HABER: ADEM ORHUN

Gayrimenkul ticaretini ve bu alanda faaliyet gösterenlerin özellikleriyle yükümlülüklerini belirleyen yeni düzenleme için son toplantılar yapıldı. Emlakçılık faaliyetiyle ilgili yönetmeliğin metni geçtiğimiz hafta imzaya sunuldu. İstanbul Ticaret Odası Emlak Müşavirleri Meslek Komitesi’nin çabalarının ön ayak olduğu yeni düzenleme ile getirilen değişiklikler, İTO’da canlı yayınlanan sunumla ülke çapındaki sektör mensuplarına anlatıldı.

GİRİŞİMLER SONUÇ VERDİ

Emlak Müşavirleri Meslek Komitesi’nin sektör toplantısının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç, “Emlakçıları yakından ilgilendiren bu düzenleme sektöre çeki düzen getirecek. Komitemizin bu konudaki yoğun girişimleri ardından nihayet bir netice elde edildi. Hayırlı olsun” dedi.

YABANCILARA REHBER

Konuşmasında, yabancıların mülk edinmesi için de rehberliğe ihtiyaç olduğunu kaydeden Köç, şunları söyledi: “İTO bünyesinde yabancıların taşınmaz edinim rehberi geliştirilmesi için bir proje başlatıldı. Bu amaçla 6 dilde yayımlanacak bir rehber, farklı yatırımcılara ülkemizin cazibesini anlatırken; gayrimenkul alımından vatandaşlık işlemlerine kadar bütün konularda aydınlatıcı bilgi verecek.” Köç, ayrıca emlak müşavirleri için yabancıya gayrimenkul satışı özelinde, pazarlama uzmanlığı eğitimi vermek ve sertifikalandırma başlatmak için İstanbul Ticaret Üniversitesi ile bir çalışma yapıldığı bilgisini de paylaştı.

YENİ HÜKÜMLER

İTO Emlak Müşavirleri Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi İbrahim Bozan’ın yönettiği etkinlikte, Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Hakan Özelmacıklı Resmi Gazete’de yayımlanması için imzaya sunulan yönetmelikle birlikte gelen yeni hükümleri ve yapılan değişiklikleri anlattı.

HER ÇALIŞANA YETKİ BELGESİ

Özelmacıklı, Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik başlıklı sunumunda şu bilgileri paylaştı: “Eskiden yetki belgesi sadece işletmeye veriliyordu. Şimdi işletmeye verilen yetki belgesi dışında aynı zamanda işletmede vergi levhasıyla çalışan işletmelere de yetki belgesi verilecek. Yetki belgesinde 5 yıl süre sınırı olmayacak. Yeni şubeler açılırsa, oralar için de yetki belgesi almak gerekecek. Bir işletme altında da sözleşmeli çalışan işletmeler olursa onlarda yetki belgesi aranacak. Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan (MYK) belge alınacak.”

Sunumda verilen bilgiye göre, yönetmelik, yetki belgesi almak için yeni şartlar getirirken, 5 Haziran 2018’den önce faaliyette bulunanlar için eğitim ve belgelendirmede belli muafiyetler tanınacak.

Yönetmeliğin ayrıntılarını anlattılar

İTO Emlak Müşavirleri Meslek Komitesi Başkanı İbrahim Bozan, taşınmaz ticareti yönetmeliğiyle ilgili sunumun ardından İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok şehirden gelen belli başlı soruları cevaplandırdı. Bozan, merak edilen konular hakkında şu bilgileri verdi:

Soru: Müteahhitler veya mal sahipleri, kendilerine ait taşınmazları satabilir mi?

Cevap: Evet. Mülkiyet hukuku açısından mal sahipleri için kendi mallarını kendilerinin satmalarında bir sınırlama yok. Müteahhitler için de kendi mallarını satarken yetki belgesi şartı aranmayacak.

ODA KAYDI

Soru: 5 Haziran 2018’den önce vergi levhası olan, ancak Oda kaydı olmayan işletmelere muafiyet var mı?

Cevap: Bu durumdaki işletmeler 2021 Mart ayı sonuna kadar ‘Yetki Belgesi’ başvurusu yapmaları halinde muafiyetlerden faydalanarak yetki belgesi alabilecek.

KURS BİTİRME

Soru: Özel öğretim kurumlarından 5 Haziran 2018’den önce alınmış kurs bitirme belgeleri geçerli mi?

Cevap: Evet. 5 Haziran 2018’den önce vergi açılışı veya Oda kaydı olan işletmeler için bu belgeler geçerli sayılacak. Bu kişilerden 100 saatlik mesleki eğitim ve MYK belgesi aranmayacak.

ÇALIŞANLAR

Soru: Bir işletmede vergi levhalı çalışan kişinin Oda’ya kayıtlı olması gerekecek mi?

Cevap: Evet. Bu kişiler de ‘sözleşmeli işletme’ kapsamında vergi levhası yanında Oda’ya da kayıtlı olmalı. Bu kayıtlardaki işletme adresleri aynı olmalı.

