Salı, 05 Kasım, 2024
Pandemi sonrası turizm sektörü yeniden yapılanırken kültür turizminde de yeni açılımlar devreye giriyor. Karaköy-Taksim hattındaki yeni düzenlemeler de bunlardan biri… Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geliştirilen, ‘Beyoğlu Kültür Yolu Projesi’ ile hem Beyoğlu’na hem de İstanbul’a değer katmak amaçlanıyor. Proje kapsamında Karaköy’de yapımı devam eden Galataport’tan Atatürk Kültür Merkezi’ne uzanan hat üzerinde yeni kültür noktaları oluşturuluyor.
YENİ ÇEKİM MERKEZİ
Kültür Yolu Projesi’nin Galataport ile başladığını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, hem yerli hem yabancı turist profilini çeken bu cazibe noktasının bir zamanlar İstanbul’un en popüler merkezlerinden biri olan Beyoğlu’na aktarılması amacıyla fikri hayata geçirdiklerini anlattı.
GALATA KULESİ 15 EYLÜL’DE AÇILIYOR
Proje kapsamında Galataport’taki cazibe alanının aslında bir Ceneviz yangın kulesi olan Galata Kulesi’yle birleştirildiği bilgisini paylaşan Ersoy, şunları kaydetti: “Galata Kulesi’ne, İstanbul’un cazibe noktalarına, kültür ve arkeolojik değerlerine çok güzel bir şekilde hakim olduğunuz noktalardan biri. Galata Kulesi’nde de projeyi tamamladık. Haziran sonuna kadar restorasyon ihalesini tamamlıyoruz. 15 Eylül’de Galata Kulesi’ni hizmete alacağız. Galata Kulesi’nin içeriğini değiştiriyoruz. Sadece bir kule olmayacak, içinde kafeterya, restoran, mutfaklar, çalışma ofisleri bulunuyor. Galata Kulesi’nin özüyle bağdaşmayan bütün bu aktivite alanlarını dışarıya çıkarıyoruz. Galata Kulesi’nden gözlemlediğiniz bütün o cazibe noktalarının içeride bütün detaylarını göreceğiniz, teknolojinin çok iyi kullanıldığı, dijitalin ağırlıklı kullanıldığı bir müze haline getireceğiz.”
İLK SİNEMA MÜZESİ
Bakan Ersoy, “Tünel Meydanı zaten çok güzel bir şekilde düzenlenmişti. Narmanlı İş Merkezi de güzel bir aktivite alanı haline geldi, çok güzel restore edildi. Atlas Pasajı ve Sinemasıyla ilgili çok yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Pandemi sebebiyle biraz gecikmelerimiz oldu ama eylül sonuna kadar buradaki renovasyon çalışmamızı bitiriyoruz. Türkiye’nin ilk sinema müzesini eylül ayı itibariyle hizmete açıyoruz” ifadesini kullandı.
MEHMET AKİF MÜZE EVİ
Beyoğlu Kültür Yolu Projesi güzergahında yer alan Casa Garibaldi binası ve Emek Sineması gibi mekanlarda devam eden çalışmalara değinen Ersoy, “Mısır Apartmanı’nı, çok değerli şairimiz, İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un son dönemini geçirdiği ve vefat ettiği daireyi, Mehmet Akif Ersoy Müze Evi haline getiriyoruz. İnşallah 27 Aralık’ta vefat ettiği günde açılışını gerçekleştireceğiz. Fransız Kültür Merkezi ve sonrasında Taksim Camisi, Vakıflar Genel Müdürlüğümüz tarafından çok değerli bir bağışçımız tarafından gerçekleştiriliyor. Orası sadece bir cami değil, arkasında çok güzel bir kültür merkezi, özellikle İslam eserlerinin de sergilendiği bir kültür merkezi haline gelecek” diye konuştu.
SON DURAK AKM
Atatürk Kültür Merkezi’nin inşaatına da hızlı bir şekilde devam edildiğini aktaran Bakan Ersoy, şöyle devam etti: “Kaba inşaatı tamamlandı. Şimdi hızla iç yapılanması gerçekleştiriliyor. Pandemi ve sokağa çıkma kısıtlamaları sebebiyle bazı gecikmeler olsa da hedefimiz yılsonuna inşaatı tamamlamak. Projede çok yoğun bir şekilde özel izinler de alınarak çalışıldı. Atatürk Kültür Merkezi sadece bir kültür merkezi değil, içerisinde 2 salon var. 2 bin 100 kişilik opera bale salonu çok amaçlı kullanılabilecek.
Aynı zamanda güzel sanatlar bölümümüz tarafından kullanılacak çok amaçlı 800 kişilik bir salon daha var. Orada bir de kültür sokağı oluşturduk. Projede bazı düzenlemeler yaptık. Yani Beyoğlu Kültür Yolu Projesi Galataport’tan başlayarak Atatürk Kültür Merkezi’nin kültür sokağında son bulacak. İçinde müzesi, galerileri, kütüphanesi ve kafelerin, restoranların olduğu 24 saat yaşayacak bir kültür sokağı haline getiriyoruz ve projeyi tamamlıyoruz.”
TARIK ZAFER TUNAYA KÜLTÜR MERKEZİ YENİLENDİ
İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, kültür yolu güzergahının İstanbul’un hem yakın hem uzak tarihinde bir kültür havzası ve seçkin bir kültür iklimi olarak ortaya çıktığını söyledi. Kültür yolunun önemli duruklarından Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi de yenilenerek hizmete açıldı. 35 gün süren hızlı restorasyonla tamamlanan merkezde tiyatro, sinema ve sergi salonları var. Merkezin açılışa özel ilk etkinliği de Devrim Erbil’in İstanbul temalı resim sergisi oldu.
Açılışa katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, eşi Pervin Ersoy ve beraberindekiler Devrim Erbil’in İstanbul temalı resim sergisini gezdi.
Açılışa iştirak eden İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay ise “Güzergâh boyunca çok sayıda kültür kurumu bu projeyi cazip kılacak” değerlendirmesini yaptı ve bir de öneri getirdi: “Beyoğlu Kültür Yolu projesini Dolmabahçe Sarayı’na bağlamak lazım. Oradan Galataport’a dönerek 360 derecelik bir tur tamamlanmış olur.”
15 Haziran 2020 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı