetleri hareketlendireceğini söyledi. Bozan, şöyle konuştu: “Gebze-Halkalı banliyö hattı, geçtiği bölgede doğal olarak konut satışlarına ve kiralamalara talep oluşturacak. Bu talep de fiyat artışlarına sebep olacak. Ancak bu aksta oluşacak merkezler, zaman ve ulaşım verimliliği sağlayacağından fiyatların belirlenmesinde bir süre sonra gerçekçi rakamlar ortaya çıkacak. Yeni açılan hattın bir diğer etkisi de ticari faaliyetlerde görülecek.
Bölgede yapılacak veya işletmeye açılacak ticari alanların bölgede yaşayanların gelir durumuna paralel olması halinde ticari faaliyetlerin de hız kazanacağı aşikar.”