tatil-sepeti
tatil-sepeti

Gayrimenkulde gündem yetki

Yurt genelinde odalara kayıtlı 65 bin emlak işletmesinin bulunduğu ve bunların henüz 45 bininin yetki belgesi aldığı belirtiliyor. Gayrimenkul danışmanları ise yetki belgesiz çalışmanın önlenmesini bekliyor.

Giriş: 23.01.2023 - 13:38
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ADEM ORHUN 

 

Pandemiden sonra yoğun ilgi gören gayrimenkul, göç ve konut fiyatlarındaki artışın etkisiyle sık sık gündeme geliyor. Emlakçılık faaliyetlerine yönelik mevzuat değişiklikleri de sektörü yakından ilgilendiriyor. Sektör mensuplarının gündeminde ise yetkisiz çalışanlar, bilgiye erişim ve haksız rekabet var. Bu konular sektörde yaşanan birçok mağduriyetin de kaynağını oluşturuyor.

 

Sektördeki son durum ve gelecekle ilgili stratejiler, İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi’nin düzenlediği toplantıda masaya yatırıldı. Cemile Sultan Korusu’ndaki sektör buluşmasına, yaklaşık 300 firma sahibi ve gayrimenkul danışmanı katıldı. En önemli sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getiren sektör mensupları, ayrıca temsilcileri olan komite üyelerinden beklentilerini muhataplarına doğrudan iletme imkanı buldu. 

 

Toplantıda şu başlıklar öne çıktı: 

 

* Hizmet bedeli

 

* Yetkisiz aracılık faaliyetleri

 

* Resmi kurumlardan bilgiye erişim

 

* Vergi oranının düşürülmesi 

 

* Kayıt dışı ile mücadele

 

* Denetimlerin artırılması

 

* İlan portallarının tekel etkisinin engellenmesi

 

* Yetkilendirme sözleşmelerinden alınan damga vergisi 

 

* MLS kullanımıyla ilgili talepler

 

* Müteahhitlerin sektöre rakip olmaması

 

ORTAK AKIL

 

Katılımcılardan masa masa görüş ve önerilerin alındığı toplantıda, Komite Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Hakan Akdoğan, sektörün ortak akıl ve kollektif çalışma anlayışıyla gelişmesi için çalışacaklarını ifade etti. Toplantıda, yurt genelinde odalara kayıtlı 65 bin emlak işletmesi bulunduğu ve bunların henüz 45 bininin yetki belgesi aldığı belirtildi. Sektör temsilcileri, “Yetki belgesi almamış olanlar ve kayıt dışı çalışanlar nedeniyle haksız rekabet yaşanıyor ve sık sık vatandaşların mağduriyet yaşadığı işlemlere şahit oluyoruz” dedi.

 

BELEDİYE DENETİMİ

 

Ayrıca emlak işletmelerinin denetimlerine dikkat çeken sektör temsilcileri, şunları kaydetti: “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, belediyelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermeyle ilgili denetimleri konusu var. Bu denetimler ikinci kez ertelenerek 1 Temmuz 2023’e bırakıldı. Bunların ertelenmemesi için de dilekçe verdik.”

 

PAYLAŞIM ÇAĞRISI

 

Toplantıda dile getirilen başka bir konu da portföy paylaşımı oldu. Sektör temsilcileri, Çoklu Liste Hizmeti (MLS) sistemi sayesinde herkesin kazanacağını, hem hızlı satış olacağını hem de vatandaşın bekleme süresinin azalacağını belirtti. Emlak danışmanlarının diğer emlak işletmeleriyle bilgi paylaşımının genel satışların önemli bir bölümünü oluşturduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, gayrimenkul danışmanlarını ve işletmeleri bu konuda paylaşımcı ve işbirliğine yakın olmaya davet etti. 

 

TÜKETİCİ DE EĞİTİLMELİ

 

Sektör mensuplarının fikir birliğine vardığı konulardan biri de tüketicinin eğitilmesiydi. Sektör temsilcileri, bu amaçla kamu spotu hazırlamak istediklerini kaydetti. İTO’nun geçen yıl hizmete açtığı Stratejik Araştırmalar Merkezi’ni (İTOSAM) hatırlatan sektör temsilcileri, bu merkezin de sektöre yönelik raporlar konusunda faydalı olabileceği görüşünü dile getirdi.

 

ARABULUCU VEYA TAHKİMDEN FAYDALANIN 

 

Emlakçılık ve danışmanlık faaliyetlerinde yaşanan uyuşmazlıkların, alım-satım sözleşmeleri kapsamındaki problemlerin mahkemelerde yıllarca kalmaması için ‘arabuluculuk veya tahkim’ yönteminin kullanılabileceği bildirildi. 

 

Sektör temsilcileri, “İstanbul Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nin (İTOTAM) tahkim veya arabuluculuk hizmetinden faydalanmak mümkün. Siz de sözleşmelerinize ‘uyuşmazlık durumunda İTOTAM yetkilidir’ diye yazarsanız, kısa sürede ve düşük maliyetlerle birçok sorunu çözebilirsiniz” görüşünü dile getirdi.