İstanbul Ticaret Odası İnşaat ve Gayrimenkul İhtisas Komitesi’nin kurduğu komisyon, bir toplantı düzenledi. Komisyon, inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin teknik ve ticari sınırlarının çizilmesi, mevzuatın buna göre düzenlenebilmesi için çalışıyor. Böylece ara alıcılar, sektörün realitelerine göre karar alıp düzenleme yapabilecek.

UZMANLAR KATILDI

Komisyon Başkanı İTO Meclis Üyesi Ahmet Çelik yönetiminde yapılan toplantıya TÜİK İstanbul Bölge Müdürlüğü, Merkez Koordinatör Grup Sorumlusu Merih Özçoban; TÜİK İstanbul Bölge Müdürlüğü, Merkez Koordinatörlüğü, Kısa Dönemli İş İstatistikleri Takım Sorumlusu Evrim Doğukaya Tozanlı; İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vahit Ferhan Benli katıldı.

SEKTÖRÜN SORUNLARI

Toplantıda, TÜİK yetkililerine şu sorunlar aktarıldı: Gayrimenkul geliştirme sektörü doğru veri üretemiyor. Son üç yılda konut satışları düşüş eğrisine girmesine rağmen, inşaat sektörü verilerinin bütüncül bir yaklaşımla ele alınması ve sektör ayrımlarına girilmemesi sebebi ile istatistikler yanıltıcı çıkıyor. Sektörün payı GSYİH’da doğru olarak görülmüyor. TÜİK konut satış istatistiklerini tapu idarelerinden alıyor. Bugün satılan evlerin tapuları üç yıl sonra verildiği için tapular gerçeği yansıtmıyor. Örneğin gayrimenkulde en verimli geçen 2012–2013 yıllarının satış verileri, tapular üç yıl sonra verildiği için 2016’ya yansıdı. Sektörün daralmasına rağmen 2016 rekor bir yıl gibi değerlendirildi. Satışlar tapudan önce noterden sözleşme yapılarak kayıt altına alındığı için satış verilerinin güncel olarak noterlerden alınması daha gerçekçi sonuçlar ortaya çıkarır.

İSTATİSTİKLER DÜZENLENMELİ

İnşaat sektörü; istatistiki verilerin doğru düzenlenebilmesi için inşaat işleri ile gayrimenkul geliştirme yatırımlarının birbirinden ayrılmasını istiyor. Böylelikle gayrimenkul geliştirme yatırımlarının Türkiye’deki gerçek durumu veri olarak ortaya konulabilecek ve sektörün sorun ve sıkıntıları ilgili kamu kurum ve kuruluşları nezdinde çok daha sağlıklı bir şekilde ortaya konulabilecek. Verilerin doğru ortaya konulması neticesinde karar alıcıların sektörün realiteleri doğrultusunda düzenlemeler yapmasının önü açılacak. İnşaat işlerinin kapsamına; havaalanı inşaatları, baraj inşaatları, enerji yatırımları, taahhüt işleri, köprüler, belediyelerin park bahçe gibi yatırımları, yol ve kavşak inşaatları giriyor. Gayrimenkul geliştirme yatırımlarının kapsamında da konut, ofis, ticari yerleşkeler, işyerleri ve alışveriş merkezleri gibi inşaatlar yer alıyor.

24 Mayıs 2017 Çarşamba

Etiketler : Sektörel