Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Güney Kore ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA), dokuzuncu yılına girerken, ikili ticarette yeni fırsatlar iş dünyasını bekliyor. İki ülke arasında 2013’te 6.5 milyar dolar olan ticaret hacmi 2020’de 6.8 milyar dolar oldu. STA ile Türkiye menşeli birçok malın bu ülkeye ihracatında sıfır gümrük vergisi uygulanmasına rağmen; ticaret dengesi ithalat yönünde gelişti. Ticaret açığının 4.6 milyar dolar olduğunu belirten Türkiye’nin Seul Ticaret Müşaviri Ayşe Ferdağ Tekin, ticari ilişkilerde yeni adımlara ihtiyaç olduğunu ifade etti.
ÇOĞU ARA MALI
Güney Kore’den ithal edilen ürünlerin çoğunun ara malı olduğuna dikkat çeken Tekin, 2020’de Güney Kore’den ithal edilen ilk 20 ürünün, bu ülkeden yapılan ithalatın yüzde 40.9’unu oluşturduğunu söyledi. Tekin, Güney Kore’den ithalat verilerinin genel ithalat verileriyle gösterdiği benzerliğin, Türkiye’nin üretimde ara malı bağımlılığını teyid ettiğini kaydetti. Tekin, “Tedarik güvenliği ve dolayısıyla ihracatımız ve dünya pazarlarındaki rekabetçiliğimiz açısından tehdit oluşturmaktadır” diye konuştu.
Demir-çelik, 300213 GTP’li kan ürünü, kimyasal, otomotiv ve yedek parça, tekstil alanlarında önde gelen ürünlere dikkat çeken Tekin şu bilgileri paylaştı: “Güney Kore bahse konu ürünlerin dünyadan ithalatında tedarikçi ülkeler arasında ilk sıralarda. Bunda, STA sonrası gümrük vergilerinin sanayi ürünlerinde karşılıklı olarak kaldırılması etkili oldu. Güney Kore, güçlü üretim altyapısıyla bu ürünlerde üçüncü ülkelere karşı rekabet avantajı elde etti.
PETRO-KİMYA
İç üretim sektörün taleplerini karşılayamadığı için Güney Kore’nin gelişmiş petro-kimya sanayinde faaliyet gösteren firmalardan ithalat yapılıyor. Gerek yerli yatırımların artırılması gerekse Güney Koreli ve diğer ülkelerdeki firmaların yatırımlarının ülkemize çekilmesi suretiyle sektörün ara malı ihtiyaçlarının karşılanması, tedarik güvenliği ve katma değerli ürün ihracatımızın artırılmasında oldukça önemli.
BİO-TEKNOLOJİ VE İLAÇ
Güney Kore’nin ilaç, bio-teknoloji ve tıbbi cihazlar sanayii dikkate alındığında, iki ülke arasında gerek eğitim gerekse sektörel işbirliği alanlarının oldukça geniş olduğu dikkat çekiyor. Bu sektörlerde oluşturulan katma değer ve bu sektörlerin önümüzdeki dönemde öneminin daha da artacağı göz önünde bulundurulduğunda mezkur alanlarda ikili işbirliği imkânları artırılmalı.”
OTOMOTİV SANAYİSİ
Ticaret Müşaviri Tekin, otomotiv ve yedek parça ithalatıyla ilgili olarak da şunları söyledi: “Firmalarımızla otomotiv ve yan sanayinde Güney Koreli ve diğer ülkelerden yatırımların ve ortaklıkların ülkemize çekilmesi için çalışmaların artırılmasında fayda var. Ayrıca Güney Koreli ve küresel otomotiv firmalarının son dönemde çalışmalarını batarya ve hidrojen ile çalışan elektrikli otomotiv ihracatına yoğunlaştırdığı görülüyor. Güney Koreli otomobil firmalarıyla elektrikli araç ve araç yazılımı konusunda işbirliği faaliyetlerinin yoğunlaştırılması oldukça önemlidir.”
REKABETÇİLİĞİ ETKİLİYOR
Tekin, Güney Kore’den ithalat verilerinin genel ithalat verileriyle gösterdiği benzerliğin, Türkiye’nin üretimde ara malı bağımlılığını teyid eder nitelikte olduğunu kaydetti. Tekin, bu durumun, tedarik güvenliği ve dolayısıyla Türkiye’nin ihracatı ve dünya pazarlarındaki rekabetçiliği açısından tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. Ticaret Müşaviri Tekin bu riske karşı önerisini de şöyle dile getirdi “Gerek yerli yatırımların artırılması gerekse Koreli ve diğer ülkelerdeki firmaların yatırımlarının Türkiye’ye çekilmesi suretiyle sektörün ara malı ihtiyaçlarının karşılanması mümkündür. Böylece tedarik güvenliği ve katma değerli ürün ihracatımız artırılabilir.”
AB KALİTESİNDE ÜRÜN İHRACATI POTANSİYELİ
Seul Ticaret Müşaviri Ayşe Ferdağ Tekin, Avrupa Birliği kalite altyapısına uygun üretilen Türk ürünlerinin, ikili ticaret dengesine olumlu katkı sağlamakla kalmayıp, Koreli tüketicilerin refahı ve ürün çeşitliğini de artıracağını kaydetti. Tekin, ”Ülkemizin, gerek tarım gerekse sanayi ürünlerinde Güney Kore’ye önemli bir ihracat potansiyeli bulunuyor” dedi.
GLOBAL VERİLERLE PARALEL
Güney Kore’den ithal edilen ilk 20 ürünün toplam tutarı 2.3 milyar ABD Doları olarak hesaplanıyor. Bunlardan, en çok ithal edilenlerin ilk beşinin sıralaması ise şöyle:
* Kimyasal ürünleri
* Kan ürünleri
* Demir çelik ürünleri
* Otomotiv-yedek parça
* Tekstil ürünleri
Bu 20 ürün bazında Türkiye’nin global ithalatına bakıldığında ise toplam tutarın 12.2 milyar dolar olduğu görülüyor. Yine dünya genelinden ithalatta bu ürünler içinde ilk beşteki sıralama şöyle gerçekleşti: Kimyasal, otomotiv-yedek parça, demir-çelik, kan ürünleri, tekstil.
16 Ağustos 2021 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi