tatil-sepeti

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Batı Afrika’nın model ülkesi olma konumunu güçlendiren Gana, ekonomik gelişimini de artırıyor. Milli geliri, 2020 yılı itibarıyla 68.4 milyar dolar olan Gana’nın 2021 yılındaki milli gelirinin ise 74.3 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Türkiye ile Gana arasındaki ticari ilişkilere bakıldığında, 2019 yılında 470 milyon dolar olan dış ticaret hacmi, 2020 yılında 772 milyon dolara yükselmiş. Türkiye, 2020 yılında Gana’ya 478 milyon dolarlık ihracat yaparken, 294 milyon dolarlık da ithalat gerçekleştirmiş. Türkiye’nin Gana’ya ihracatında başı çeken ürün gruplarında ise çimento, demir ve çelik, hububat, un, elektrikli makina ve cihazlar, makinalar ve mekanik cihazlar ile motorlu kara taşıtları yer alıyor.

İTO’DAN B2B

Türkiye’nin ihracat pazarlarını geliştirme çalışmalarına Afrika özelinde de katkıda bulunmaya devam eden İstanbul Ticaret Odası, Gana Cumhuriyeti’nden gelen iş insanları heyeti ile B2B organizasyonu gerçekleştirdi. Etkinliğin açılış konuşmalarını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş ile Gana CAL Bankası Temsilcisi Peter Fordjor yaptı. Etkinliğe İTO Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Tokel de katıldı. B2B etkinliğine ilaç, inşaat, enerji, gayrimenkul, telekomünikasyon, otomotiv, tekstil, taze meyve tedarikçiliği gibi sektörlerden çok sayıda iş insanı iştirak etti.

POTANSİYEL YÜKSEK

Açılış konuşmasında, Oda’nın 139 yıllık geleneğiyle ekonomik entegrasyon ve iş yapma ortamını iyileştirmek için yaptığı çalışmaları ticari diplomasiyle de buluşturduğuna dikkat çeken İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş, şöyle konuştu: “Gana Cumhuriyeti, 31 milyon nüfusuyla Batı Afrika’nın en önemli merkezleri arasında yer alıyor ve ihracatımız içinde kapasitesi yüksek bir ülke. Yalnızca kendi nüfusuyla değil, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu, yani ECOWAS üyesi olmasıyla 350 milyonluk bir nüfusa erişim imkânı var. Ülkemiz son yıllarda Afrika ile olan ilişkilerini her alanda daha da derinleştirmek adına önemli adımlar atıyor. Sizlerin büyük bir heyetle ziyareti gösteriyor ki, ülkemizin bu adımları karşılık buluyor. Bu ilişkilerin bundan sonra da artarak devam edeceği kanaatindeyiz. İTO olarak bizler de her zaman Gana ile işbirliği yapmaya devam edeceğiz.”

KOBİ AĞIRLIKLI

Konuşmasının başında dünya çapında güç olmanın yolunun Afrika’dan geçtiğinin altını çizen Gana CAL Bankası Temsilcisi Peter Fordjor, şunları söyledi: “Batı Afrika ülkelerinde KOBİ’lerin Gayrisafi Milli Hasıla’ya katkısı yüzde 70 seviyesine kadar çıkıyor. KOBİ’ler Batı Afrika’da da ekonominin çok büyük bir parçası. Gana olarak bu yüzden KOBİ’leri desteklemenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Korona salgını gibi zor bir süreçte KOBİ’leri özellikle desteklememiz gerekiyor. İşbirliği için neden Türkiye’yi seçtik? Ülkelerimizin ticaretinde çok önemli bir artış var. Biz de böyle bir platform oluşturarak Gana’daki iş liderlerimizi Türkiye’deki potansiyel ortaklarıyla bir araya getirmeye çalıştık. Şirketlerin ekonomilere değer yaratabilmesini istiyoruz. Bu gaye ile iki ülke için de daha faydalı olabilecek ilişkiler kurmak istiyoruz. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin kısa sürede 1 milyar dolarlık eşik değeri aşabileceğini düşünüyoruz.”

01 Kasım 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem