istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Gayrimenkulde mağduriyete EİDS önlemi

Yetki belgesine sahip binlerce emlak işletmesini doğrudan ilgilendiren Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) ile taşınmaz ticaretinde haksız rekabetin önlenmesi hedefleniyor. EİDS sayesinde ayrıca konut sektöründe yaşanan mağduriyetler de önlenecek.

Giriş: 25.04.2025 - 10:21
Güncelleme: 25.04.2025 - 10:37
Gayrimenkulde mağduriyete EİDS önlemi

Yetki belgesine sahip binlerce emlak işletmesini doğrudan ilgilendiren Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin (EİDS) hayata geçirilmesi, konut sektöründe yıllardır şikayet edilen birçok konunun çözüme kavuşmasına katkı sağlayacak. Sektör mensuplarını sistemin uygulaması konusunda bilgilendirmek üzere İTO’da, ‘EİDS Uygulaması ve Sektöre Etkileri Çalışma Toplantısı’ başlıklı bir toplantı düzenlendi. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Akbal’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, Ticaret Bakanlığı Sektörel Ticaret ve Taşınır Rehni Daire Başkanı Erdem Karaman ile Ticaret Uzmanı Sevil Özakça da katıldı. Toplantının oturum başkanlığını ise İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan üstlendi.


BAŞARILI UYGULAMA

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Akbal, EİDS uygulamasının konut sektörü için çok önemli olduğunu belirterek, “Bu uygulama, özellikle otomotiv sektöründe gündeme geldi ve çok da başaralı oldu. Uygulama, aynı şekilde konut sektöründe de birçok sıkıntıyı ve mağduriyeti ortadan kaldıracak” dedi.


GÜVENİLİR VE ŞEFFAF

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan ise 5 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe giren taşınmaz ticareti hakkında yönetmeliğin bu alanda reform niteliği taşıdığını söyledi. Gürcan, şöyle devam etti: “Yönetmelik kapsamında emlak sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin mesleki nitelikleri net bir şekilde tanımlandı. Taşınmaz ticaretinde bulunan esnaf, sanatkar ve tacirlere belirli mesleki kriterler getirildi. Bakanlığımız tarafından verilen yetki belgeleriyle esnaf, tacir ve tüccarımız daha güvenilir ve şeffaf bir ortamda ticaret yapmaya başladı.”


KİMLİK DOĞRULAMA

Son zamanlarda özellikle emlakta yetkisi olmayan kişilerin ilan sitelerinde çok rahatlıkla ilan verdiklerine ve fiyatları yukarı veya aşağı taşıyarak piyasada spekülasyon oluşturduklarına dikkat çeken Gürcan, şunları söyledi: “Bu spekülatif hareketleri engellemek için Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ile Kimlik Doğrulama Uygulaması, 1 Kasım 2023 tarihinde devreye girdi. Uygulama, kiralık taşıma ilanları için 1 Ocak 2025 itibariyle, satılık işyeri ilanı için de 7 Nisan 2025 tarihi itibariyle zorunlu hale geldi. Bu ilanların yetki dağılması yapılmadan verilmemesini sağladık. Otomobilde de bu aşamayı başlattık. Böylece vatandaşımız e-devlet üzerinden taşınmazını ve otomobilini seçerek istediği emlakçıya veya oto galerisine ilan verme yetkisi veriyor.”


SEKTÖR İÇİN EN GÜÇLÜ YASAL DÜZENLEME

İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, 2018’de yürürlüğe giren taşınmaz ticareti yönetmeliğinin sektörde kayıt dışı ile tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi ve hizmet kalitesinin artması için yapılan en güçlü yasal düzenleme olduğunu söyledi. Akdoğan, “Daha önceki yıllarda bir yasal düzenlenme olmaması, kötü niyetli kişiler tarafından fırsat olarak görüldü. Bu durumu suistimal edip kendilerini emlakçı olarak tanıtan ve vatandaşlarımıza mağduriyet yaşatanlar yüzünden mesleğimizin saygınlığı zedelendi. Ticaret Bakanlığımız tarafından EİDS’nin hayata geçirilmesi; önce kimlik doğrulama, ardından ilan doğrulaması gibi uzun yıllardır şikayet ettiğimiz birçok konunun çözüme kavuşmasına katkı sağlayacak” dedi.