Soru: İşletmeler, yanlarında çalışan emlak danışmanlarını ve sözleşmeli işletmelerini TTBS’ye ne zaman aktaracak?

Cevap: 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren 2 ay içinde bu bildirimlerin yapılması gerekecek. Sonrasında da personel veya sözleşmeli işletmeler değişirse bildirilmesi gerekecek.

YENİ KURULUŞ

Soru: Yeni şube açılışında, kazanılmış muafiyetten yararlanmak mümkün mü?

Cevap: Mevcut yerin dışında yeni bir yer açılışında, yeni yönetmelikteki tüm şartlar aranacak.

Soru: Mesleğe yeni başlayacak kişiler için hangi şartlar geldi?

Cevap: 5 Haziran 2018’den sonra yetki belgesine başvuran/başvuracak kişiler için eğitim, MYK belgesi, lise diploması ve staj şartı istenecek.

YETKİLİLERİN DURUMU

Soru: İTO’ya üye tüzel kişilerin sadece bir yetkili MYK belgesi alması yeterli olacak mı?

Cevap: Yetki belgesi verilirken, biri yeterli olacak. Ancak şirketin diğer çalışanları da emlak pazarlama faaliyeti çerçevesinde iş ve işlem yapıyorsa, onların da MYK Seviye 5 belgesine sahip olması gerekecek. Aksi halde idari yaptırım uygulanacak.

TTBS GÜNCELLENİYOR

Soru: Yetki belgesi yenileme başvuruları hangi durumlarda yapılacak?

Cevap: Yetki belgesindeki herhangi bir bilgi değişirse başvuru gerekli. İşletmenin adı, unvanı, yetkilinin adı veya soyadı, işyeri adresi değişirse, yenileme başvurusu gerekli. Yenileme başvurusu Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS, http://ttbs.gtb.gov.tr) üzerinden online yapılacak. Sistem halen güncelleniyor.

Soru: Yetki belgesi yenileme başvurumu henüz yapmadım veya sistemden yapamıyorum. Ne yapmam lazım?

Cevap: TTBS üzerinde güncellenecek yeni modüller sisteme henüz yansımadı. Bunu hep beraber takip edeceğiz. Sonra verilecek 10 günlük süre içinde yenileme işlemi yapacağız.

İHBAR MEKANİZMASI

Soru: Örneğin Balıkesir’de yetki belgesiyle işletme sahibi olan kişi, İstanbul’da da aynı adla işletme açarsa ne olacak?

Cevap: Yeni bir yer açıyormuş gibi belgesini alacak. Türkiye’de 20 yer açıyorsa 20 yer için ayrı belgesi olacak.

Soru: Semtimizde yetki belgesi olmadan veya yönetmeliğe uymadan faaliyet gösterenler var, ne yapacağız?

Cevap: İhbar yükümlülüğünü yerine getirerek sektörü böylelerinden arındıracağız.

YETKİ BELGESİ İÇİN ARANAN ŞARTLAR

* Meslek odasına kayıt

* Vergi mükellefiyeti

* Sicilde iştigal konuları arasında taşınmaz ticareti faaliyetiyle ilgili NACE kodlarına sahip olmak

* Sayılan çeşitli suçlardan hüküm giymemiş olmak

* 5 yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası almamış olmak

* En az lise mezunu olmak

* Taşınmaz ticaretiyle ilgili en az 100 saatlik eğitimde başarılı olmak

* MYK’dan ‘Sorumlu Emlak Danışmanı’ belgesine sahip olmak

* Başvurudan önce 12 ay (ortaöğretim mezunları için) veya 6 ay (daha üst tahsil) emlak danışmanlığı veya sorumlu emlak danışmanlığı yapmış olmak

ÜCRETLENDİRME NASIL OLACAK?

Sektör mensuplarının gayrimenkul alım/satımında, “Araştırmalar da dahil olmak üzere farklı hizmetler verilerek, daha fazla ücret alınması mümkün mü?” şeklindeki sorusuna şu cevap verildi: “Sonucu alım/satım olan veya tapu sicilinde tescilli akde dayalı bir ayni hakkın devri/tesisi veya benzeri gibi bir işlemle ilgili hizmetlerden ek ücret alınmayacak. Alım satımda toplam yüzde 4 sınırı aşılamayacak. Ayrı ayrı yetkilendirme yapılsa bile ayrı ayrı ücretlendirme yapılamayacak. Alınacak toplam ücrette üst sınır yüzde 4. Alıcıdan yüzde 2 ve satıcıdan yüzde 2 olabilir. Alıcıdan yüzde 3 alınabilir, fakat o zaman satıcıdan yüzde 1 alınmalı. Benzer şekilde satıcıdan yüzde 4 alınır, o halde alıcıdan hiç ücret alınmaz. Bakanlıktan gelen bildirimlerde bu hususun sıkı bir şekilde denetleneceği ve yaptırım uygulanacağı vurgulandı.”

06 Ekim 2020 Salı

Etiketler : Sektörel