tatil-sepeti
tatil-sepeti

Gaz ticareti için İstanbul zirvesi

Doğalgazda üretici ve tüketici ülkeleri bir araya getirerek bölgede referans gaz fiyatının belirlendiği gaz ticaret merkezi haline gelmeyi hedefleyen Türkiye, İstanbul Gaz Zirvesi’ne hazırlanıyor. Zirve, 14-15 Şubat’ta düzenlenecek.

Giriş: 06.02.2023 - 16:40
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


 

Gelişen ekonominin ihtiyacı olan enerjinin tedariki için potansiyel bütün alanlara yatırım yapan Türkiye, doğalgaz ticaret merkezi vizyonu için de adımlar atıyor. Doğalgaz sektöründe üretici ve tüketici ülkeleri bir araya getirerek bölgede referans gaz fiyatının belirlendiği gaz ticaret merkezi haline gelmek isteyen Türkiye, bu hedefe yönelik önemli bir etkinliğe hazırlanıyor. 

 

KÜRESEL ARZ GÜVENLİĞİ

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in verdiği bilgiye göre, 14-15 Şubat 2023 tarihlerinde İstanbul Gas Summit-İstanbul Gaz Zirvesi gerçekleştirilecek. Mottosu ‘Securing the Future Together (Geleceği Birlikte Güven Altına Almak)’ olarak belirlenen zirve hakkında Bakan Sönmez, şu detayları verdi: “Zirvede enerji bakanlarının yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarının, özel sektörün ve uluslararası enerji örgütlerinin üst düzey temsilcilerini ağırlayacağız. Zirvede, küresel gelişmelerin enerji sektörüne etkilerini, arz-talepteki değişimleri, fiyatlandırmaları ve küresel arz güvenliği konularını ele alacağız.”

 

YOĞUN ENERJİ DİPLOMASİSİ

 

Enerjide Türkiye Yüzyılı Zirvesi’nde konuşan Bakan Dönmez, gaz ticareti merkezi için uzun süredir yoğun bir enerji diplomasisi yürüttüklerini ve son 1 yılda Avrupa’dan Orta Asya ve Körfez’e kadar 15 ülkeyi ziyaret ettiklerini söyledi. Dönmez, bu kapsamda ilk adımın Bulgaristan ile atıldığına değinerek, “Bulgaristan ile 2035’e kadar sürecek yıllık yaklaşık 1.5 milyar metreküplük gaz tedarik anlaşması imzaladık. Bu kapasite Bulgaristan’ın yıllık gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 30’una denk geliyor. 13 yıllık sürede Bulgaristan’a toplam 20 milyar metreküplük bir gaz akışı olacak. Bulgaristan’ın yanı sıra Kuzey Makedonya, Romanya ve Moldova ile de benzer süreçleri yürütüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

 

UMMAN’LA GAZ ANLAŞMASI

 

Yeni yatırımlarla bölge ülkelerine çok kısa bir sürede 3 kata kadar doğalgaz tedarikinde artış potansiyeli bulunduğunu kaydeden Dönmez, şöyle devam etti: “Buradan ilk kez ilan edeceğim yeni bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Şu an BOTAŞ Genel Müdürümüz ve heyeti Umman’da. Umman ile yeni bir gaz alım anlaşması imzalıyoruz. Umman’dan yıllık 1.4 milyar metreküplük gaz tedarik edeceğiz ve anlaşmamız 10 yıl geçerli olacak. Daha sonra yine uygun şartlar oluşursa anlaşmayı uzatma imkanımız da söz konusu. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın gaz tedariki sıkıntısı çektiği bir dönemde Türkiye, gaz ticaret merkezi olmak için bütün adımları atıyor.”

 

2023 ÜRETİM YILI OLACAK

 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, twitter hesabından yaptığı paylaşımda, EPDK ve BOTAŞ’ın enerji fiyatlarında indirim açıklamalarını değerlendirdi. “İndirimlerin özellikle ihracatta rekabetçiliğimize olumlu etkisini göreceğiz. 2023 üretim yılı olacak” görüşünü paylaşan Avdagiç, “Sanayi elektriğinde beklenen yüzde 12, doğalgazda açıklanan yüzde 13.30 ila 17.22 indirimin, üretim ve istihdamda ekonomimize misliyle geri dönüşü olacak” yorumunda bulundu.

 

MARTTA BİR FİYAT İNDİRİMİ DAHA OLABİLİR

 

Sanayinin kullandığı doğalgaza yüzde 13 ila 16 indirim yapıldığını anımsatan Bakan Dönmez, “Serbest piyasadan elektrik alan büyük sanayi kuruluşlarımızın maliyetlerinde yüzde 15’e kadar bir düşüş olacak. Fiyatlarda düşüş seyrederse mart ayı içerisinde de bir indirim olabilir” dedi.

 

2030’LARDA YÜZDE 50’DEN FAZLASINI ÜRETECEĞİZ 

 

Bakan Dönmez, Sakarya Gaz Sahası’nda 3 yılda ikinci fazın tamamlanmasıyla 15-16 milyar metreküp üretime ulaşılacağını ve ülke ihtiyacının yüzde 25’inin karşılanabileceğini söyledi. Türkiye’nin yıllık gaz tüketiminin 55 ila 60 milyar metreküp olduğunu vurgulayan Dönmez, “2030’lu yıllarda doğalgazımızın yüzde 50’den fazlasının Türkiye’de üretilebilir olmasını hedefliyoruz. Yeni keşifler daha da devam ediyor. Tabii ki arzumuz tüm gazımızı kendi deniz ve topraklarımızdan çıkartabilir hale gelmek. Bunu biraz zaman gösterecek. Şu anda biz ihtiyacımızın yüzde 1’ini ancak üretebiliyoruz” diye konuştu.