Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: CEYHUN KUBURLU
Teknolojideki değişim hayatımızı hızla etkilemeye devam ederken, her ülkeden de farklı unicorn’ların çıkmasını sağlıyor. Dünyada her gün yeni bir startup kuruluyor. Bunların çoğu kimse duymadan kapanırken, bir kısmı da hızla zirveye çıkıyor. Son dönemde startup’lar için öne çıkan bir sektör var. O da giyim sektörü. Bu alanda hem üreticilerin satışı artıyor hem de yeni markaların çıkması kolaylaşıyor. Ancak yeni ürünlerle birlikte evlerimizdeki kıyafetlerin sayısı da artıyor. İşte bunu gören Litvanyalı girişimciler, 13 yıl önce çok farklı bir çalışmaya imza attı. İkinci el kıyafetlerin satışı için geliştirdikleri Vinted uygulaması, son yıllarda adeta patlama yaptı. İki girişimcinin kurduğu şirket, bugün 4.5 milyar dolarlık değere ulaşmayı başardı.
LİTVANYA’NIN İLK UNICORN’U
Vinted, 2008 yılında Milda Mitkute ve Justas Janauskas tarafından kuruldu. Bu iki genç girişimci, evlerini taşırken kullanmadıkları onlarca kıyafet olduğunu fark etti. Gardıroplarını boşaltmak için de akıllarına gelen ilk şeyi yapma kararı aldılar. Vinted, taşınmadan önce gardıroplarının temizlenmesine yardımcı bir yöntem olabileceği düşünülerek kuruldu ve o zamandan beri hızla büyüdü.
2016 yılında 1 milyar dolarlık değeri geçtiğinde ise Litvanya’nın ilk unicorn’u olmayı başardı.
SOSYAL BOYUT KAZANDIRDILAR
Şirket, ilk kurulduğu yıllarda tekstil sektöründeki aşırı tüketimin önüne geçerek sosyal bir boyut da kazandı. Litvanyalı girişimciler, kuruluş yıllarındaki hedeflerini, “Moda endüstrisindeki aşırı üretimin birçok soruna sebep olduğunu biliyoruz.
Bu sorunun tamamını ortadan kaldıramayacağımızı bilsek de, tüketici eğilimlerini düzeltmeye çaba harcıyoruz. İkinci el kıyafet ve ev eşyalarının insanların alışveriş yaparken ilk tercihleri olmasına odaklanıyoruz” diyerek açıkladı.
FİNANSAL SIKINTILAR AŞILDI
Ne yazık ki, hızlı büyümenin bir bedeli de oldu. Şirket, 2016’da bazı finansal sıkıntılarla boğuştu ve işlerini yavaşlatmak zorunda kaldı. Şirket CEO’su Thomas Plantenga, “Kullanıcıların kıyafetlerini listeleme maliyetlerini düşürmek adına iş modelini 2016’da değiştirdik” diyerek, bunun büyüme yörüngelerinde çarpıcı bir değişiklik oluşturduğunu da belirtti. Plantenga, “Yeni ürünlere sahip olmadığımızdan emin olmak istiyoruz. Müşterilerimizin yüzde 75’i hayatlarında hiç ikinci el kıyafet alıp satmamış. Durum artık böyle değil” açıklamasında bulundu.
40 MİLYON KAYITLI KULLANICI
Avrupa’da 10’dan fazla pazarda hizmet veren şirket, şu anda 200 milyon ürüne, 40 milyondan fazla kayıtlı kullanıcıya ve 500 çalışana sahip. ABD’ye yayılma stratejisi de izleyen fakat çok başarılı sonuçlar alamayan Vinted, o pazarda Ebay, Offerup, Letgo, Poshmark gibi şirketlerin varlığından kaynaklanan rekabetin farkında. Buna rağmen Avrupa’daki büyümesi, yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor.
600 MİLYON DOLAR YATIRIM ALDI
Şirket, bugüne kadar toplam 600 milyon dolara yakın yatırım aldı. Son büyük yatırımını ise mayıs ayında tamamladı. Bugün şirketin değerinin 4.5 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Bu da ikinci el kıyafet pazarının önümüzdeki yıllarda yeni markalar ve girişimlerle daha da büyüyeceğine işaret ediyor.
03 Ağustos 2021 Salı
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe